SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'da Satılık Organla Nakil' İddialarına Tepki

0
Güncellendi - 2017-02-24 20:02:10
'Malatya'da Satılık Organla Nakil' İddialarına Tepki
A- A+ PAYLAŞ

  • Alman ARD TV'nin, zor durumdaki Suriyelilerin böbreklerini sattıkları ve nakillerin Malatya'da yapıldığı iddiaları yalanlandı

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Şahin,  Alman devlet kanalı ARD televizyonunda yayınlanan bir haber programında ‘Türkiye’de zor durumdaki Suriyelilerin böbreklerini satmak zorunda kaldıkları ve organ nakillerinin Malatya’da yapıldığı’ iddialarına tepki gösterdi.  Prof. Dr. Şahin, “Bütün bunlar tamamen uydurma haberler ve iddialar da gerçeği yansıtmıyor.  Son 5 yılda yaklaşık 5 veya 6 Suriyeliye Valilik onayı ile böbrek nakli yapıldı” dedi.

Alman devlet kanalı ARD’de yayınlanan FAKT adlı programda, Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin ekonomik sıkıntılar yüzünden para karşılığında böbreklerini sattığı öne sürülmüş,  söz konusu haberde 18 bin mültecinin böbreklerinden birer tanesini 30 bin Euro karşılığında nakil yaptırdıkları aktarılmış ve organ nakillerinin Malatya'da yapıldığı iddia edilmişti.

“Valilik onayı ile nakil yapıyoruz”

Dünya basınına da yansıyan iddialarla ilgili Özal Tıp Merkezi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Şahin, Suriyelilerden Türklere veya başka uyruktan herhangi bir insana asla nakil yapılmadığını söyledi.  Turgut Özal Tıp Merkezi’nde son 5 yıl içinde yaklaşık 6 Suriyeli vatandaşa böbrek nakli yapıldığını kaydeden Prof. Dr. İdris Şahin, nakillerinin Valilik onayı ve bilgisi ile yapıldığını belirtti.  Organ nakli durumuna gelmiş Suriyeli hastalar için sığınmacı olup olmadıkları veya kimlik bilgilerinin doğruluğuna ilişkin Valiliğe yazı yazarak bilgi istediklerini, Valilik bünyesindeki etik kuruldan onay çıkması durumunda organ nakli ihtiyacı var ise nakil yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Zaten büyük oranda akrabalar arası nakil yapılıyor.  Sınır kapılarında kendilerine verilen kimliklerle ülkemize giriş yapıyorlar ve biz bu kimlikleri teyit etmeden, onay almadan nakil yapmıyoruz.  Valilik gerekli kontrolleri yaptıktan sonra onaylarsa yaklaşık 20 gün veya bir ay süre boyunca hasta hazırlanıyor ve sonra nakil yapılıyor. Alıcı ve verici aynı anda ameliyata alınıyor.  Böbreğin alınıp aylarca saklanması gibi bir durum tıbben mümkün değil” diye konuştu.

Haberlerin tamamen uydurma haber ve gerçeği yansıtmayan iddialardan oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Şahin, haberde Malatya’nın geçmesine anlam veremediğini de vurguladı.  Son 5 yıl içinde Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 200’ün üzerinde hastaya böbrek nakli yapıldığını belirten Prof. Dr. Şahin, nakil yapılan hastalar arasındaki Suriyeli sayısının 6’yı geçmediğini kaydetti.   Prof. Dr. Şahin, organ nakli için başvuran Suriyeliler arasında uygun olmayan çok sayıda hastanın da geri çevrildiğini belirtti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • MEMET (7 yıl önce)
    ANNEM WEGENER HASTASI İDRİS BEYİN HASTASI VE ŞUAN YAŞIYORSA ONUN ÇABALARIYLA HAYATTA KALDI BİR MALATYALI OLARAK SÖYLÜYORUM BÖYLE DEĞERLİ HACOLARA SAHİP CIKMAMIZ GEREK YOKSA MALATYA KAYBEDER YAZIK EDİYORLAR ARAŞTIRMA HASTANESİNDE DOKTOR KALMADI. SONUNA KADAR YANINDAYIZ HOCAM
    0
    0
    Yanıtla