SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Şimdi de Şap Alarmı

A- A+ PAYLAŞ

Kısa bir süre önce "Kuş Gribi" tehlikesi yaşayan Malatya'da, Tarım İl Müdürlüğü şimdi de "Şap Hastalığı" alarmı verdi.

MÜDÜRLÜĞÜN "ÖNEMLİ" AÇIKLAMASI..
Tarım İl Müdürlüğü'nün Valilik aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Şap Hastalığı'na karşı Malatya'da aşılama çalışmalarına başlandığı, çalışmalar bitinceye kadar yetiştiricilerin hayvan alım satımı yapmamaları gerektiği belirtildi.

Açıklama şöyle:

"Son günlerde Trakya bölgesi başta olmak üzere ülkemizde yaygın bir şekilde şap hastalığı görülmekte ve ölümlere de neden olmaktadır.

Çevre illerde görülen ve birçok ilde de canlı hayvan borsalarının kapatılmasına neden olan şap hastalığına karşı ilimizde aşılama çalışmalarına 01.03.2006 tarihinde başlanmıştır.

Yetiştiricilerimizin aşılama çalışmaları için işletmelere gelen il müdürlüğümüz elemanlarına yardımcı olmaları ve aşılama çalışmaları bitene kadar hayvan alım ve satımı yapmamaları, konuya gerekli duyarlılığı göstermeleri önemle rica olunur."

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Şap Enstitüsü, Şap Hastalığı'nı şöyle anlatıyor:

"Şap hastalığı sığır, manda, koyun, keçi ve domuzların oldugu gibi vahşi hayvanlarında oldukça enfeksiyöz bir hastalığıdır. İnsanlar nadiren enfekte olurlar. Hastalık ayakta ve ağız çevresinde vesiküller, genç hayvanlarda kalp yetmezliği nedeniyle ani ölümler ile karekterizedir

Dünyada çok ciddi bir hastalık olarak önemini sürdüren şap hastalığı, viruslar tarafından meydana getirilen, oldukça bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını global olarak etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturmaktadır.

Bu hastalık sığır, manda, koyun, keçi, ve domuzlar yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda da görülür.

Hayvanlarda ölüm oranı (mortalite) %2-5 arası değişir ve ölüm genellikle genç hayvanlarda görülür. Bazı salgınlarda bu oran %50’ye kadar çıkabilir.

Mortalite düşüklüğüne rağmen hassas hayvanlarda ölüm oranı %100’e yaklaşır. Süt, et ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara sebep olur. Hastalık, çok hızlı ve akla gelebilecek her vasıta ile yayılır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız