SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Adnan Işık

Malatya'da Sinema (VII)

Malatya'da Sinema (VII)
A- A+ PAYLAŞ

(6'ncı yazıdan devam...)

Adnan IŞIK Yazdı
 
GAYRET
14 Temmuz 1972
Verem Savaş Filminin Çekimi Devam Ediyor
Alman Televizyonuna Malatya İle İlgili Film Hazırlandı
Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü televizyon ekibi Malatya’da yapacağı “Verem Savaş” filmi için dün Orduzu’da çalışmalara başladı.
Dünya sağlık teşkilatının dünyada en iyi BCG uygulayan ülke olarak kabul ettiği Türkiye’deki çalışmaların filme alınarak değerlendirilmesi amacını güden çekimde Verem Savaşın köylerde yaptığı tarama çalışmaları ile şehirlerdeki dispanser çalışmaları anlatacak ve bu arada yurdun çeşitli yerlerinin turistik özellikleri belirtilecektir.
 
GAYRET
15 Temmuz 1972
Verem Savaş Çalışmaları Hızla devam ediyor
Malatya merkez olmak üzere 23 ilde 8.5 milyon vatandaş taramadan geçecek. 
Verem Savaş çalışmalarının filme alınmasına Orduzu’da devam ediliyor.
Türkiye’de başarı ile yürütülmekte olan verem savaşı çalışmaları filme almak üzere görevlendirilmiş bulunan Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü Prodüksiyon Dairesi Başkanlığı Film Televizyon Şubesi Malatya’nın Bahçebaşı (Orduzu) köyünde çalışmalarına devam etmektedir. Mehmet Ege’nin başkanlığındaki kafilede Muhterem Kiper, Ahmet Öçalankol, Çetin İmir, kameraman olarak görev yapmakta, Şahika İzmen ise reji asistanı olarak bulunmaktadır. (…)
 
GAYRET
17 Temmuz 1972
Şehrimizdeki Film Çalışmaları Sonuçlandı
Başbakanlık Basın Yayın Genel Merkezi Televizyon şubesi tarafından geçtiğimiz hafta başından itibaren şehrimizde çekimi yapılan Verem Savaş ve Alman Televizyonunda Malatya filmlerinin çalışmaları bitmiş ve 7 kişilik film ekibi Hakkari’ye hareket etmiştir.
Bir yandan Orduzu ve Yeşilyurt’ta öte yandan da dispanser ve hastanelerde çekimleri yürüten Başbakanlık Televizyon Şubesi ilgilileri, Hakkari ve Van’da da verem savaş filminin devamını çekeceklerdir.
 
UFUK
2 Aralık 1972
Sinemalar Gündüz Oynamıyor
Şehrimizdeki grip salgını nedeniyle sinemalar gündüz matinelerine bir müddet için ara verdiler.
Bilindiği gibi, gribin sağlığı tehdit etmesi üzerine toplanan il sağlık kurulu, gribin daha fazla yayılmaması için ilk, orta ve lise dereceli bütün okulların şehrimizde bir süre için kapatılması gerektiğine karar vermişti.
Bu karara uyan vilayet yetkilileri, okulları bir hafta müddetle tatil etmişlerdi. Okulların tatili nedeniyle talebelerin günlerini sinemada geçirip daha fazla gribe yakalanmamaları için sinemaların gündüz matineleri okulların tatili bitinceye kadar iptal edilmiştir.
Velilerin konunun ehemmiyetine binaen alınan bu karara çocuklarının riayet etmelerini sağlamaları kendi menfaatleri icabıdır.
 
GAYRET
15 Şubat 1973
Sinemada aile yerine oturmak istiyenlerle teşrifatçılar arasında kavga çıktı
Önceki akşam Can sinemasında ailelere mahsus yerlere oturmakta ısrar eden iki kişi ile buna müsaade etmeyen sinemanın teşrifatçıları arasında çıkan kavga güçlükle yatıştırılmıştır.
İsmail Yarlıoğlu ve Mehmet Gürsoy adlı gençler yer numaralarını teşrifatçıya göstermeyip aile yerine oturunca teşrifatçılardan Vahap Taştan, Abdulvahit Demir ve Mehmet Yıldırım duruma müdahale etmişlerdir. Münakaşa giderek büyümüş; Mehmet Gürsoy yanında taşıdığı bıçağı ile teşrifatçılara saldırmıştır. 
Olayı müteakip firar eden sanıklar aranmaktadır.
 
UFUK 
20 Şubat 1973
Modern bir sinema daha açılıyor
Haber aldığımıza göre 1973 yılında şehrimize modern bir sinema daha hizmete açılacaktır.
Asri fırın arkasında geçtiğimiz yıllarda sözü edilen sinemanın inşaatına bilindiği gibi başlanmıştı. Dört yıldır inşaatı devam eden sinemanın 1973 yılında tamamlanarak Malatyalıların hizmetine açılacağı bildirilmektedir.
Şehrimizin sosyal hayatı bakımdan gayet geri bir vilayet olması, Malatyalıların bu nedenle sinemadan gidecek başka yer bulamayışı sinemaya rağbeti artırmıştır.
Kaloriferli, geniş salonları ve rahat koltuklarıyla açılacak olan bu sinemanın diğer sinemalara nazaran daha rahat ve konforlu olduğu şimdiden söylenmektedir. Kaba inşaatı tamamlanan inşaatın boya ve sair işleri kalmıştır. Öte taraftan öğrendiğimize göre sinemanın koltukları bir firmaya ihale edilmiş bulunmaktadır.
 
UFUK
13 Nisan 1973
ŞEHRİMİZİN SİNEMALARINDAKİ DURUM
Ali KOÇ
Sanırsam sinema bir eğlence yeridir. Ve yine tahminlerime, duyduklarıma, hissettiklerime göre eğlence yerlerinde insanın bedenen ve ruhen dinlenebilmesi mümkün olmalıdır. Bu mümkün olmayınca, ilgililerce bir çareye başvurulmalıdır. Şehrimizde eğlence yeri diyince hemen hemen akla yalnız sinemalar  gelir. Fakat şehrimizin sinemaları genellikle ruhu ve bedeni yormaktan başka bir şeye yaramıyorlar. Yoksa artık yorgunluk ile dinlenmeyi ben bi fark etmiyorum.
Sinemaları sık sık ziyaret etmek pek adetim değildir. Yine de arasıra kaidelere uymadan durmam. Zaten sık sık ziyaretleri adet edinseydim, tövbekar olmam kolaydı. Her neyse, bir tablo çizmeğe çalışacağım. Hatalarım için şimdiden özürler…
Zaten malum olduğu gibi her yer böyledir, sinemaların önü adeta bir vasıta parkı, satıcı pazarı gibidir. Hele bir de gece matineleri ise; envai çeşit satıcılardan minibüs taksi, bir de şahsi araba ve bisiklet familyasından geçmeye cesaret lazım. Çoluk çocuğu ile gelenlerin vay haline.
Bir sürü zahmet ve çileden sonra gişe önünde sıraya giren peşinen zarar etmiştir. Çünkü açıkgözler önden yığılmışlar. Onlar külliyetli miktarda bilet alıp karaborsa satmayınca, sıradakiler bekleye dursunlar, bir de bakarsın ki gişeye “Bilet Kalmamıştır” tabelası asılmıştır. Bilet alan salona girişte bir zabıta ile karşılaşır. Bu kimse yer gösterecekmiş. Bilmem buna ne diyorlar “Teşrifatçı” mı? ki bu kelime tam karşılığımıdır.?Buna ayriyeten bir ücret hasıl olmuştur. Diğer adam… ise bozuk para bırakmamıştır. Aniden adamcağız öyle bir bozuk çalma ile karşılaşıyor ki, şaşmamak elde değil. Bu ücretin bilete ekli olarak alınıp maaş mahiyetinde işçiye ödenmesi daha insanı ve daha kibarane olması lazımdır.
Bakarsın sigara molasını beklemeden biri sigarasını bütün keyfi ile yumulmuyor. Bir başkası sigara yakacak olsa “Sigara içme dedim sana” tehdidi ve hakareti ile karşılaşıyor. Şu adam neden içiyor? Desen (o falan külhanbeyi, yahut da filan filan yerin filanca memurudur) cevabını alırsın. (…)
 
GAYRET
2 Mayıs 1973
ESKİ MALATYA’DA TARİHİ BİR FİLM ÇEVRİLİYOR
Tanınmış bir film şirketi Eskimalatya’da bir film çekimine başlayacaktır.
Tarihi bir film için en uygun yer olarak Eskimalatya olduğunu belirten ilgililer “Filmin daha canlı ve gerçeğe uygun olması için çok sayıda figürana ihtiyaç var” demektedirler.
 
GAYRET
3 Mayıs 1973
Tarihi bir filmin çekimi için Tugay Toksöz ve Fatma Girik Şehrimize geldi
Eskimalatya’da tarihi bir film çevirmek için Türk sinemasının iki ünlü ismi şehrimize geldi. Tanınmış bir film şirketi ilgilileri tarihi bir film çevirmek için ilimize gelmiş olup havaların yağışlı geçmesi nedeniyle simdilik Eskimalatya’da inceleme yapmaktadırlar. Film için ilgililer iddialı olduklarını belirtirken “Gerçeğe uygun en iyi ve en güzel tarihi film olacaktır. Eski Malatya birçok tarihi filme konu olmuş ancak yalnız ismi duyulmuştur filmlerde. Biz ise konu ile yeri birleştirip gerçeğe en uygun bir şekilde hazırlayacağız” demektedirler. Filmin baş oyuncuları Fatma Girik ve Tugay Toksöz ise yağışlar dolayısıyla otellerine kapanıp kalmışlardır.
Filmin ön hazırlıkları bitmiş olup bu günlerde çekimine başlanacaktır.
 
UFUK
5 Mayıs 1973
Fatma Girik’in oteli hayranlarının akınına uğradı
Film yıldızı Fatma Girik bir film çekimi için şehrimize gelmiş bulunmaktadır. 
Eskimalatya’da çekimi yapılan filmini tamamlamaya çalışan Fatma Girik’in kaldığı otel olan Kent Oteli hayranları tarafından akına uğradı.
Bilhassa gençlerin otel kapısında Fatma Girik’i görmek için pencerelere dakikalarca bakışı Fatma Girik’i insafa getirip pencereye çıkarmaya yetmedi.
 
GAYRET
8 Mayıs 1973
Fatma Girik’in çevirdiği “Rabiye Hatun”un Malatya’daki çekimleri tamamlandı.
Umut ve Uğur film şirketlerinin ortak yapımı olan “Rabiye Hatun” filminin çekimi tamamlanmıştır.
Filmde Rabiye hatun rolünü beyaz perdenin ünlü yıldızı Fatma Girik oynamaktadır. Bir haftadır çekimi tamamlanan film için tüm oyuncular iddialı olduklarını söylemişlerdir. Elemendik bozkırlarında ve Venk’in yalçın kayalıklarında çevrilen film için ünlü Rejisör Osman F.Seden “İslam tarihinin bugünün kuşağına anlatmak için hiçbir fedakarlıktan çekinmeyerek Rabia Hatun filmini hazırladık” derken filmin kadın oyuncusu Fatma Girik de “iddialı olduğumuz bir film tam istediğimiz gibi oluyor” demiştir.
 
GAYRET
9 Mayıs 1973
Hz. Ömer Filmi de Malatya’da çekilecek
Umut ve Uğur film şirketlerinin ortak kordelası “Rabiye Hatun” filmin çekimi için Malatya’ya gelen Osman Seden, Hz. Ömer filminin çekimini de Malatya’da yapacaklarını söylemiştir.
Darende havalisinde çekimi düşünülen Hz. Ömer filminin Haziran ayında yapımına başlanacağı öğrenilmiştir.
 
UFUK
21 Mayıs 1973
M. Vanlıoğlu ve kardeşlerinin yaptırdığı şarkın en büyük sineması hizmete girdi
Açış konuşmasını yapan Vali Sadullah Verel “Büyük Malatya yaratmanın çabası içindeyiz” dedi.
İki yıldan beri inşası devam eden Büyük Sinema geçtiğimiz Cuma günü yapılan bir törenle halkın hizmetine girmiştir.
Şarkın birinci, Türkiye’nin üçüncü büyük sinemasının açış konuşmasını yapan Vali Sadullah Verel, müteşebbis Mehmet Vanlıoğlu ve kardeşlerini bu büyük hizmetlerinden dolayı kutlamış ve “Bu eserlerle büyük Malatya’yı yaratma çabası içindeyiz” demiştir.
Büyük film şirketlerinin sahip ve temsilcilerinin de hazır bulundukları açılış töreninden sonra davetlilere çok beğenilen bir İtalyan eseri film gösterilmiş, ayrıca filme ilaveten bu sezon gösterilecek filmlerin orijinal kopyalarından parçalar seyrettirilmiştir.
Önceki gün matine ve seansları başlayan Büyük Sinema’nın hizmete açılmasında büyük çaba sarfeden eski Bayındırlık müdürlerinden hemşehrimiz Mehmet Vanlıoğlu ile kardeşlerini kutlarken, bu büyük eserin görülen bazı noksanlıklarının giderilmesine de öncelik tanımaları hususunu hatırlatır, başarılar temenni ederiz.
 
GAYRET
24 Temmuz 1973
Malatya’da bu ay sonu iki film çekimi yapılacak
Son 6 ay içerisinde iki filmin çekimi yapılan Malatya’da bu ay sonunda iç içe iki filmin daha çekiminin yapılacağı öğrenilmiştir.
Çekilecek filmlerden birinin tarihi eser kaçakçılarını ele aldıkları ve adının “Papazların Kaçışı” olduğu bildirilmektedir.
28 Temmuz tarihinden itibaren 3 gün süre ile şehir içinde çekimi yapılacak filmlerin bir sahnesi de gazinolardan birinde çekilecek ve bu programda filmin sanatçıları Malatyalılara aynı zamanda konser verecektir.
 
GAYRET
30 Temmuz 1973
BU AKŞAM MALATYA’DA FİLM ÇEKİMİ YAPILACAK
“Papazlar Şebekesi” ve “Aşkın En Acısı” adlı filmlerin Malatya’daki çekimi bu akşam Kernek Gazinosu’nda yapılacaktır.
Malatya’nın en güzel yerlerinden biri olarak tesbit edilen Kernek Gazinosundaki çekimde hem konser programı yer alacak, bir yandan da filmin çekimi seyircilerle birlikte yapılacaktır.
 
HALK POSTASI
31 Temmuz 1973
“Papazlar Şebekesi” ile “Aşkın En Acısı” filmleri şehrimizde çevriliyor
İki filmin çekimine dün akşam verilen bir konserle başlandı
Tanınmış yıldızlardan Erdo Vatan, Oya Peri, Danyal Topatan, Mümtaz Alpaslan, Altan Boskurt, Özkan Yılmaz, Necla Öz, Buket Güler ve Kemal Çarpmaz’ın şehrimizde çevirecekleri “Papazlar Şebekesi” ile “Aşkın En Acısı” isimli iki filmin çekimine dün akşam saat 21.30’da Kernek Göl Gazinosu’nda verilen şahane bir konserle başlanmıştır.
Beyaz perde oyuncularının bizzat verdikleri şahane konserde Malatyalılara geç saatlere kadar süren eğlenceli bir gece  yaşamışlar ve bu arada filmde geçecek bazı sahnelerde gözükmeye fırsat bulmuşlardır.
Öğrenildiğine göre, sanatçılar bugünden itibaren filmlerin çalışmalarını sürdüreceklerdir. Erdo Vatan ve Oya Peri’nin başrollerini paylaşacakları filmlere yerli figüran alınacağı belirtilmektedir.
Bilindiği gibi bir süre önce de başrolünü Fatma Girik’in oynadığı “Rabia Hatun” isimli filmin şehrimizde çevrilmesi üzerine Malatya’nın özelliği yapımcıların dikkatini çekmiş ve bunun sonucu olarak son filmlerin de burada çevrilmesine zaruret hasıl olmuştur.
Şimdiye kadar çevrilen ve son çevrilecek filmlerin şehrimize turizm yönünden de yararlı olacağı ifade edilmektedir.
 
UFUK
8 Ağustos 1973
Sinemalar film getirmekte yarış ediyor
Sıcakların devam etmesi ve günden güne hızını artırması Malatyalıları evlerinden geceleri dışarı çıkmaya zorlamaktadır.
Bu cümleden olmak üzere yegane eğlence yerlerinden olan sinemalar büyük rağbet görmektedir. Sinema sahipleri gördüğü rağbet üzerine adeta birbirlerinden yarış edercesine film değiştirmeye başlamışlardır.
 
UFUK
15 Aralık 1973
SİNEMA VE NEŞRİYATIMIZ
Mehmet Ali Bayhan İmam Hatip Okulu Sınıfı 6/B No 454
Ey Müslüman anne ve babalar!.. Sizlere sesleniyoruz. Bugünkü sinemaların takdim ettiği filmler, favorileri çenesine inmiş yabanileri, uzun tırnaklarıyla yırtıcı hayvanlara benziyen maymun suratlı rakkaseleri, açık bir şekilde düzenlenen çırılçıplak sahne ve seks manzaralarını, tarihi filmlerde ecdadımıza yakışmayan, mukaddesatımızı ve namusumuzu ayaklar altına alan hareketleri, iç gıcıklayan gülüş ve isterik teşviklerle dolu gamze işaretlerini teşhir ve telkin etmektedirler. Eğer çocuklarınızı yarının faziletli ve imanlı birer elemanı olarak görmek istiyorsanız, elinizden geldiği kadar sinemaya gitmelerine engel olunuz. Yani “Al yavrucuğum şu iki buçuk lirayı sinemaya git” diyenlerden olmayınız(…)
 
GÜNEŞ
1 Ocak 1974
SİNEMALAR
Büyük: Maymunlar Cehenneminde İsyan
Renkli: Pariste Son Tango
Can: Küçük Kovboy
Melek: 3 Dev Adam
İstanbul: Sev Dedi Gözlerim
 
GÜNEŞ
9 Ocak 1974
SİNEMALAR
Büyük: Korkusuz Silahşör
Renkli: Mahallenin Kabadayıları
Can: Karateci Kız
Melek: Kuşçu
İstanbul: Tek Kollu Boksör
 
GÜNEŞ
31 Ocak 1974
SİNEMALAR
Büyük: Poseydon Macerası
Renkli: Asiye Nasıl Kurtuldu
Can: Ben Böyle Doğdum
Melek: Toprak Ana
İstanbul: Karalı Gelin
 
UFUK
4 Şubat 1974
Sinema Filmi Çalan Hırsız Yakalandı
Adıyaman ilinden olup bir süredir şehrimizde bulunan 18 yaşlarındaki Mehmet A. adında bir şahıs, önceki gün Erhaç Havaalanında görevli er Kemal Sefer’in adı geçen birliğe ait 8 adet sinema filmini çalmıştır.
Filmler askeri servis otolarının durak yeri olan İş Bankası yanındaki bir otodan çalındığı hırsız tarafından itiraf edilmiş,  ve filmlerle birlikte suçlu adliyeye verilmiştir.
 
GAYRET
19 Şubat 1974
Tartışmalara Yol Açan Sinema Biletleri Konusu Bugün Tekrar Görüşülecek
Malatya’daki .yabancı film oynatan sinemalardan belediye rüsumunun yüzde yirmi indirilmesi ile ilgili belediye şehir meclis toplantısı bugün saat 14.00’de yapılacaktır.
Belediye 1974 bütçesinin bugüne kadar meclisce kabul edilmemesine sebep olan bu yeni tarife hakkında bütçe komisyonu meclise yeni bir araştırma raporu sunacaktır.
Bilindiği gibi bütçe komisyonu daha önce Büyük sinemanın isteğini görüşerek yüzde yirmi bir indirim yapmış ve bütçeyi buna göre hazırlamıştı. Komisyon raporlarında bu indirimden dolayı belediyenin 90 bin lira civarında bir zarara uğrayacağı ancak gelecek fazla yabancı film sayesinde bu zararın kapatılabileceği görüşünü ileri sürmüştü. Karşı görüşte olanlar ve Belediye Başkanı Nuri Nebioğlu ise bu zararın 500 bin lira civarında olduğunu ileri sürmüştü. Geçtiğimiz Cumartesi günkü toplantıda bu konu tartışmalara yol açtığı için oturum bugüne ertelenmişti.
 
GÖRÜŞ
15 Mayıs 1974
SİNEMALAR YAZLIĞA TAŞINMA HAZIRLIĞI YAPIYOR
Bu sene havaların yağışlı ve soğuk gitmesi yüzünden yazlık sinemaların açılması gecikmiştir.
Son günlerde havaların ısınmasıyla yazlık sinemaya taşınma hazırlıkları da ilerlemiş bulunmaktadır. 20-25 Mayıs arasında sinemalardan bazılarının yazlığa taşınacağı tahmin edilmektedir.
 
MALATYANIN SESİ
23 Mayıs 1974
Yazlık sinemalar açıldı
Son günlerde havaların iyice ısınmasıyla şehrimizdeki yazlık sinemalar işletmeye açılmıştır. Bu arada yazlık gazinoların da faaliyetlerine başladıkları ve yeni müzikli programlarla halk huzuruna çıktıkları öğrenilmiştir.
Öte yandan şehrimizin en büyük ve en güzel sineması haline gelen Yazlık Yeni Melek Sineması eski yerinin yıkılması üzerine Fuzuli Caddesindeki yeni yerinde faaliyete başlamıştır.
 
GÜNEŞ
30 Temmuz 1974
Kayısı Şenliğinin Açılışı ile ilgili film sinemalarda gösterilecek
2. Malatya Kayısı Şenliğinin kortej ve açılış töreni ile panayır yerindeki gösteriler, yakın bir tarihte Malatya’da bazı sinemalarda gösterilecektir.
Yapımcı Dilaver Uyanık tarafından Fuar Kurma ve Turizmi Geliştirme Derneği adına filme alınan Kayısı şenliğinin açılışı ile ilgili film sinemalarda gösterildikten sonra derneğin arşivinde saklanacaktır.
Çekim için film dernek tarafından sağlanmış kameraman filmin banyo işleri ise hemşehrimiz Dilaver Uyanık’ın stüdyosunda ücretsiz olarak yapılmıştır.
TRT’den istifa ettikten sonra Gaziantep’te bir film ve ses stüdyosu kuran Dilaver Uyanık ayrıca Eskimalatya’da da belgesel bir film hazırlamaktadır.
 
GAYRET
4 Eylül 1974
Malatya sinemalarında kalitesiz filmler gösteriliyor.
Malatya sinemalarına bu sezon kalitesiz filmlerin gelmesi halk arasında şikayetlere yol açmıştır.
Malatya’nın tek eğlence yeri olan sinemalar son günlerde halkın şikayetlerine hedef olmuş ve kaliteli filmlerin gelmeyişi çeşitli protestolara yol açmıştır. Çin ve Japon filmlerinin günlerce afişlerden inmeyişi ve eski filmlerin tekrar sinemalarda gösterilmesi üzerine ilimizde sinemaya olan rağbet oldukça düşüş göstermiştir.
Sinema sahipleri ise film şirketleri ile daha önceden anlaşmaya varıldığından bu gelen filmleri oynatıyoruz demişlerdir, demişlerdir.
 
GAYRET
7 Eylül 1974
Gıda fuarında açılacak Malatya pavyonunun cazip olması için çalışmalar yoğunlaştı
Fuarda Malatya ile ilgili film de gösterilecek.
30 Eylül tarihinde Ankara’da açılacak olan 1. Gıda Fuarına katılma kararı alan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasının hazırlıklarını tamamladığı, fuarda Malatya kayısı şenliğinde çekilen bir filmin de gösterileceği bildirilmektedir.
 
GAYRET
26 Eylül 1974
Kaliteli filmlerin gelmemesinden Malatya sinema seyircisinde bir azalma var
1973 ortalarından bugüne dek Malatya’ya kaliteli filmlerin gelmeyişinden sinema seyircisinde bir azalma olduğu öğrenilmiştir.
Malatya’da halen faaliyette bulunan 5 büyük sinemanın bu sezon kaliteli filmlerin getirilmeyişlinden sinema seyircisinin büyük çapta azalma olduğu yapılan istatistikleri göre anlaşılmıştır.  Bu arada belediye eğlence gelirlerinin de düştüğü ilgililerce açıklanmıştır.
Eğlence yerlerinden 2 gazinonun işletme izni verilmemesi ve sinemalarda ise seyirci azalması ile gelirde büyük çapta düşüş olduğunu belirten belediye ilgilileri, kış sezonunda kaliteli filmler gelmezse seyirci azalmasının daha da büyüyeceğini söylemişlerdir. Bu konuda Malatyalı sinema seyircileri “Son 1.5 yıldır kaliteli filmler seyredemiyoruz. Buda sinemacıların zararına yol açar. Büyük şehirlerde televizyon yüzünden sinemalara rağbet azalmaktadır. Bizde ise kaliteli filmlerin gelmemesinden Çin ve Japon filmleri seyirciyi bıktırdı” demektedirler. Malatyanın yegane eğlence yerlerinden olan sinemaların kaliteli filmler getirmemesi halkı eğlence yönünden güç duruma sokmuştur.
 
GAYRET
4 Kasım 1974
Yılmaz Güney’in “Arkadaş” filmi kapalı gişe oynuyor
Ünlü sinema oyuncusu Yılmaz Güney’in son çevirdiği “Arkadaş” filmi Renkli ve Can sinemalarında bir haftadan beri kapalı gişe oynamaktadır.
Siyasi bir davadan hüküm giyip iki yıl cezaevinde yatan aktör Yılmaz Güney, tahliye olduktan kısa bir süre sonra senaryosunu hapishanede yazdığı ARKADAŞ isimli oyununu filme almıştı.
Filmin baş oyunculuğunu ve rejisörlüğünü de yapan Yılmaz Güney, bu filmde şimdiye kadar adları hiç duyulmamış yeni oyuncularla birlikte oynamaktadır.
“Arkadaş” filmine Malatyalı sinemaseverler büyük ilgi göstermişler, bu nedenle bir haftadan beri afişte olan film kapalı gişe oynamıştır. Filmin uzun süre afişlerde kalacağı tahmin edilmektedir.
 
UFUK 
14 Kasım 1974
İstanbul sineması iki seneliğine kiraya veriliyor
Seneliği ellibin lira olan İstanbul Sineması’nın ihalesi bu ayın sonlarına doğru yapılacağı açıklandı
Malatya’nın en eski sinemaları arasında olan, İstanbul Sineması diye isimlendirilen sinema iki seneliğine kiraya verilecektir. Bilindiği gibi Malatya’nın en eski sineması İstanbul Sinemasıdır. Söz konusu sinema yapıldığı zaman birçok vilayetlerimizde bu derece modern bir sinema yoktu. Aradan yıllar geçti İstanbul Sineması’ndan daha güzel ve modern sinemalar yapılarak hizmete girdi. İstanbul Sineması’ndan sonra şehrimizde en modern sinema olarak Renkli Sinema yapıldı. Muhteşem bir törenle zamanın valileri tarafından Renkli Sinema hizmete açıldı. Malatya o zamanlar bu sinema ile iftihar etti.
Yine aradan yıllar geçti. Malatya’nın ihtiyacına cevap veremeyen, zamanın en modern sineması olan Renkli Sinema’dan sonra bir başka sinema daha yapıldı ki, Malatyalılar bu sinema ile ne kadar övünseler haklıdırlar. Türkiye’nin en büyük ve en güzel sinemalarından birisidir bu.
Büyük sinema… İsmiyle maruf hem büyük hem de çok modern, gelecek en az yirmi yılın ihtiyacına cevap verecek bir sinemadır. Memleket için büyük bir kazanç ve çok büyük bir yatırımla meydana gelen bu modern sinema yukarıda da belirttiğimiz gibi vilayetlerimizde ender bulunan bir sinemadır.
İstanbul Sineması iki yıllığına kiraya verilecek demiştik. İhalesinin içinde bulduğumuz ayın sonlarına doğru yapılacağı verilmektedir. Senelik kira bedeli muhammen bedel olarak 50 bin lira konulmuştur. Açık artırma ile yapılacak olan ihalede bu fiyatın yükseleceğine şimdiden muhakkak nazarıyla bakılmaktadır.
539 kişilik kaloriferli olan İstanbul Sineması bundan evvel verilen ihale müddeti bittiğinden müstecir tarafından bırakılmıştı. İki aylık bir süre için sinema kapalı vaziyetteydi.
Bilindiği gibi İstanbul Sineması’nın mülkiyeti Sosyal Sigortalar Kurumu’na aittir. İhalesinin 2490 sayılı kanuna göre yapılmayacağı haber verilmektedir. Birçok taliplinin çıkacağı söylenen sinemanın önümüzdeki ay içerisinde açılacağı tahmin edilmektedir.
 
GAYRET
22 Kasım 1974
İstanbul Sineması da kapatılınca Malatya’nın 4 sineması kaldı
İstanbul sinemasının bilinmeyen nedenlerden dolayı kapatılmasından sonra geriye kalan 4 kışlık sinemadan da halk kaliteli filmlerin gelmemesinden şikayetçi olmaktadır.
4 kışlık sinemada oynayan filmlerin kalitesiz oluşu halk şikayetlerine ve bir yıldır devam eden kalitesiz filmlerin gösterilmesi çeşitli protestolara yol açmıştır. Bu konuda bazı çevreler “Vestern filmlerinden sonra şimdi de yalnız çocukların seyredebileceği Çin ve Japon filmleri sinemalarımızın perdelerinden eksik olmamaktadır. Bir yıldır devam eden kalitesiz filmler bizleri tamamen sinemadan uzaklaştırdı. Halk belgesel ve kültür filmlerinden tamamıyla uzak bırakıldı. Bu bir sinema krizi midir yoksa Malatyalı sinemacıların kaliteli filmler getirmeyişinden midir? Film piyasasında elbetteki kaliteli filmler vardır. Sinemacılarımızdan bu gibi filmler getirmelerini ve Malatyalılara hizmet etmelerini istiyoruz” demişlerdir.
 
GÜNEŞ 
23 Kasım 1974
Sinemalar İki Film Göstermeye başladı
Kış sezonunun başlaması şehrimizdeki bütün sinemalar çift film oynatmaya başladılar. Bilindiği gibi şehrimizdeki sinemalardan bazıları tek film gösteriyorlardı.
Geçim sıkıntısı çeken vatandaşların son aylar içerisinde sinemalara itibar etmemesini nazarı itibara alan sinema sahipleri iki film oynatarak müşteri cezp etmeye başlamışlardır. Buna rağmen yine de sinemalarda yer bulamama ve bunu fırsat bilen bazı kişilerin karaborsa bilet satarak halkın bu tek eğlencesinde yararlanırlardı.
 
GÖRÜŞ
28 Kasım 1974
Halkımız sinemalarda 2 film oynatılmasını istiyor
Dün idarehanemize gelen bir grup genç şehrimiz sinemalarında iki film birden oynatılmasını istemişlerdir.
Gençler bu konuda şu açıklamada bulunmuşlardır: “Şehrimiz sinemalarının bazıları iki film oynatırken bazıları tek film oynatmasında ısrar etmektedirler. Şehrimizin belli başlı büyük sinemaları 4.5 lira olmasına rağmen tek film göstermektedirler. Şehrimizin tek eğlence yeri sinemaların tek film oynatmasıyla sinema çabuk dağılmaktadır. Üstelik her film memnunluk verici ve tatmin edici nitelikte de değildir. İki film gösterince hiç olmazsa vakit uzamış olur ve filmin biri iyi olması diğeri seyredilir.
 
GÖRÜŞ
30 Kasım 1974
Sinemalarda Kaloriferler Yanmaya başladı
Havaların soğumasından sonra, uzun bir müddet kışlık sinemaların bir çoğunda kaloriferin yakılmadığı şikayet konusu olmuşsa da, son günlerde sinemalarda kaloriferlerin yakıldığı hissedilmişti.
Öte yandan şehrimizde bazı otellerde kaloriferlerin yanmayışından şikayetler çoğalmıştır.
 
UFUK
22 Ocak 1975
Büyük Sinema: 1- Köyden İndim şehre, Kemal Sunal-Meral Zeren, 2-Yalnız Değiliz, Fikret Hakan Hülya Darcan,
Renkli Sinema: 1. Şehirde İki Adam, Alain Delon Jean Gabin, 2-Çığlık, Vincent Poice Christoper Liee
Can Sineması: 1-Bırakın Yaşıyalım Cüneyt Arkın Necla Nazır, 2-Dağdan İnme Fatma Girik Engin Çağlar
Melek Sineması:1-Ah Deme, Oh De!. S.Serdengeçti, 2-Yanaşma Cüneyt Arkın M.Zeren, 
 
UFUK 
12 Şubat 1975
Sinemalara rağbet arttı
Şehrimizde bulunan sinemalara son günlerde geniş ölçüde rağbet edildiği görülmektedir. Şehrimizde bulunan kışlık sinemalar günde dört matine yapmalarına rağmen her matinenin hemen hemen tamamen dolduğu bize kadar gelen haberlerden anlaşılmaktadır. 
Daha evvel bir film oynatan Malatyalı sinemacılar, rağbetin artması üzerine iki film göstermeye başlamışlardır. Sinemaların her matinesinin tamamen dolmasına soğukların ve işsizliğin sebep olduğu iddia edilmektedir. Bilindiği gibi Türkiye’de olduğu gibi şehrimizde de işsizlik gerek kış sezonu ve gerekse sair sebeplerden dolayı mevcuttur. Canı sıkılan ne yapacağını bilemeyen işsizler ordusu vakit geçirecek yer olarak sinemayı bulmaktadırlar
İşsizlik ve soğuklardan dolayı şehrimizdeki sinemalara akın eden vatandaşlar buna rağmen sinemacılardan şikayetçidirler. Şikayetçi olmalarının başında kalitesiz filmler getirilmesidir.
 
UFUK
19 Şubat 1975
Sinemalardan şikayet çoğaldı
Şehrimizdeki sinemalardan vatandaşların şikayetleri her gün biraz daha artmaktadır. Birçok sinema tiryakisi vatandaş hem kaliteli film seyredememeden ve hem de şehrimizde ikinci vizyon filmlerin gelişinden dolayı şikayetçidirler.
Sinema fiyatlarının yüksekliğine sesini çıkarmayan sinema tiryakisi Malatyalı, “Bari iyi bir film seyretsek acımayız” diyorlar. Hem şehrimiz sinemaları getirdikleri filmlerin ikinci vizyon oluşundan  da yakınan müşteriler, sinema sahiplerinden bu duruma son vermelerini istemektedirler.
Büyük ve Renkli sinemaların haricindeki sinemaların hep yerli filmler getirdiklerini ve bu yerli filmlerin ise birçok bakımdan ahlaka mugayir olduklarını da belirten seyirciler, Malatya’da iki sinema kurallarına tabi sinema bulunduğunu, bunların Büyük ve Renkli sinema olduklarında birleşiyor.
 
(GELECEK YAZI VIII. ve SON BÖLÜM)
 
NOT1: Bu Yazı GÖRÜŞ Gazetesi'nde yayınlanmıştır.
NOT2: Bu yazının önceki 6 bölümünü okumak isteyenler, ana sayfamızın üst tarafındaki kuşakta bulunan "YAZARLAR" ı tıkladıktan sonra gelen sayfada "Adnan IŞIK" imzasının üstüne tıklayarak diğer yazılara ulaşabilirler.