SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 'Sınırlı' Bilgilendirme!

A- A+ PAYLAŞ

Vali Halil İbrahim Daşöz, yayınevindeki vahşetle ilgili soruşturmada gelinen son durum hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Birçok "çarpıcı" detayları Malatya dışından edinilen bilgilerle yaygın basında yeralan olayla ilgili basın toplantısı düzenleyen Vali, "sınırlı" olacağını söylediği açıklamasında gözaltına alınanların sayısının 12 olduğunu belirtti, soruları yanıtladı.

Daşöz'ün Valilik binası önünde yaptığı, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın da hazır bulunduğu, birçok vatandaşın da karşı kaldırımdan izlediği basın toplantısındaki açıklamalar, sorular ve yanıtlar şöyle:

VALİ: İlimizde 18.4.2007 tarihinde meydana gelen Zirve Yayıncılığa saldırı olayıyla ilgili olarak gelinen son nokta hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla kısa bir toplantı tertipliyoruz.

Hepinizin bildiği gibi bu tahkikat tamamen adli mercilerimizin gözetimi ve liderliğinde , güvenlik birimlerimizin katkısıyla yürütülmekte ve tamamen muhakeme hukukumuza ve bu konudaki uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmektedir.

Kamuoyunun sağlıklı bilgilendirilmesi amacıyla ben hep çok gerekli konularında özet bilgiler sunacağım.Ayrıca konunun gerektirdiği gizlilik ve hukuksal gerekçelere uygun sınırlı açıklamalar yapacağım.

Bildiğiniz gibi daha önce 3 ölüm olayı söz konusuydu. 2’sinin cenaze defini yapılmıştı. Biri Elazığ, biri Malatya’da. Necati Aydın’ın cesedi eşi tarafından İzmir’e nakledilmek üzere ilimizden ayrıldılar. Son gelinen noktada şu anda gözaltı sayısı 12‘dir. Biri bu sabah İstanbul’dan ilimize intikal etmiştir. Biride öğleden önce, daha önce bu olayla ilgili olarak, yani olay olduktan sonraki aşamada emniyet birimlerimizce aranmakta olan bir kişidir bir bayandır. Bu hastahanede şüpheli ve gözaltındaki kişinin kız arkadaşı konumundaki kişidir.

Bunun dışında bazı yayın organlarımızda yer alan bazı haberler söz konusu.Bunları açıklığa kavuşturmak amacıyla bir kaç noktaya daha değinmek istiyorum.

Bunlardan bir tanesi kişilerin, bazı kişilerin daha önce polis tarafından , aranmakta olduğu halde gözaltına alınıp serbest bırakıldığı şeklindedir. Konunun özü şudur. Bu konuda bilgi kirliliğinin önlenmesi büyük önem taşımaktadır.Bir gün önce ayın 17’sinde 155’e gelen ihbar sonucu Orduzu’ya yakın mıntıkada bir silah atış sesi duyulduğu ifade edilmesi üzerine polis birimlerimiz o noktaya yöneldiklerinde karşıdan gelen arabalarla ilgili inceleme yaparlarken bu konuyla ilgili olarak Battalgazi Kavşağı dediğimiz noktada bu kişilerle karşılaşılmıştır. 3 kişi bunlar. Elindeki kişinin elindeki silahın kuru sıkı olduğu anlaşıldı. Polisin ilgili mevzuat, bu konuda geçerli mevzuat ta kabahatler kanunu o şekliyle, ona göre işlem yapıp ilgili Cumhuriyet savcılığına sevk ettiği ve Kabahatler Kanununa göre 58 YTL para ceza verildiği, işlerinden 1’inin gürültü kirliliği nedeniyle işlem yapılıyor, diğer 2 kişi bilgi alınan kişi sıfatıyla işlem görüyor ve Cumhuriyet Savcılığının talimatlarıyla salıveriliyor.

Hepinizin bildiği gibi kuru sıkıyla ilgili olaylar her ilimizde yaygın olarak karşılaşılabilen bir durumdur. Bununda hukuksal karşılığı budur.

Onun dışında Adli Tıpta bir görüntü ile ilgili olarak bazı haber sitelerinde ve gazetelerde gerçekten yer alan görüntüler herkesi çok üzmüştür. Ama bu tamamen bir haber kirliliği olarak sıfatlandırılabilecek bir konudur. Orası Adli Tıp’ın kendi mekanıdır. Bu tür olaylarda kullandığı havalandırma bölgesidir. Bu konuda sayın Cumhuriyet Başsavcımızla da yakından birlikte de değerlendirdik. Ve bu tür kıyafetlerin mutlaka havalandırılması gerekiyor. Çünkü nem dumuru ve başka husustan dolayı kapalı mekanlara kaldırıldığı da bu defa başka türlü bozulmalar olabileceği ifade edilmektedir. Bunun bu şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. (Bir ajansın, öldürülenlerin kanlı kıyafetlerinin Adli Tıp avlusunda asılı, kan sızmış görüntüleriyle ilgili bu açıklamalar yapıldı.)

Bu süreye tabii bir soruşturmadır. Konunun önemi hepimizce çok yakından bilinmektedir. Devletimizin bütün yetkilileri. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, içişleri bakanımız sürekli bizimle temas halindedir. Bu konuda herkes çok üzgün ve konunun en ince ayrıntısına kadar soruşturulması, üstüne gidilmesi şeklinde.Sürekli bizlere talep ve talimatları söz konusudur. Burada yapılmakta olan işler bu çerçevededir. Tabii tahkikatın kendine göre izlemesi gereken bir seyir söz konusudur. Bu seyre göre de tabi olduğu süre içerisinde ilgili adli mercilerimizce de sonuçlandırılacaktır. Burada bütün birimlerimiz. Adli birimlerimiz, emniyet birimlerimiz ve diğer bütün unsurlar 24 saat esasına göre çalışmaktadır. Kısa süre bir süre kalmıştır şurada zaten sürenin bitmesine. İnanıyorum olması gelmesi noktaya en sağlıklı bir şekilde ulaşacaktır.

SORU : İstanbul’dan gelen kişiyle ilgili gelen kişinin 19 yaşında olduğu söylendi. Acaba ne tür bir ilgisi olabilir?
VALİ : Taktir edersiniz ki tahkikat süreklilik arz ediyor. Sürekli deliler, bilgiler, belgeler her an değişebiliyor. Bir konuyu araştırırken oradan başka bir ipucu yakalanıyor.Dolayısıyla o gelişmeye paralel olarak da o kişilerinde mutlaka böyle bir işlere tabii tutulması gerekiyor. Bunlar bu çerçevede olan hususlardır.Bunların yaş kategorisi aynı şekildedir. Şu ana kadar daha önce mevcut olan 10 kişinin her hangi bir polis kaydı yoktu. Gelen 2 kişinin de ön tespit olarak her hangi bir kaydına rastlanmamıştır. Ama haricen de ikinci bir incelemede yapılıyor.

SORU : O isimleri kim verdi de İstanbul’dan getirildi?
VALİ : O isimler arkadaşlar, poliste, teşkilatlar arası işbirliği ve Cumhuriyet Savcılıklarımızın talimatları çerçevesinde gidiyor. Daha önce ki soruşturmanın seyrine göre ortayla çıkan gelişmeler neticesinde olmuştur.

SORU : Aranmakta olan birileri var mı bir veya birileri azmettirici ?
VALİ : Bunlarla ilgili olarak eldeki gözaltındaki kişilerle ilgili olarak daha önce verilmiş, tespit edilmiş bir arama kararı yoktur. Onun dışında tabii şimdi bu anlattıklarım şu andaki durumla ilgili. Ama yeni bir durum, unsur ortaya çıktığında ek tedbirler ilgili mercilerce alınacaktır.

SORU : Emre’nin kız arkadaşı niçin alındı ?
VALİ :Alınan kişi, daha önce polisimiz tarafından bu olay olduktan sonra elde edilen bazı bilgi ve belgelerle mutlaka dinlenmesi ve alınması gereken kişi olduğu için.

SORU : Polisin ön düşüncesi nedir. Atlayan kişinin üzerinde kan izi yok tu. Acaba o insanları kim katletti. kimler üstleniyor ?
VALİ : Sizlerden ricam şu. Bu konuda lütfen ilgili mercilerin işine yardımcı olun. Diyorsunuz ki şu vardı, şu yoktu. Bunları basın yazıyor. Değişik kesimler yazıyor. Burada hangi deliller var, hangi deliler yok. Kan var mı yok mu. Bunların hepsi soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarımızın elinde mevcut. Yarın iddianameler, başka noktalar ortaya çıktığında bunların gerçek durumunun ne olduğu ortaya çıkacaktır. Bunlar ortaya çıkmadan özellikle rica ediyorum. Şu vardı, bu yoktu. Uzaktan çekilmiş görüntüyle lütfen karar verilip kamuoyu bu konuda yanlış bir algılamaya yönlendireceksiniz

SORU : Olayı çözdük diyebiliyor musunuz ?.Elde 12 kişi var. Olayı çözdük, fotoğrafı gördük diyebiliyor musunuz. ?
VALİ : Ben şu an itibarını konuşuyorum. Bir saat sonra yeni bir gelişme olur mu. biz her ihtimale göre arkadaşlarımız olabilecek her ihtimale göre. Bu olayın arkasında başka bağlantılar var mı, başka kişiler var mı başka örgütler var mı. Sizlerin haberlerinizde ucundan kıyısından bahsettiğiniz her hususta en ince ayrıntısına kadar dikkate alınıp o hesapla götürülüyor. Bu işin gittiği son nokta ne olursa olsun devletimizin de, hepimizin de arzusu budur. Buna göre giderilecektir. Dolayısıyla gelinen nokta budur.

SORU : Gözaltında polis var mı?
VALİ : Gözaltında polis memuru yok.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız