SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Uluslararası Toplantı

A- A+ PAYLAŞ

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ülkelerinin Havza Rehabilitasyonu konulu semineri Malatya'da başladı.

Malatya Avşar Oteli'nde bugün başlayan seminerde konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı Necati Cengiz, "Küresel ısınma son yıllarda, sera gazları ve karbon miktarı sanayileşmeye paralel olarak artmaktadır. Sera gazının artışı ile iklimde meydana gelen bu değişiklikler çölleşme riskinin artmasına sebebiyet vermektedir. Bunun geri dönümü lazım. Atmosfere bırakılan karbondioksitin geri döşümü ancak yeşil bitkilerle olmaktadır. Yeşil bitkiler, bilindiği gibi
karbondioksit alıp oksijen vermektedir. Yeşil bitkileri, yani ormanı ne kadar çok arttırırsak, küresel ısınmayı o kadar frenleriz. Ağaçlandırma sahalarını arttırmalıyız" dedi.

Cengiz, Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre, çölleşme ve kuraklığın, dünyadaki 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110 ülkede yaşayan 1.2 milyar nüfusun hayatını doğrudan tehdit ettiğini vurguladı. Cengiz, "Dünyamızın geleceği için tüm insanlığın ortaklaşa mücadele etmesini ve tedbir almasını zorunlu kılan çölleşme ve kuraklık tehlike meydana getiriyor. Toprağın verimliliği azalmakta, bitki örtüsünün bozulmasına yol açmakta. Gıda üretimini azaltarak kıtlığı neden olmakta, göçlere, anlaşmazlıklara ve savaşlara ortam hazırlamaktadır. İklim değişikliklerine karşı arazinin dayanıklılığı azalmakta, ekonomik kaynakların azalmasına ve daha birçok olumsuzluklarla insanlığı yüz yüze bırakmaktadır" diye konuştu.

Çölleşme ve kuraklık demenin, işsizlik, göç, susuzluk, açlık ve medeniyetlerin yok oluşu demek olduğuna dikkat çeken Necati Cengiz, şöyle devam etti:

"İşte bu gerçekten yola çıkarak bölge ülkeleri arasında işbirliğini arttırmak amacıyla EİT Ülkelerin Havza Rehabilitasyonu konulu seminere Malatya'da başladık. 2 gün teorik, 3 gün de pratik olarak orman ve fidan ile erozyon alanlarda çalışma yapılacak."

Seminere, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı yetkilisi Talantbek Ksynbekov, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı Necati Cengiz, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Türkiye Odak Noktası Sorumlusu Erdoğan Özevren, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, İran, Pakistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Türkiye'den uzmanlar katılıyor.

Seminerde, uzmanlar tarafından, havza planlamasının temel ilkeleri, mera rehabilitasyonu, gelir getirici faaliyetler, izleme değerlendirme ve toprak koruma teknikleri konusunda bildiriler sunuluyor.

Seminer sonunda, erozyon, ormancılık konusunda ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi için genel değerlendirmelerin yapılıp, ülke hükümetlerine ve EİT Sekreteryası'na sunulmak üzere önerilerin hazırlanacağı kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız