SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Virüse Rastlanmadı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:08:42
A- A+ PAYLAŞ

Şarka virüsü hastalığının başta kayısı olmak üzere çekirdekli meyve ağaçlarında büyük zarara yol açtığı bildirilirken, "Virüs enfeksiyonu, üründe yüzde 100'e varan çok önemli kayıplara yol açabilmektedir" denildi. 

Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa illeri sert çekirdekli meyve ağaçlarından özellikle erik ve kayısıda görülen şarka virüsünden aridir (temizdir). İl Müdürlüğümüzce sert çekirdekli meyve fidanlarından kayısı, kiraz, vişne, şeftali, erik, aşı gözü ve damızlık kalem gibi üretim materyallerinin Malatya’ya girişinin önlenmesi için tedbirler alınmakta ve Elazığ ve Şanlıurfa hariç Malatya’ya diğer illerden gelen fidanların fidan pazarına girmeden transit olarak diğer illere sevkleri sağlanmaktadır. Taş çekirdekli meyve ağaçlarında görülen şarka virüsü ile daha etkin bir mücadele yapmak üzere Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüz konu uzmanlarınca çalışmalar yapılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

"Bugüne kadar ilimizde yapılan sürveyler sonucunda şarka etmenine rastlanmamış olup, çalışmalarımız devam etmektedir. Ekonomik olarak en önemli zararlı organizmaların başında gelmektedir. Çünkü ürünün kalite ve kantitesinde zarara yol açmakta ve bulaşık meyvelerin pazar değerini düşürmektedir. Virüs enfeksiyonu üründe yüzde 100’e varan çok önemli kayıplara yol açabilmektedir" denilen açıklamanın son bölümünde şunlar belirtildi:

"Hastalığın belirtileri bitki türüne, çeşidine, yaşına, beslenme durumuna, virüsün ırkına ve sıcaklığına göre değişmektedir. Çiçek, yaprak, meyve ve meyve çekirdeğinde görülmektedir. Şarkanın belirtileri ilkbaharda özellikle yapraklarda belirgindir. Meyve yüzeyindeki soluk sarı halka ve çizgi şeklindeki belirtileri tipiktir. Aynı zamanda meyvelerde sarı leke ve halkalar görülür. Meyvelerde özellikle kayısılarda şiddetli deformasyonlar meydana gelir, erik ve kayısıların meyve etinde kahverengileşme görülür. En tipik belirtilerinden birisi de kayısılarda ve Avrupa kökenli eriklerde erken meyve dökümüdür. Kiraz meyvelerinde de erken döküm görülür. Şarka ile bulaşık ağaçlar tedavi edilemez. Eğer virüs bir bölgeye bir kez bulaşmışsa hastalığı ortadan kaldırmak çok zordur ya da imkansızdır. Sıkı karantina uygulamalarının yanında kültürel tedbirlerle hastalığın yayılmasının önlenmesine çalışılmaktadır. Virüsten korunmak için vektörlerine karşı yapılacak ilaçlamanın yanında sertifikalı fidan kullanımı, dayanıklı çeşit kullanımı diğer koruyucu tedbirler arasındadır. Ancak bilinen en etkili mücadele yöntemi bulaşık ağaçların imhasıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız