SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'daki Asansörlerin Yüzde 21'i "Güvensiz ve Tehlikeli"

0
Güncellendi - 2017-10-19 03:41:24
Malatya'daki Asansörlerin Yüzde 21'i
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya il genelinde kullanılan asansör sayısının 5 bin 463'ü bulduğu, bunların bin 164'ünün can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıdığı, güvenli olanların sayısının ise bin 292 olduğu belirtildi. 

‘Ürün Güvenliği Haftası’ nedeniyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Malatya’da 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle muayenesi yapılan 5 bin 463 asansörden bin 164’üne can güvenliği için yüksek riskli ve tehlikeli olduğunu belirten kırmızı, 20 adedine risk oluşturan kusur belirten sarı, 2 bin 987’sine hafif kusur riski içeren mavi ve bin 292’sine ise hiçbir risk taşımadığını belirten yeşil etiket* yapıştırıldığı bildirildi.

MALATYA'DAKİ DENETİMLER..

Gülaçtı yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları belirtti:

“Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün piyasadaki denetimleri Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmektedir.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Bakanlık olarak Ülkemizin 81 ilindeki il müdürlüklerimiz ve 700'e yakın sayıdaki denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız.

Yine de Bakanlığımızın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan ve/veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmakta ve Bakanlığımız ile işbirliği içerisine olmayarak insan sağlığı can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan üreticiler açısından caydırıcı olmaya çalışılmaktadır.

Bu çerçevede Malatya İlimizde Müdürlüğümüz Denetçileri tarafından 2017 yılının ilk 9 ayında 2.186 farklı marka/model ürün denetlenmiş olup bu ürünlerin 17 adedi uygunsuz bulunmuştur. Bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 8.253 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır.

MALATYA'DA 5 BİN 463 ASANSÖR KULLANILIYOR, BİN 164'Ü GÜVENSİZ..

İlimizin Asansör denetim karnesine baktığımızda ise;

İlimiz genelinde yaklaşık 5.463 adet asansör kullanılmaktadır. İlimizdeki 13 ilçe belediyesinin tamamı 2015 yılından itibaren bir A tipi Muayene kuruluşu ile protokol yapmış ve yıllık kontrollere başlamıştır. TSE ve Malatya AYK muayene kuruluşları tarafından 12.10.2017 tarihi itibari ile muayenesi yapılan 5463 adet asansörden 1164 adetine Kırmızı, 20 adetine Sarı, 2987 adetine Mavi ve 1292 adetine ise Yeşil Etiket yapıştırılmıştır. Kırmızı etiket oranları her geçen yıl giderek düşmektedir. Periyodik kontrollerin ilk başlangıcında %84'ler seviyesinde olan güvensiz asansör oranı 2015 yılında %54 seviyesine ve 12.10.2017 tarihi itibari %21 seviyelerine inmiştir.

İlimiz için kırmızı etiketli asansör sayısının azaldığını görmek memnuniyet verici ama yeterli değil. Hedefimiz Malatya olarak sıfır sayıda kırmızı etiketli asansör. Bu konuda tüm taraflara özellikle müdürlüğümüze, belediyelerimize muayene kuruluşlarımıza, asansör firmalarına, bina yöneticilerimize büyük görevler düşmektedir.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ HAFTASI

Vatandaşlarımız tarafından Güvenli ürünlerin kullanılması, bu ürünlerin tercih edilmesi ve güvensiz ürünler konusunda farkındalığa sahip olunması için hem piyasaya arz edilen ürünleri kullanan vatandaşlarımızı hem de üreticilerimizi daha yakından bilgilendirmek amacıyla her yıl bir haftayı Ürün Güvenliği Haftası adı altında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine ayırıyoruz. Bu yıl da 16-20 Ekim 2017 haftası tüm ülkemizde olduğu gibi Malatya ilimizde de çeşitli etkinliklerle Ürün Güvenliği Haftası olarak kutlanacaktır.

Bu hafta kapsamında ilimizde Asansör sektörü ve tüm paydaşların katılımı ile bir toplantı tertip edilecek, ortaokul öğrencilerine yönelik olarak ürün güvenliği hakkında sunumlar yapılacak ve Malatya Park AVM de bir stand açılarak vatandaşlarımıza Ürün Güvenliği hakkında bilgilendirme yapılarak broşür dağıtılacaktır. Bu faaliyetler ile toplumun her yaş ve her kesiminden vatandaşımıza ulaşarak ürün güvenliğinin önemini anlatmaya çabalıyoruz. Zira Bakanlık olarak ne kadar denetim yaparsak yapalım halkımızın bu konuda bilinçli olmaması durumunda gerçekleştirilen denetimler tam anlamıyla sonuç doğurmuyor. Örneğin güvensiz olması nedeniyle hakkında toplatma kararı verilen bir ürünü evinde kullanan vatandaşımız bu ürünü iade etmez ve kullanmaya devam eder ise yapılan denetimin sonuç doğurması beklenemez. Ya da benzer şekilde evde kullanmış olduğunuz ve elektrik kaçırdığını fark ettiğiniz bir elektrikli ısıtıcıyı bize ihbar etmezseniz bir başka evde bu ısıtıcı dolayısıyla kazalar ve hatta ölümler yaşanabilir.

Bu nedenle ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması çok önemlidir. Bizler Bakanlık olarak bize ulaşan her türlü ihbar ve şikâyeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve kesinlikle şikâyet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikâyet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikâyet formu, Alo 130 Şikâyet Hattı ile ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacağınız bir dilekçe ile ürün güvenliği ile ilgili olarak bizlere ulaşabilirsiniz.”

Bülten- malatyahaber.com

__________________________

* ETİKET RENKLERİ NE İFADE EDİYOR?

Kırmızı Etiket

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği güvensiz asansörlere iliştirilen etikettir.

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörün 30 gün süre içinde tespit edilen uygunsuzlukları giderilmez ise kullanım dışı bırakılması amacıyla bağlı bulunduğunuz belediyeye bildirilir ve asansörünüz mühürlenerek kullanıma kapatılır.

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan güvensiz asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren otuz gün sonra yapılır.

Takip kontrolünde mümkün olduğunca, söz konusu asansörün yıllık kontrolünü gerçekleştiren uzman kontrol mühendisinin görevlendirilmesi sağlanır.

Sarı Etiket

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için kusurlu seviyede risk oluşturan asansörlere iliştirilen etikettir.

Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren altmış gün sonra yapılır.

Mavi Etiket

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hafif kusurlu seviyede risk oluşturan asansörlere iliştirilen etikettir.

Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan hafif kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren on iki ay sonra yapılır.

Yeşil Etiket

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan uygun asansörlere iliştirilen etikettir. (Kaynak: andbelgelendirme.com)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • ilyas (6 yıl önce)
    Mualesef suistimal edilen durumlardan biride budur. Asansör firması ayrı bir para ister, TSE ayrı bir para. Oturanlarda hazır soyulacak elma olduğu için yönetimler rahat bir şekilde para toplar ve öderler.YAZIK lar olsun işini temiz yapmayanlar ve onu kontrol edenlere......Her sene asansör kontrolü mü olur ? Kontrol edilmeyen yerler varken.............................................
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçekler Apaçık (6 yıl önce)
    Kırmızı etiketi bile bile koyuyorlar ki yönetimden para toplansın. Tamire geldiklerinde de yalapşap yarım yamalak yapıyorlar ki haftaya bir daha geleler. Ne uyanıklar asansör tamircileri ama bir gün çok kötü enselenecekler yerel yetkililer taraflarından. Kırmızı etiket metiket bahane. Para yontmak için kılıfına uydurma politikaları.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (6 yıl önce)
    KAPATIN GİTSİN ASANSÖRLERİ BUNUDAMI YAPACAK GÜCÜNÜZ YOK YARIN BAŞIMIZA BİR İŞ GELSE SORUMLUSU KİM OLACAK
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet SALİH (6 yıl önce)
    Malatya ilinde 2 adet denetleme firması bulunuyor. Battalgazi ilçesi sınırları içerisinde .. isimli denetleme firması , Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde ki asansörlere ise .. firması bakıyor.Neredeyse TEKEL diyebileceğimiz bir rant mevcut. .. firmasından Yeşil etiket alınması neredeyse imkansız. Çünkü firma o kadar saçma şeyleri kusur olarak görüyor ki işin içinden çıkılmıyor. Kusurları yaptırmak için yöneticiler asansör firmalarına servet ödüyorlar. Bunun en basit örneğini nereyse her mahallede açılan Asansör Tamir ve Bakımcılardan anlayabilirsiniz. Ortada çok büyük bir pasta var ve bu saçmalık sayılabilecek kusurlarla birileri zengin ediliyor. Birinci yılında yeşil renk alan asansör her yıl değişen mevzuatla ertesi yıl kırmızı yani kullanılması tehlikeli raporu alabiliyor. İlgili birimlerin bu konuya bir el atması gerekiyor. Uyanın ey apartman yöneticileri !!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mağdurlar Kulübü (6 yıl önce)
    Asansöre güven yada güvensiz işareti versen neye yarar. Teknik ekip her hafta gelip onarsa da yine kalıyorsun içinde, yine yine :)))))
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (6 yıl önce)
    20..30..senelik binanın asansorlerini kalkıp sıfır binanın asansorleri ile aynı kriterleri isterseniz..tabiki yüzde 25 ini de uyduramazsiniz...ayrıca her yıl asansör yönetmenliği değişti deyip bir rezidans binanın asansorundeki kriterleri isterseniz eski asansorler buna nasıl uydurulacak...7 katli 28 dairelik asansörün yıllık bakım ucreti ile 7 katlı 7 dairenin asansör ucretinide ayni yapmak hangi adalete sığar..ayrica her dairenin kendi aylik asansör bakım firması varken yilda birde başka bir firmanin gelip asansorleri denetlemesi birilerine rant kazandirmaktan baska bişey değilmi..
    0
    0
    Yanıtla