SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'daki Ayrı Ağrı'daki Ayrı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:11:55
A- A+ PAYLAŞ

Muğla'nın Fethiye ilçesinin MHP'li Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın Kurban Bayramı dolayısıyla hazırlattığı ve bilboartlara astırdığı Türkçe ve Kürtçe mesajlar parti genel merkezinde tepkiye yolaçtı ve başkanın ihracı için girişimde bulunulduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda, yine Fethiye Belediyesi tarafından yayınlanan bayram ilanlarında "Ülke bütünlüğümüzün bozulmaması ve içimizdeki insan sevgisinin kuvvetlenmesi dileklerimizle, iyi bayramlar" ifadeleri yer almıştı. 

Demokratikleşme paketinden sonra bu kez Kurban Bayramı için yayınlanan ilanların en çok dikkat çeken kısmı, geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda Türkçe yayınlanan ilanın aynısının bu kez Türkçe ve Kürtçe dilleriyle karışık olarak yazılması oldu. İlanın hazırlanması sırasında metnin Kürtçe bölümleri, Ağrı, Diyarbakır, Malatya’da ana dilini Kürtçe olarak kabul eden birçok vatandaşa danışılarak hazırlanırken, Fethiye ana cadde ve sokaklarındaki billboardlarda “Ülke bitûnîyme bozulmaması ve hezkırına insana dı hûndure me kuvvetlenmesi dılxaziya meye. Qurban Bayramımız piroz be” ifadelerini şaşkınlıkla okuyan vatandaşlar, neden böyle bir ilan yayınlandığını mesajın altındaki şu ifadelerde anladı: "Anladınız değil mi? Bu yüzden; tek millet, tek vatan, tek dil, tek bayrak, tek devlet"

Yayınlanan mesajın daha önce Ramazan Bayramı'nda yayınlanan mesajla anlam bakımından hiçbir farkı olmadığını belirten Başkan Saatcı "Şu anki astığımız billboardlardaki bayram ilanımızda yeni demokrasi paketine bir atıfta bulunduk. Biraz insanlarımız düşünsün istedik. Çünkü bizim ortak değerlerimiz var. Anadolu coğrafyasında bizi bir arada tutan en önemli faktörlerden bir tanesi de, duru Türkçemiz. Anamızın ak sütü gibi olan dilimiz. Bu anlamda dilimizin önemini vurgulamak için bunu yaptık. Şunu da itiraf edeyim, Türkçe mesajımızın Kürtçe anlamını birçok Kürt kardeşimize sorduk. Bize, Malatya’daki ayrı, Ağrı’daki ayrı, Diyarbakır’daki arkadaşlarımız ayrı ifadeler gönderdi. Ana bir Kürtçeden bahsetmek mümkün değil. Lehçe ve kelime anlamlarında fark var. Türkçe Anadolu coğrafyasının ortak dilidir. Biz bunu vurgulamak istedik" dedi.

"ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ KÖŞE TAŞLARINDAN BİRİ DİL"

Tarihten örnekler vererek açıklamasını sürdüren Saatcı, "Zaten Mustafa Kemal Atatürk, bu Anadolu coğrafyasını vatan yaptıktan sonra, ‘Bu vatanı kuran insanlara Türk denir’ demiş. 1789 yılında Fransız ihtilali milliyetçilik duygularını galeyana getirip, koskoca Osmanlı İmparatorluğu'nu küçücük bir Anadolu coğrafyasına sıkıştırdıktan sonra bu duyguların törpülenmesine ilişkin, 'Bizim ortak kimliğimiz Türk kimliğidir' demiş. Böyle değerlendirmek lazım. Biz de bu bayram tebriğimizde, Allah var tamamen ülke bütünlüğümüzün en önemli köşe taşlarından bir tanesinin dilimiz olduğunu vurgulamak için bunu yaptık. İnsanlarımız biraz düşünsün diye… Birbirimizi anlayamayacak noktaya geleceğiz! Yok, öyle bir şey! Hani demiş ya Karamanoğlu Mehmet Bey; ‘bundan sonra çarşıda, pazarda her yerde Türkçe kullanılacak’ diye. İşte onlar bu zamanları o vakitte görmüşler. Biz şimdi bunu bozamayız" diye konuştu.

BAHÇELİ KIZDI..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Muğla Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın Türkçe ve Kürtçe olarak Kurban Bayramı kutlama mesajı yayınlamasıyla ilgili olarak, "MHP ilkelerine aykırı bir harekettir, gereken yapılacaktır" dedi. 

Bir dizi toplu açılış için Manisa'ya gelen Bahçeli, partisinin il başkanlığını ziyaret etti. Parti il binası önünde çok sayıda partili tarafından karşılanan Bahçeli, partilileri selamlamasının ardından il başkanlığına geçti. Burada Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, MHP Manisa milletvekilleri Erkan Akçay ve Sümer Oral, MHP Manisa İl Başkanı Mehmet Ödevli ve partililerle bir araya gelen Bahçeli, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muğla Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın Türkçe ve Kürtçe olarak bayram kutlama mesajı yayınlamasıyla ilgili olarak sorulan bir soru üzerine Bahçeli, "MHP ilkelerine aykırı bir harekettir, gereken yapılacaktır" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız