SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'daki Horoz Dövüşüne Tepki..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, Hayvanları Koruma Kanunu'nun yasaklamasına rağmen sokakta horoz dövüştürülmesi hayvanseverlerin tepkisine neden oldu. Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, 5199 Sayılı yasayla dövüşlerin yasaklandığını, ancak yetkililerin “duyarsız kalması”nın hayvan haklarını, “ayaklar altına alan kişilere” cesaret verdiğini ifade etti.

Özellikle horoz dövüşünde birden fazla devlet kuruluşunun müdahale etmesi gerektiğine işaret eden Çıtırık, şunları söyledi: “Horoz dövüşünde iki olumsuzluk var. Birincisi, hayvana kötü muamele yapıldığından dolayı 5199 sayılı kanun ihlal ediliyor. Bu aşamada çevre il müdürlüğünün müdahale etmesi gerekir. Horoz dövüşü kumar amaçlı yapılıyorsa, emniyet müdürlüğünün müdahale ederek gerekli işlemi yapması lazım. Ama bu birimlerin görev ihmalinden dolayı hayvan dövüşleri devam ediyor.”

Çıtırık, hayvanlara eziyet etmeyi önlemek için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yardım istediklerini kaydetti.

HOROZ DÖVÜŞÜ ŞİKAYETE BAĞLI BİR SUÇ
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat da yasasının yetersiz olduğunu ileri sürdü.

Yasada, hayvanlara işkence yapılmayacağını ve deney amaçlı kullanılamayacağının belirtildiğini belirten Şenpolat, şu bilgiyi verdi:

"Ancak yasada büyük eksiklikler var. Mesela hayvan dövüşleri şikayete bağlı suç olarak nitelendiriliyor. Güvenlik güçlerinin hayvan dövüşlerinde harekete geçebilmesi için birilerinin şikayette bulunması gerekiyor. Bu olmazsa olaya müdahale edemiyor. Suç takibe bağlı değil. Şikayetten vazgeçilirse takipsizlik kararı veriliyor.
Hayvan dövüştürenler, 250 YTL idari para cezasına çarptırılıyor. Ayrıca bu suç idari olduğu için sabıkaya işlenmiyor.”

Şenpolat, yasada caydırıcılık sağlayacak değişik önerilerini ilgili yerlere gönderdiklerini kaydetti.

Malatya'da bir süre önce, sokakta horoz dövüştürüldüğü yolunda yapılan haber, genel yayın yapan televizyon kanallarında da yayınlanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız