SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'daki Malatyalı Meselesi!

A- A+ PAYLAŞ

Polis Akademisi Başkanlığı, Malatya Polis Meslek Yüksekokulu, Malatya Emniyet Müdürlüğü ve Malatya Belediyesi'nin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen "Göçün suç üzerindeki etkileri" konulu çalıştay Malatya'da başladı.

Anemon Oteli'nde başlayan "Göçün suç üzerindeki etkileri" konulu çalıştayı açılış törenine Vali vekili İnci Sezer Becel, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü İbrahim Azcan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Malatya Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü İbrahim Azcan, "Polis uygulamaları artık çatışmacı polislikten, demokratik polisliğe doğru yönelmekte ve toplumsal analiz ve sosyal öngörülere dayalı modeller oluşturulmaktadır. Makro çalışmalarla toplumun genel karakteristik özellikleri öngörülebileceği gibi, mikro çalışmalarla ise bölgesel nitelikli özellikler öngörülebilmektedir. Bu yöndeki hareket tarzlarını belirlenebilmesi için bilimsel yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Nitekim ülke genelinde de bölgesel merkez olabilecek ve çevresindeki illerin bilimsel araştırmalar ile nabzını tutmak üzere faaliyetlerde bulunabilecek , araştırma merkezlerinin varlıklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda Mayıs 2010'da Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olarak Malatya Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü bünyesinde çevre ilerlide kapsayacak şekilde deneysel dizayn ile saha araştırmaları yaparak teşkilatımıza bilimsel çalışmalarıyla katkıda bulunabileceği bir araştırma merkezi kurulmuş ve bu tarihten itibaren de
faaliyetlerine başlamıştır" şeklinde konuştu.

Azcan, Araştırma Merkezi'nin araştırma konularından birisinin de göç ve suç ilişkisi olduğunu belirterek, bu çerçevede Malatya merkezli çevre illeri ve bölgeyi de kapsayacak şekilde göçün suç üzerindeki etkilerinin araştırma konusu olarak seçilmesinin hem teorik, hem de pratik hayatta uygulanabilir sonuçlar elde edilmesine olanak verileceğinin düşünüldüğünü kaydetti.

Malatya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, "Malatya'da, ilimizde yaşayanların yarısından fazlasının göçle geldiği anlayışı var. Malatya'da Malatyalılar Derneği var. Malatyalılar Derneği'ni ziyaret ettiğimde, 'Niçin böyle bir dernek kurduklarını' sorduğumda şu cevabı aldım, 'Malatya'da biz azınlık durumuna düştük, onun için.' Ellerindeki dokümanları incelediğimizde hakikaten Malatya'nın yüzde 52'si dışarıdan gelmiş, yüzde 48'i Malatya olarak gösteriliyordu. Daha sonra yapmış olduğumuz araştırmalarda bunun hiç böyle olmadığını gördük. Yapmış olduğumuz araştırmalarda Malatya'da toplam 101 bin 528 yani yüzde 14.36'sının göçle Malatya'ya geldiklerinin; Malatya ilinde yaşayan Malatyalının 605 bin 550 olduğunu, yani nüfusun yüzde 85.64'nün Malatyalı olduğunu gördük. Malatya'ya göç yoluyla gelenlerin başında 38 bin nüfusla Adıyaman'ın, onu takiben Elazığ, Sivas, Bingöl, Maraş, Diyarbakır, Muş, Urfa, Erzurum olduğunu tespit ettik" dedi.

Kahya şunları söyledi:

"Göçün suç ortalaması etkisi olarak ta, 2010 yılında yaklaşık 500 çocuğun istatistiğinde bunların 110 tanesi, Malatya ilinde ikamet eden başka göç ederek ilimize gelen ailelerin çocuklarından oluşmaktadır. 390 çocuğun ise Malatya ve ilçe nüfuslarına kayıtlı olduğu görülmüştür."

Kahya, suçun önceden önlenmesi için Malatya Emniyet Müdürlüğü'nün çok sayıda proje yürüttüğünü ve bağlı şubelerinde özelikle gençlere yönelik seminer ve konferansları okullarda gerçekleştirdiğini kaydetti.

Vali Vekili İnci Sezer Becel'de yaptığı konuşmasında, "Bir çok sebebi olmasına rağmen, özellikle sanayileşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan göç mefhumu bir çok ilde olduğu gibi Malatya'da da üzerinde çalışma yapılacak boyutlardadır. TÜİK verilerine göre 2007 yılında 722 bin olan Malatya nüfusu 2008 yılında 733 bine çıkmıştır. Bu verilere göre, Malatya'nın yıllık ortalama nüfus artış hızı yüzde 16 olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılında Türkiye'nin nüfus artış hızı yüzde 13.1 olarak gerçekleşmiştir. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere Malatya'nın nüfus artış hızı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu konuda bilimsel bir çalışmaya dayanmamakla beraber ilimize göç yoluyla gelen nüfusun büyük çoğunluğu komşu illerden ve daha doğudaki illerden daha iyi bir hayat beklentisiyle gelen kişilerden oluşmaktadır. Bu şekilde gelenlerin bir kısmı tarım ve sanayi sektöründe iş bulurken, büyük bir bölümü iş bulamamaktadır. Geri dönmesi de mümkün olmayan bu kesim daha çok kenar mahallelere yerleşerek devlet tarafından ve çeşitli derneklerden sağladıkları yardımlarla hayatını idame ettirmektedir. Gerek ekonomik yetersizlikler gerekse yetersiz eğitim şartları nedeniyle toplumda kendine yer edinmeye çalışan bu aileler her zaman başarılı olamamaktadırlar. Bunun diğer olumsuz bir sonucu da göç eden ailelerin ve özellikle çocukların tehlikelere açık olmasıdır" dedi.

Becel, Malatya Emniyet Müdürlüğü'nün sokakta çalışan çocuklara yönelik olarak önemli çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

"Göçün suç üzerindeki etkileri" konulu çalıştay kapsamında ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Helga Rittersberger Tılıç tarafından, "Göç nedir? Genel kavram ve teorik yaklaşımlar" konusunda, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahire Erman tarafından "Köyden kente göç ve kentteki yansımaları" konusunda, ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Kalaycıoğlu tarafından, "Göç sürecinde yoksulluk ve kadın" konusunda, Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Didem Danış tarafından "Kent, göç ve suç" konusunda, Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Göksu tarafından ise "Göç ve güvenlik" konusunda katılımcılara bilgiler verilecek.

Göçün suç üzerindeki etkileri konulu çalıştay 2 gün sürecek. Daha sonra 1-2 Ocak 2011 tarihinde yeniden devam edecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız