SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'daki Suriye'de 406 Doğum

0
Güncellendi - 2016-02-16 19:27:08
Malatya'daki Suriye'de 406 Doğum
A- A+ PAYLAŞ

Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle 2013 yılından itibaren Malatya’da kurulan Beydağı Konteyner Kenti’nde yaşayan Suriyeliler için kampta her ayrıntı düşünülmüş. En çok Türkmenlerin kaldığı kampta, şu ana kadar 406 bebek dünyaya geldi.

12 Haziran 2013 tarihinde kurulan 10 bin kapasiteli Beydağı Konaklama Tesisi’nde ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler kalıyor. Toplam 433 bin metrekarelik kampta 9 bin 993 kişi kayıtlı ancak izinli kişi sayılarının olması nedeniyle bu sayı yaklaşık 8 bin civarında. 6 mahalleden oluşan Beydağı Konaklama Tesisi 7 cadde ve118 sokaktan oluşuyor.

45 SIĞINMACIYA PROTEZ TAKILDI

Suriye’deki yaşanan savaşta ellerini, kollarını ve bacaklarını kaybeden yaralılar için ise kamptaki Şam mahallesinde Ortopedik Protez ve Rehabilitasyon Merkezi açıldı. 11 kasım 2005’e kadar 45 kişiye ortez, protez cihazı takılırken kampta toplam 91 engelli sığınmacı bulunuyor.

406 BEBEK DÜNYAYA GELDİ

Kampın açılmasından bu yana toplam 406 çocuk dünyaya geldi. Yeşilyurt Nüfus Müdürlüğüne kayıtları yapılan bebeklerin doğum yerlerinde ise Malatya yazıyor. Kapta ayrıca yaşanan savaşta anne ya da babasını kaybeden toplam 243 yetim çocuk bulunuyor. Yine aynı şekilde tüm ailesini kaybeden çocuk sayısı ise 4.

EN ÇOK TÜRKMENLER BULUNUYOR

Bin 524 konteynerin oldu olduğu kampta 476 konteyner boş ve olası göç dalgasında yeni sığınmacıları kabul etmek için hazırda bekletiliyor. Kampta 73 tercüman sığınmacılar ile irtibatın kurulmasında görev alırken kampın güvenliğini ise 131’i özel güvenlik 5’i polis ve 16’sı asker olmak üzere toplam 152 görevli koruyor. Kampta şu an itibariyle 5 bin 578 Türkmen, 2 bin 215 Arap ve 30 Kürt olmak üzere toplam da 7 bin 823 Suriye vatandaşı kalıyor.

KAMPTA EĞİTİME ÖNEM VERİLİYOR

Kampta barınan çocuklarında eğitimlerinin aksamaması için her türlü önlem alınmış durumda. 180 Suriyeli öğretmenin görev aldığı okullarda 17 de Türk öğretmen bulunuyor. Açılan kurslarda da Halk Eğitim Müdürlüğü’nden 16 öğretmen görev alıyor. Kampta yaşayan 68 öğrenci üniversite eğitimi alırken, ilk, orta ve lise olmak üzere toplam 3 bin 395 öğrenci de kamp içerisindeki eğitim kurumlarında öğrenimlerini görüyorlar. Kampta ayrıca çeşitli dallarda olmak üzere 21 kurs bulunuyor.

Beydağı Konaklama Tesisi ile Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi arasındaki protokol kapsamında bin Suriyeli vatandaş kamp dışı ve içinde istihdam ediliyor. Konteyner kentte şuan 997 aktif çalışan bulunuyor bunlardan 211 bayan sığınmacı kamp içindeki kurulan tekstil atölyelerinde istihdam edilirken 786 erkek sığınmacı ise kentteki fabrikalarda çalışıyor.

STK’LAR DA YARDIMDAN KAÇMIYOR

Konteyner kentte yaşayan sığınmacılara AFAD başta olmak üzere Kızılay ve UNICEF’ten yardımlar da yapılıyor. Konteyner kentin kurulmasından bu yana AFAD tarafından şuana kadar toplam 25 milyon 726 bin 496 TL harcama yapıtlığı belirtiliyor. Bu harcamalar ise alt yapı, medikal, sağlık harcamaları, tamirat, kiralama, mal ve hizmet alımı, gıda kart ve elektrik giderlerine yapıldı. Devletin yanı sıra kentteki sivil toplum kuruluşları da sığınmacılara yardım ediyor. 2015 yılı içerisinde STK’lar tarafından 2 bin koli gıda paketi başta olmak üzere 200 ton kömür ile çok sayıda giyecek ve gıda maddesi yardımı yapıldı.

Ayrıca AFAD ve Kızılay gıda kartları ile de her sığınmacıya aylık olarak 85 TL nakdi olarak yardım yapılıyor. Konteyner kente içerisinde hizmet veren Esenlik Süper Marketlerden bu kartlarla ihtiyaçlarını karşılayan sığınmacılara kendi konteynerlerinde yemeklerini yapma imkanı veriliyor.

SAĞLIĞA ÖNEM VERİLİYOR

Dünyadaki birçok mülteci kampının aksine son derece modern ve düzenli olan Beydağı Konaklama Tesisi’nde sığınmacıların sağlık ile ilgili sorunları ile de yakından ilgileniliyor. 12 Haziran 2013 tarihinden itibaren kampta hasta kabulüne başlayan sağlık biriminde toplam 10 doktor görevli. 37 sağlık personelinin bulunduğu birimde 12 ebe, 5 hemşire ile diğer görevliler bulunuyor. 2014 yılında 71 bin 646 kişinin muayene olduğu sağlık biriminde 2015 yılında ise bu sayı 61 bin 17. Yine 2015 yılında kampta doğum sayısı 157 olurken geçen yıl çeşitli hastalıklar nedeniyle ölenlerin sayısı 18 olarak belirtiliyor. Konteyner kentte ayrıca şuana kadar 33 çift resmi olarak dünya evine girdi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız