SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'dan 5 Proje Finalde

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:09:11
Malatya'dan 5 Proje Finalde
A- A+ PAYLAŞ

Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması sona erdi. Malatya Bölgesi Ödül Töreni programı, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. Alanında birinci olan ve 5'i Malatya'daki okul öğrencilerine ait 11 proje Ankara'daki final yarışmasına gidecek.

Yapılan ödül törenine Vali Yardımcısı Dr. Abdullah A. Öztoprak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Türköz, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kadir Kartalcı, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve öğrenci ailesi katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından, İnönü Üniversitesi tanıtım videosu ve Bilim Şenliği’nde çekilen fotoğrafların slaytları izlendi. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Yarışma jürisinden Prof. Dr. Sibel Kahraman ise jüri olarak Bingöl´den 2, Tunceli´den 12, Mardin´den 24, Adıyaman´dan 25, Diyarbakır´dan 44, Elazığ´dan 59, Şanlıurfa´dan 73, Malatya´dan 166 olmak üzere 8 ilden toplam 405 projenin başvurduğu yarışmaya 71 projeyi çağırdıklarını, bunlardan 11´inin alanında birinci, 9´unun ikinci, 9´unun da üçüncü seçildiğini kaydetti. Projesi birinci seçilen öğrencilere 500 lira ödül verildi. Çalışması ikinci olan yarışmacılar 300, üçüncü olan öğrenciler ise 200 lirayla ödüllendirildi.

Malatya Sadiye Ünsalan Lisesi´nden Ali Buğra Kısacık ve Süleyman Çoban, Elazığ Doğa Lisesi´nden Zeynep Erdem ve Alperen İlhan, Malatya Özel Rahime Batu Anadolu Lisesi´nden Fatih Ahmet Acar ve Sefa Boyraz, Şanlıurfa Özel Çağlayan Murat Fen Lisesi´nden Ahmet Tatlı ve Muhammed Server Oymak, Tunceli Özel Munzur Anadolu Lisesi´nden Büşra Nur Asalıoğlu, Adıyaman Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi´nden Muhammed Mustafa Arıcı ve Abdulsamed Akın, Şanlıurfa Özel Çağlayan Murat Fen Lisesi´nden Ramazan Kalkan ve Ömer Çulcu, Malatya Bilim ve Sanat Merkezi´nden Gül Nida Yaldız ve Ceren Avcı, Malatya Orgeneral Eşref Bitlis Anadolu Lisesi´nden Ebru Çoban ve Kader Gül, Elazığ Karakaya Fen Lisesi´nden Haldun Barış, Malatya Rahime Batu Fen Lisesi´nden Muhammed Buğrahan Selçuk ve Ali Osman Kalaycıoğlu´nun projelerinin Ankara´daki finale katılacağı belirtildi.

TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen, TÜBİTAK’ın bu projesinin gençlerin yaratıcı yönlerini ortaya çıkarmalarında önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Bilimin merakla başladığını ifade eden İçen, proje sayısını artırmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte bir çalıştay yaptıklarını ve ilerleyen yıllarda bölgeye bağlı illeri de gezerek proje sayısını katlayarak artırmaya çalışacaklarını açıkladı.

Öğrencilerin yaratıcı yönlerini geliştirme ve yeni projeler üretebilme noktasında umutlu, heyecanlı ve azimli olmalarını örneklerle izah eden Prof. Dr. İlhan İçen, öğrencilere hitaben “Yolunuz açık olsun.” dedi.

Prof. Dr. İlhan İçen, çalışmaya katkılarından dolayı İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’e, Malatya Belediye Başkanına, İl Milli Eğitim Müdürüne, MOTAŞ Genel Müdürüne, hocalara, öğrencilere ve diğer emeği geçenlere teşekkür etti.

Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, yaptığı konuşmada, ortaöğretime devam eden öğrencilerin bilimsel olma ve düşünmeleri noktasında bu yarışmanın ciddi bir adım olduğunu, dolayısıyla bu projeleri çok önemsediğini dile getirerek, sonuçları fazlasıyla merak ettiğini ancak buraya kadar gelmiş olmanın bile katılımcılar açısından büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

405 projeden 166’sının Malatya’ya ait olduğunu hatırlatan Bulut, Ankara’ya 11 projenin gideceğini belirtti. Bulut, öğrencilerin, bu projeler ile kendi geleceklerine ışık tutarken, değerlerine bilimsel değerler kattıklarını söyledi.

Jüride görev alan 29 öğretim üyesi adına konuşan Prof. Dr. Sibel Kahraman, proje yarışmasının bölge finalinin gerçekleştiğini, 26 Mart 2013 tarihinden bu yana sergilenen bütün projelerin yüzlerce proje arasından seçilip gelmesi sebebi ile tüm jüri üyeleri adına herkesi tebrik ettiğini belirtirken, bölgeye dâhil illerden gelen projeler ile birlikte toplamda 405 proje ile başlandığını, daha sonra bu sayının 71 projeye indiğini ve ardından proje sunumlarının yapıldığını açıkladı.

Söz konusu projelerde özgünlük, yaratıcılık, bilimsel yöntem ve bu yönteme hâkimiyet, projenin ülkeye, ekonomiye katkısı, tutarlılık, kaynak taraması, sunum esnasındaki hâkimiyet gibi noktalara dikkat edildiğini vurgulayan Kahraman, “Projelerin hepsi çok güzeldi, ileride çok daha büyük projelere imza atılacaktır ve bu umutla geleceğe güvenle bakılmaktadır.” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız