SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'dan Çıkan Tren İzinsiz Çıkınca.."

0
Güncellendi - 2020-06-16 00:07:37
A- A+ PAYLAŞ

Cumartesi sabaha karşı Battalgazi – Kemerköprü mevkiinde meydana gelen ve iki makinistin hayatını kaybetmesi, iki personelin de yaralanmasına yol açan tren kazasının nedenleri konusunda ilgili makamlarca resmi bir açıklama yapılmazken, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kendisine ulaşan bilgilere göre, kazanın, Malatya’dan Elazığ istikametine giden trenin sevk emri olmaksızın sefere çıkmasından kaynaklandığını ifade etti.

Elazığ’dan Malatya istikametine gelen bir yük treni ile Malatya’dan Elazığ istikametine giden başka bir yük treninin dün gece Battalgazi - Kemerköprü mevkiinde çarpışması sonucu makinistler Mehmet Ulutaş ve Mahmut Kaya hayatını kaybetmiş, Erdoğan Batar, Yılmaz Güneş, Halil İbrahim Alkan ve Sami Atalay ise yaralanmıştı.

Başkan Gürkan, “Malatya’da çıkan trenin sevk emri olmadan çıktığı şeklinde bir bilgi ulaştı”

Malatya Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kaza yerindeki arama ve kurtarma çalışmalarını incelemek üzere olay yerine giden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kazanın meydana gelmesinin nedeni hakkında bir açıklama yaptı.

Başkan Selahattin Gürkan, kendisine ulaşan bilgilere göre, kazanın, Malatya’dan çıkan trenin izinsiz çıkmasının yol açtığını söyledi. Gürkan, çarpışmanın, Elazığ’dan çıkan trenin sevkli, Malatya’dan çıkan trenin ise “sevk emri olmadan” çıkmasının sonucu olduğunu belirtti.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, olay yerinde, kazanın nedeni konusunda şunları söyledi:  “Elazığ’dan gelen hamule (yük) treni ile Malatya’dan hareket eden yine yük treni Kemerköprü diye tabir ettiğimiz bahçeler içerisinde olan bu mevkide karşı karşıya gelip, çarpışıyorlar. Aldığım bilgi doğrultusu içerisinde yine, Elazığ’dan gelen normal sevkli tren, ama Malatya’da çıkan trenin sevk emri olmadan çıktığı şeklinde bir bilgi ulaştı. Haliyle yoldan bir tanesi izinli gelip diğeri izinsiz çıkınca da bu mevkide iki tren karşı karşıya geliyor”.

Vali Baruş, “Yetkililer yeri geldiğinde açıklama yapacaktır”

Malatya Valisi Aydın Baruş ise, olay yerinde yaptığı inceleme sonrası, gazetecilerin, “Kazanın meydana gelmesinin nedeni hakkında bir soruşturma başlatıldı mı?” şeklindeki sorusuna, “O konuda gerekli açıklamalar yetkililer tarafından yapılacaktır; yeri geldiğinde. Şu anda bir şey söyleyemeyiz” dedi.

Bu arada, kazadan sonra olay yerinde yaşanan gerginlikler üzerine, kazanın olduğu yere Çevik Kuvvet ekibinin de sevkedilerek, bölge polis merkezi kuvvetine takviye yaptığı öğrenildi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

39 yorum yapılmış

  • isa Aydemir (3 yıl önce)
    Kime se kafasindan senaryo yazmasin izinsiz hicbir makinist treni hareket ettirmez bunun nedenini herkesin aklinin aldigi ve herkesin inandigì bir aciklama yapsinlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Polat elektrik (3 yıl önce)
    Sayın valimiz lütfen doğru nun ortaya çıkması için gerekli araştırmaların yapılması talimatı verin . Asıl suçlu ortaya çıksın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Delikaya (3 yıl önce)
    Rahmetlik olan makinist Mehmet Ulutaş dayımoğlu iki oğlu bir kızı var onların ne acılar içinde olduğunu ifade etmek çok zor. Valisi kaymakamı belediye başkanı taziye evine geldiler 5 er dakika durup gittiler onlar için olay orda bitti sanki görevlerini bilinçiyle yapmış gibi endam ve havalarını bozmadılar acı bizim onlar olayı çözsünler
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Bu başlık olmamış hiç bir makinist yol. serbest çıkabilirsiniz denmeden yola çıkmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (3 yıl önce)
    izinsiz çıktı denilen tren sorunluysa,uygunsuz izin verildiyse evrakı yok etmiş olabilirler.Detaylı araştırılmalı.12 saat arandıktan sonra ölen makinistin üzerine kalır ihale
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa mert (3 yıl önce)
    Ortadoğu ülkesinde sıradan bir gün işte. Ölenlerin yakınlarına sabır diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gar (3 yıl önce)
    Soruştursunlar bakalım ne çıkacak. ? neden ? bu son yıllarda tren kazaları artmaya başladı nedense son 7 ve 8 yıldan bu tarafa kazalar çoğalmaya başladı
    0
    0
    Yanıtla
  • Makinist (3 yıl önce)
    Makinist, Sevk almadan hareket etti demek pilotun uçagı havalimanından kuleden habersiz havalandırması demekle aynı şey sayın başkan acıklamanız tahmin edemeyeceginiz kadar kötü bence çıkıp kamuoyundan ve makinistlerden özür dilemelisiniz.Allah Şehit olan arkadaşlarımızın mekanını cennet eylesin.Geride kalanlara sabırlar versin..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Kentin iki yöneticisi de yanlış açıklama yapmış. Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kendisiyle ilişkisi olmamasına rağmen, olaya dair sorumsuzluk içeren bir açıklama yaparak durumdan vazife çıkarmış. Selahattin Gürkan, ilgili ilgisiz her olayı gündeme gelme fırsatı olarak değerlendiriyor. Tren kazasındaki tavrı da öyle. Kendisini hiç bir şekilde ilgilendrimeyen olayla ilgili iddialı bir açıklama yapıyor, ölen makinisti töhmet altına sokuyor. Sayın Vali de, "Yetkililer, yeri geldiğinde açıklama yapacak" diyor. İlin mülki yöneticisi Validir, ilin genel yönetiminde validen daha yetkilisi yok. "Yetkiller" denilenler kimler öyleyse.... Sayın Vali olayı sahiplenerek, derhal soruşturma başlatılması talimatı vermek yerine, topu, soyut bir "yetkililer"e atıyor. İlde yetkili siz değilseniz, kimdir? Tabii ki detaylı teknik araştırmayı uzmanlar yapacak, nihai açıklamayı da DDY Genel Müdürlüğü ya da Ulaştırma Bakanlığı yapacak. Ancak ilk aşamada olayı kontrol altına alması gereken, açıklama yapması gereken Sayın Validir. Ama Sayın Vali bu dirayeti göstermeyince, ortaya çıkan boşluğu da Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, sorumsuz bir şekilde doldurmaya çalışıyor. İki tepe yöneticiden biri rolünün hakkını vermiyor, diğeri ise rol çalıyor. Mesele de tabii bu arada karmakarışık, anlaşılmaz bir hal alıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Deniz (3 yıl önce)
    Sayın Başkan iyi hoşsun, güzel insansın fakat sen yerel yönetimsin, bu şehrin belediye başkanısın bir makamın var bana gelen bilgilere göre diyerek açıklama yapman doğru değil söyleyeceğin tek şey Allah Rahmet Eylesin, yakınlarına da sabır dilemek, hiç hoş değil. Diğer konuda ise rahmetli babam 27 yıl Malatya'da manevracıydı, bir çok kez de çocukluk zamanımda bir çok kezde iş yerine götürdü, o zaman hatırladığım trenlere çıkışı veren makasları değiştiren kontolü yapan bana anlattığı kumanda masası dediği bölümde çalışıyordu, yola gidecek trende telsizini gelir burdan zimmet alırdı, ayrıca bulunduğa kumada masasının bir üstü daha büyüğü kontollerinin yapıldığı büyü bir kontrol masası vardı bu iki bölümde gelen giden trenlerin hepsini görür kontrollerini yapar durması gereken yerleri telsizle bildirir sürekli irtibat kurarlardı, ayrıca bu tren geçerken kumanda masasının olduğu binanın önünden geçer giden treni görürler, yani makinist kafasına göre babasının cebinden anahtarı çalıp arbayla gezmeye gider gibi gidemez, bu iki kontrol masasında da hangi tren olursa kendi sorumluluk bölgesine girdiği anda kumanda panelinde görür, Başkan söylediğin ayıp yani bilmeden konuşmak kumanda masasında da vardiyada 2 kişi olurlardı biri olmazsa diğeri olur, ayrıca ana kumanda masasında biri olur, bunları yazarken bilmişlik yapmak için değil, çocukluk dediğim de orta okul ve lise 1 zamanı gördüğüm aklımda kalan kadarı ile fikrimi paylaşmak kimseyi de suçlamak değil, illaki bir hatalı varsa araştırılmalı gereken ceza verilmeli, Allah Rahmet Eylesin, ailelerine sabır versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pırasa (3 yıl önce)Deniz isimli kullanıcı yorumuna
    Allah rahmet eylesin. Babanizin Yanindakide Muzaffer beymiydi
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Cep telefonu telsizlerin olduğu bir çağda güldürmeyin insanı hiç bir makinist emir almadan hareket etmez bizim devlet geleneğinde kesinlikle yazılı verilmesi gereken emirleri bazen sözlü talimatlarla yapıyoruz bir seminerde bize devlet işinde söz uçar yazı kalır bütün işlerinizi yazıya bağlayın sözlü söylenen bir şeyi yaparsınız olumsuz anda o emri veren derki ben soylememistim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok doğrusunuz, Söz uçar yazı kalır, 10 yıldan fazladır, özel sektörde mağazacılık yapıyorum, bizde bile bir tane bile yazılı olmayan kayıt altına alınmayan bir iş yok, bir bölge sorumlusu gelir yapılacak işler nor alınır, ziyaret defterine işlenir, bir çıktısı dosyalanır, bir örneği bölge sorumlusu ve bir üstüne ayrıca mağaza mailine yedeklenir, depolanacak her ürün sisteme girilir, üzerine yazılır resimlenir, depoya bölge sorumlusuna mail ortamında sistem portalına işlenir, ayrıca ayda 1 kez mutlaka denetim sorumlusu denetler, bir tane eksik bulduğu anda bölge sorumlusu dahi kim sorumlu ise yaptırım uygulanır, yaptırımlarda işten çıkarmaya kadar gider, özel sektörde en azından bizde böyle devlet kurumunda nasıldır, bilemem yani Başkan anlayacağın çocuk değilki evin önünden arabayı kaçırsın, koca tren.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aysel (3 yıl önce)
    Size katılıyorum. Sayın Selahattın Gürkan sanki ordaymış gibi duyumla söylüyor. Hareket memurunun aklı nerdeymiş acaba. Hiç bir makinist çık emri almadan çıkmaz. Yazık oldu iki can a.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Sayın valim olayın hangi boyutu üzerinde çalışma yapılıyorda olayı aydinlatamiyor ve açıklama yapamiyorsunuz? Olay apaçık belli ve sonucu hüsran... Gören de diyicek yük trenleri marsta carpismis...ve marstan gelecek sonuçlara bakacaz diyorsunuz. Ölenlere Allah'tan rahmet kalanlara acil şifalar diliyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (3 yıl önce)
    Allah icin paylasın olacagi bu hakeden adamlari degilde eşi dostu ahbabi işe alırsan olacagı budur.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut (3 yıl önce)
    Açıklama vali veya ulaştırma bakanlığı tarafından yapılır, bunu bürokrasi bilgisi olmayan bile bilir. Belediye başkanının açıklama yapması yanlış ve yersiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (3 yıl önce)
    Sayın Başkanım konu araştırılsın gerçek ortaya çıksın sonra açıklamayı yapması gerekenler yapar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ayışığı (3 yıl önce)
    Hiç mantıklı değil emir olmadan çıkıcaksın karşıdan tren gelebiliceğini düşünmiyceksin yine birileri bişey örtüyor .karayolumu bu sağa çekesin.?Yola çıkmış bir de kontrolor de görmemiş bu arada .Dışardan bir vatandaş olarak ben böyle düşünebiliyorken böyle bir açıklama hiç mantıklı değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Leyla (3 yıl önce)
    Hale gidip bir torba sebze alamıyorsun ırsaliyesiz cıkaramıyorsun nasıl koça treni hemde yuk trenini habersiz çıkarıyorsun sanki babasını arabası ki kacıra nasıl olsa makinist öldu butun sucu makiniste atalım ne güzel bir dunya ateş duşdugu yeri yakıyo aynı şey benim de başıma geldi şirket kuvvetliydi butun sucu eşimin üstüne attılar ve kurtuldular yanlız ilahi adalet var bu dunyadaki burada kalsada...
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (3 yıl önce)
    Saçmalık ölen kişinin üstüne atacaklar suçu... Mutlaka sözlü çıkın uyarısı vermişlerdir. Kağıdı arkadan düzenleriz demişlerdir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (3 yıl önce)
    Vay arkadaş
    0
    0
    Yanıtla
  • makinist44 (3 yıl önce)
    Malatya garda izinsiz çıkma diye birşey olamaz hareket memuru dispeçerden sevk alır yerel kumanda masaına bildirir oda tren hangi yoldaysa motorlu makaslara komut göndererek yolu yapar o yoldan gider makinist kendi kafasına göre yolu yapıp gidemez.Makinistin yolu yapabilmesi imkansız.Kaldı ki her olayda olduğu gibi makinist vefat ettiği için geride kalanları kurtarmak adına günah keçisi makinist oluyor.Nasıl oluyor da koskoca tren garı terk ediyor ve kimse bunu görmüyor, ve Malatya gardan yaklaşık 11 km ileride kaza oluyor.Trenin buluduğu yol boşalıyor ve yerel kumanda masası da bunu da mı görmüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gamze (3 yıl önce)
    Sayın belediye başkanı bu tren 10 km yol gitmiş. 10 km yol giderken neden haber verilmemiş makiniste. Madem izinsiz çıkıldı karşı taraftan gelen tren neden durdurulmadı. Bunların ölümüne kim sebebiyet verdi. Ölen arkadaşların ve yaralı arkadaşların telefonları ayrıca telsizlere neden bilgi verilmedi. Bunların ölümüne ve maddi kayba kim sebebiyet verdiyse onları bulunması onların açıklanmasını beklerdik sizden. makinistler izinsiz çıktıysa son telsiz konuşmalarını dinlediniz mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan (3 yıl önce)
    Arkadaşlar unutmayin böylesi kazalarda fatura hep vefat edenlere çıkarılır ki kalan asıl suçlu sağlara bişey olmasin. Soma da pamukova da daha bir cok yerde de boyle olmadimi
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilirkişi (3 yıl önce)
    Sayın Başkana bu gibi durumlarda sıcağı sıcağına araştırma yapılmadan açıklama yapmanın doğru olmadığını ve bu açıklamayı yapması gerekenin de kendisi olmadığını birileri anlatmalı hatırlatmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • :) harika yorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Demiryolcu (3 yıl önce)
    Tcdd nin T sini bilmiyor yorum yapıyorsunuz. Sevk alınıp hareket saati bile veriliyor her iki trene. Telsiz kayıtları dinlenecek daha. Ortaya çıkacak bu durum. Ama olayı makiniste yıkmaya çalışırlar onu bilmem
    0
    0
    Yanıtla
  • M. Kadıoğlu (3 yıl önce)
    18 yıldır devletin kurumlarına hakkıyla yazılı sınav kazanıp ta bir tane adam almışlar mı ; mülakat dedikleri (kendi adamımı işe alırım) yöntemi icat ettiler devlet kurumlar yol geçen hanına döndü 22 defa yazılı sınav kazanıp ta mülakatta eledikleri aday var hem de iki yıl üst üste KPSS de Türkiye derecesi yapmış
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (3 yıl önce)
    Emirsiz yola çıkan treni yolda durdurmak çokmu zordu.fatura 2 tane gariban makinist'e çıkacak.herkes dört dörtlük görevini yapıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalim44 (3 yıl önce)
    Şu geldiğimiz noktaya bakın, nasıl iş yapıyor TCDD yetkilileri,iki canın hesabını kim verecek, yazık inanın çok yazık.Maalesef Türkiye Cumhuriyetin de isleyisler Kendi kafalarına göre iş yapıyorlar,. Vesselam
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    İnanasim gelmiyor hiç bir makinist yola çık emri almadan sefere çıkmaz olayi bizzat yaşamış olan yaralı gorevlilerin anlatacaklari çok önemli mutlaka o günkü konuşmalar kayıt altındadır .
    0
    0
    Yanıtla
  • evet telsiz konuşmaları kayıt altına alınıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Evet sayın valim yeri geldiğinde siz veya görevlendirdiğiniz biri açıklama yapar.Ama belediye başkanı olay yerinde bence açıklama yapmamalıydı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Valilik Tcdd dururken belediye başkanı açıklama yapacak??
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet Murat Bey de onu eleştirmiş zaten,Vali dururken olayın muhattapları dururken neden belediye başkanı açıklama yapar ki? Sanırım artık belediye başkanlığı valilikten de üstün.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sevk emri olmadan izinsiz çıkmış tren. Vay halimize. Şansa yolculuk yapıyoruz. şansa hayattayız. Ne oldu bize. Her şey bozuldu. Düzen kalmadı. Kime neye güveneceğiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalıyım (3 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Liyakat yok onun için
    0
    0
    Yanıtla
  • O trende hangi mallar yüklüydü, nereye gidiyordu bunların araştırılması lazım. Yukarıdan baskı geldi mi makinistlere bir an önce hareket edin gibisinden hepsi araştırılmalı.
    0
    0
    Yanıtla