SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'dan da 3 Firmaya Ödül

A- A+ PAYLAŞ

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonu ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) organizasyonu ile düzenlenen "Komşu Ülkelerle İlişkiler İş İmkanları Bilgilendirme Semineri ve Ödül Töreni" Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi. Malatya'dan 3 firma da ödüllendirildi.

KMTSO Toplantı Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde konuşan GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz herkesin hafızasında derin izler bıraktığını ifade ederek, "ABD kaynaklı yeni bir küresel kriz patlak verdi. Ancak bugün görmekteyiz ki tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye dünya ile ekonomik entegrasyonda önemli mesafeler almıştır. Tüm krizlerden başarıyla çıkmasını bilmiştir. Bugün ihracatımız 2 milyar dolardan 130 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Geleneksel
ürünlerin yer aldığı ürün grupları yerine artık ileri teknoloji içeren sanayi ürünleri ihracatı yapılmaktadır. Ülkemiz ekonomisi dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmiştir" dedi.

2007 yılı verilerine göre GAİB'e bağlı illerin tüm ihracatın yüzde 5'ini karşıladığına dikkat çeken Çıkmaz, Gaziantep'in ihracatta 2.4 milyar dolarla 7, Adana'nın 1,2 dolarla 10, Kayseri'nin 970 milyon dolarla 11, Kahramanmaraş'ın 318 milyon dolarla 21, Malatya'nın 181 milyon dolarla 30 ve Adıyaman'ın 29 milyon dolarla 56. sırada bulunduğunu, ülke ihracatının yaklaşık yüzde 5'inin bu illerdeki firmalarla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yüz yılın en büyük krizi olarak nitelendirilen bu krizin ülke ekonomisini ne kadar etkileyeceğinin henüz bilinmediğini kaydeden Çıkmaz şunları söyledi:

"Dış pazarlarımızın daralması ihracatımızı bekleyen en büyük sıkıntılardandır. Ancak etkisinin en küçük seviyede kalması için gereken tedbirleri almak zorundayız. Bu nedenle krizden etkilenmeyen yeni pazarlara yönelmeliyiz. Pazarlarımızı çeşitlendirmeliyiz, bu krizi fırsata dönüştürebiliriz. Diğer taraftan ürünlerimize değer katacak markalara, teknolojik yeniliklere bilgiye ve inovasyona önem vermeliyiz. Ürünlerimizde ve ticaretimizde farklılık sağlamalıyız burada yine en büyük görev biz işadamlarına düşmektedir. Ayrıca milli birlik ve bütünlüğümüzü en üst seviyede tutmalıyız. Biz inanıyoruz ki hedefimizde bir olursak beraber olursak ülkemizin önündeki engelleri rahatlıkla aşabiliriz."

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise Türkiye'de ticaretin önündeki engellerin kaldırılması halinde Türk sanayicisinin neleri başarabileceğini herkesin gördüğünü dile getirdi. Tanılır, "Türkiye'de KOBİ'ler son 12-13 yılda ekonomin motoru oldular ve serpilip büyüyerek çıktılar. Bu şunu gösteriyor ticaretin önündeki engelleri kaldırdığınız zaman, rekabet imkanı sağladığınız takdirde Türk insanı dinamik yapısıyla bu süreçte rekabet şansı elde edebilmektedir. Bugün dünya artık küreselleşmeyi
birlikte yaşıyor ve artık bu süreçte dünya tek bir pazar haline gelecek. Dünya Ticaret Örgütü de bunu hedeflemektedir. Belki de bir gün dış ticaretten bahsetmez olacağız. Küreselleşmenin avantajı yanında dezavantajı da var. Bütün bu olguların farkında olmamız gerekiyor. Eğer buna ayak uyduramazsak bu yarışta elenmek söz konusu nitekim elenen ülkeleri yakın tarihte gördük" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, "Komşu ve Çevre Ülkelerle Ticari İlişkiler ve İş İmkanları Bilgilendirme Semineri" verildi. Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Cömert'in, oturum başkanlığı yaptığı seminerde, Tahran Ticaret Başmüşaviri Ali Faik Kural "İran ile Ticari İlişkiler ve İş İmkanları", Tiflis Ticaret Müşaviri Cengiz Gürsel "Gürcistan ile Ticari İlişkiler ve İş İmkanları", Mehmet Cömert "Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler", Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nden İsmail Göktürk "Ticari Etik", Dış Ticaret Uzmanları Tarık Sönmez ve Mustafa Yurdupak "Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi" konularında seminer verdi. Seminerin ardından ödül törenine geçildi.

Kahramanmaraş'tan, 2007 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren Kipaş Pazarlama ve Ticaret A.Ş.'nin ödülünü Mehmet Hanifi Öksüz, en fazla ihracat sıralamasında ikinci olan İskur İplik Kumaş Mensucat Tic.ve San. A.Ş.'nin ödülünü Abdulkadir Kurtul ve en fazla ihracat sıralamasında üçüncü olan Matesa Tekstil San.ve Tic. A.Ş.'nin ödülünü ise Talat Erayman aldılar.

Diğer iller ve firmalar ise şunlar:

Gaziantep'ten Sanko Tekstil İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş., Altunkaya İnşaat Nakliyat Gıda Tic. A. Ş., Şölen Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Adana'dan Temsa Global Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sasa Polyester San. A.Ş. Pilsa Plastik Sanayi A.Ş.

Kayseri'den Orta Anadolu Ticaret ve Sanayi İşletmesi T.A.Ş., Hes Hacılar Elekrik San. ve Tic. A.Ş., Boydak Dış Tic. A.Ş.,

Malatya'dan Sun Gıda ve Tarım Ürünleri Dış Tic. A.Ş., Akbaş Gıda ve Tekstil San. Dış Tic. A.Ş., Göçmez Tarım Ürünleri ve Gıda San.A.Ş.

Adıyaman'dan İnterteks Gıda Tekstil Dış Ticaret A.Ş., Betaş Mensucat San.ve Tic. A.Ş., Göçmez Tarım Ürünleri ve Gıda San. A.Ş. ödüle layık görüldü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız