SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'dan da Sipariş Çok'

A- A+ PAYLAŞ

Uşak'ta yaklaşık 25 yıl önce hobi olarak kurduğu çiftlikte bıldırcın yumurtası üretmeye başlayan Firuzan Saçlı (60) günlük 4 bin 500 yumurta üreterek Türkiye’nin değişik illerine bıldırcın yumurtası satıyor.

Uşak Merkez Bölme Kasabası’nda kurduğu çiftlikte yaklaşık 8 bin bıldırcın beslediğini ve sektörün teşvik kapsamına girmemesinin kendilerini üzdüğünü ifade eden Firuzan Saçlı, Türkiye’de bıldırcın yumurtası üreten çiftlik sayısının çok az olduğunu kaydetti. Yaklaşık 27 yıl önce bir arkadaşına ziyarete gittiğinde kendisine ikram edilen bıldırcın yumurtasını yiyerek bıldırcına merak sardığını anlatan Saçlı, geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan kuş gribi hastalığının sektörü olumsuz etkilediğini ancak yeniden toparlanmaya başladıklarını söyledi. Bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasına oranla daha lezzetli olduğunu özellikle gelişim çağındaki çocuklara faydalı olduğunu kaydeden Saçlı, “Bıldırcın yumurtasını bir kez yiyen bir daha vazgeçemez”dedi.

KRİZLER VE KUŞ GRİBİ SALGINI SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Bıldırcın çiftliği kurmaya karar vermeden önce bir kitap satın alarak bıldırcın ve yumurtası hakkında bilgiler edindiği de anlatan Firuzan Saçlı şunları söyledi;

”Kitapta bıldırcın yumurtasının insan sağlığı üzerindeki faydaları görünce bir çiftlik kurmayı kararlaştırdım. Sadece sağlığa olan faydası değil ekonomik olarak ta kazançlı çıkacağımı düşündüm. Ancak krizler sektörü çok olumsuz etkiledi. Kuşların çoğunu satmak zorunda kaldık. Üretilen yumurtaları satamaz olduk. Çünkü bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasına oranla iki kat daha pahalı. Böyle olunca işler kötü gitti ve çiftliğin kapısına kilit vurdum. 7 yıl ara verdikten sonra yeniden başladım. Bu seferde dünyada kuş gribi salgını başladı. İlk zamanlarda Türkiye’ye gelmeyeceğini bizi etkilemeyeceğini düşündük. Ancak salgın yayıldıkça risk arttı. Biz yine iş yapamaz hale geldik. Korkumuzdan kuşlara dahi yaklaşırken tereddüt ettik. Bu zorlukları da aşarak yolumuza devam ettik ve bugün 8 bin civarında bıldırcınımız var. Günde 4 bin 500 adet yumurta üretiyoruz. Yaşanan bu olumsuzluklardan sonra yeniden pazarımızı oluşturduk. Ancak devlet bu sektörü hiçbir destek sağlamadı. Tavuk sektörüne bir çok destek verilmesine karşın bize neden destek verilmediğin anlamış değiliz. Son çıkan teşvik paketinden yararlanmak için yasa çıkmadan gerekli girişimleri yaptık ama yine sonuç alamadık ve bize teşvik verilmedi. Çiftliğimiz hijyen kurallarına uygun koşullarda ve Tarım İl Müdürlüğü yetkililerince sürekli denetleniyor”

TAVUK YUMURTASINDAN DAHA LEZZETLİ
Bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasına göre çok küçük olduğunu ve yumurtanın dış görüşüne aldanan bir çok insanın bu lezzetten mahrum kaldığını da söyleyen Saçlı, “Bir çok insan bıldırcın yumurtasının dış görünüşüne bakarak kötü bir besin olduğunu düşünüyor. Ancak bu yumurtayı bilen insanlar tavuk yumurtasından pahalı olmasına rağmen tercih ediyor. Çünkü daha sağlıklı ve lezzetli bir yumurtadır. Bir çok müşterimiz ilk defa geldiklerinde yumurtanın dışına bakarak almak istemiyor. Ancak alıp yedikten sonra da alışkanlık haline getiriyor. Bu nedenle Pazar sorunumuz yok. Biz ürettiğimiz yumurtaların çoğunu il dışına gönderiyoruz. Müşterilerimiz sürekli bizi arayarak sipariş veriyorlar biz bu siparişleri karşılamakta zorlandığımız zamanlar oluyor. Gaziantep, Malatya, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illerden daha fazla talep alıyoruz. Bıldırcın yumurtası daha lezzetli ve kokusuz olduğu için özellikle çocuklara tavsiye ediyoruz. Hem küçük hem tavuk yumurtasındaki o koku olmayınca çocuklar daha kolay tüketiyor”dedi.

BİR ÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Bıldırcın yumurtasının bronşit, astım, şeker hastalığı, nefes darlığı ve cilt rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığa iyi geldiğini özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesinin faydalı olacağını da sözlerine ekleyen Firuzan Saçlı, “ Bazı hastalıklarda doktorlar tarafından da tavsiye edilen bir besin kaynağıdır. İri zeytin tanesi kadar bir büyüklüğe sahip olması ve kokusuz olması daha kolay hazmedilmesini sağlıyor. Normal insanlarda bronşit, astım, nefes darlığı, şeker, bazı cilt rahatsızlıklarına iyi geliyor. Yüksek vitamin ve proteine sahip olan bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasının kullanıldığı her alanda kullanılır ve tüketilebilir. Biz özellikle gelişim çağında olan üç ile 7 yaş arasındaki çocukların bu besini tüketmesini öneriyoruz. Sağlıkçı olmasak ta yaptığımız işin insan sağlığı üzerinde ne gibi etkileri olduğunu araştırdığımız için biliyoruz. Çocuklara bıldırcın yumurtası çiğ olarak ta verilebileceği gibi sütün içerisine karıştırılan balla da verilebilir. Anne babalar bir kez denesin bir daha vazgeçemeyecekler hem kendileri hem çocukları için alışkanlık haline getireceklerdir”diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız