SON DAKİKA
SON DEPREMLER

‘Malatya’dan İzler...

A- A+ PAYLAŞ
Steve Jobs’un kasımda çıkacak biyografisinde kendisini evlatlık olarak alıp yetiştiren annesi ‘Clara Jobs’un Türk Ermeni olaylarında Anadolu’dan ABD’ye göçen Ermeni bir ailenin kızı olduğu yazıyor...
Garajda kurdu, Silikon Vadisi’nde büyüttü, örnek aldığı HP’yi rakipleri Microsoft’u, IBM’i geride bıraktı, 370 milyar dolarlık piyasa değeriyle teknoloji dünyasının bir numarasını çıkardı. iPod ile müzik, iPhone ile cep telefonu, iPad ile tablet bilgisayar pazarında, Pixar ile film işinde taşları yerinden oynattı. Tüm bu endüstrilere yön veren ABD’li Apple’ın yakaladığı başarıda en önemli rolü üstlenen isim ise hiç şüphesiz şirketin kurucularından 56 yaşındaki Steve Jobs.
Yakalandığı kanser hastalığının ilerlemesi sonucu CEO’luk görevini bırakan Steve Jobs, kişisel hayatının gizli kalmış yönlerini, Apple’ın başarısının ardındaki sırları biyografi alanının en önemli isimlerinden Benjamin Franklin ve Albert Einstein’ın yazarı “Walter Isaacson”la paylaştı. 21 Kasım tarihinde piyasaya çıkacak kitabın yazımı halen sürüyor. Biyografi dünyayla birlikte Türkiye’de de aynı tarihte kitabın yayıncısı “Domingo” tarafından Türkçe versiyonla piyasaya çıkarılacak.
 
‘Benim gerçek ailem’
 
Edinilen bilgilere göre Jobs’la yapılan 40’ın üzerinde yüz yüze görüşmenin ardından bazı bölümleri kendisinin dilinden yazılan kitabın girişinde Türkiye ile ilgili önemli bir ayrıntı yatıyor. Bu bölüm Jobs’un ailesiyle ilgili bölümlerinde yer alıyor.
Bilindiği gibi Steve Jobs, doğar doğmaz gerçek ailesi tarafından evlatlık verilmiş, Jobs’u evlat edinen ailesi büyütmüştü. Steve Jobs, gerçek anne babasını bugüne kadar hep biyolojik, sperm-yumurta bankası olarak görürken, kendisini büyüten ebeveynleri gerçek ailesi olarak tanıttı hatta diğerleriyle hiç görüşme yoluna gitmedi. Babasından geçtiğimiz haftalarda gelen ‘bir kahve içelim’ önerisine bile yanıt vermedi.
 
Anadolu’dan ABD’ye göç
 
Steve Jobs’un Anadolu bağlantısı onu büyüten annenin geçmişinde yatıyor. Paul, Clara Jobs çifti tarafından büyütülen Steve Jobs’un üvey annesi Clara’nın tam adı “Clara Hagopian Jobs”...
Steve Jobs’un biyografisinde anlatılanlara göre Clara, 1915 döneminde Türk-Ermeni olaylarını takiben ABD’ye göçen bir ailenin çocuğu.
Clara’nın babası Louis Hagopian, annesi ise Victoria Artinian. Louis Hagopian 1894 Malatya doğumlu, Victoria Artinian ise 1894 İzmir doğumlu.
Bu bilgilere göre Steve Jobs’un Osmanlı döneminde Anadolu’da yaşayan sonrasında ABD’ye göçen bir ailenin kültürüyle yetişen Clara Hagopian tarafından büyütüldüğü ortaya çıkıyor.
Bu ailenin geçmiş dönem bilgileri hakkında görüştüğümüz Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, o dönemle ilgili kayıtlara ulaşmanın neredeyse imkânsız olduğunu, eldeki kayıtların da resmi olmaktan öte anlatılanlardan yola çıkılarak yazılan metinlerden oluştuğunu söylüyor.
 
Henüz son noktası atılmadı
 
“Gurur duymayacağım bir sürü şey yaptım ama öğrenilmesine izin veremeyeceğim sırlarım yok” diyen Steve Jobs’un kitabın yazarı Walter Isaacson’a ve yazdıklarına müdahale etmeyeceğinin sözünü verdiği belirtiliyor.
Yazımı süren, son haliyle 600 sayfaya ulaştığı ifade edilen Steve Jobs’un biyografisi daha piyasaya çıkmadan Amazon.com’da en çok satanlar ligine girdi, ABD’de ilk baskıda 500 bin adetle çıkmaya hazırlanıyor.
“Steve Jobs” biyografisinin yazarı Aspen Enstitüsü’nün CEO’su Walter Isaacson, CNN’de başkanlık, Time dergisinde sorumlu yazı işleri müdürlüğü yaptı. Benjamin Franklin, Albert Einsten, Henry Kissinger’in biyografilerine imza attı.
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız