SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'dan Tek İmzalı Önerge

A- A+ PAYLAŞ
Adalet ve Kalkınma Partisi  Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, kayısının hem bölge hem de ülke ekonomisi için daha etkin ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla,  meclis araştırması yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na önerge verdi. Fındıklı ile birlikte AKP’li 22 Milletvekili tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen önergede, Fındıklı dışındaki 4 AKP Malatya Milletvekilinin imzasının olmaması dikkat çekti. Bu arada, yine kayısı konusunda Malatya eski milletvekili olan ve halen CHP İstanbul Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Mevlüt Aslanoğlu'nun yıllar önce verdiği bir araştırma önergesi ise gündeme alınabilmek için uzun zamandır sıra bekliyor.
 
FINDIKLI ÖNERGESİ..
AKP Milletvekili Fındıklı imzasıyla geçtiğimiz haftalarda TBMM Başkanlığı’na sunulan dilekçede  “Bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan kayısının üretiminden pazarlanmasına kadar tüm sorunlarının tespit edilerek gereken önlemlerin alınması hususunda Anayasa’nın 98 inci ve İç Tüzüğün  104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz” denildi.
 
Meclis Araştırması önergesinde, şu ifadelere yer verildi:
 
“Kayısı Malatya ili ve içinde bulunduğu bölge için çok önemli bir ekonomik değerdir. Malatya halkının % 80’ inin geçim kaynağı, doğrudan ya da dolaylı olarak, kayısıdır.
 Malatya ili ve bölge halkı için önemli bir ekonomik değer olan kayısı, ülkemiz ekonomisi için de önemli bir gelir potansiyeline sahiptir. Ancak çeşitli nedenlerle bu önemli ürün, bugüne kadar yeterince değerlendirilememiş, bölge halkına ve ülke ekonomisine istenen düzeyde artı değer yaratılamamıştır.
 
Çünkü; kayısı yetiştiriciliğinde kalitenin yükseltilmesi çalışmaları yetersizdir. Bu çalışmaların artırılarak sürdürülmesi, bunun için de kayaya yönelik bilimsel araştırmalar yapılması gerekmededir.
 
Kayısı ürününe zarar veren beyaz çil, larva gibi zararlılarla mücadele etkisiz kalmaktadır. Bu sorunun giderilmesi için üniversitelerle işbirliği içerisinde çalışmak zorunludur.
Kayısının geleneksel yöntemlerle yapılan hasadı ürüne önemli ölçüde zarar vermekte ve bu da ihracatımız yönünden büyük sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle, kayısı hasadı için daha farklı bir yöntem bulunabilmesi için bilimsel çalışmalara hız verilmesi gerekmektedir.
 
Kayısı yetiştiriciliği, kayısının toplanması, kükürtlenmesi ve depolanması gibi konularda üreticinin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışmaları yetersizdir.
 
Kayısı üreticisine hasattan önce gübre, zirai ilaç gibi harcamalarında destek verilmesinin sağlanması gerekmektedir.
 
Üretici, kayısının fiyat istikrarsızlığından korkarak kükürdü fazla vermekte ve bu fazla kükürtlü ürün ise Avrupa Birliği Ülkelerine ihracatta sıkıntı yaratmaktadır.
Kayısının ulusal ve uluslararası medyalarda reklamı ve tanıtımı ciddi bir şekilde yapılmamaktadır.
 
Kayısının yaş olarak satışına yeterince önem ve ağırlık verilmemektedir. Yaş kayısı gibi, kayısı çekirdeğinin de kabuk ve iç kabuk olarak değerlendirilmesi istenen seviyede değildir.
 
Kayısının uluslararası standartlarda ambalajlanması yapılamamakta, bu durum da kayısının ihracatının önünde büyük engel oluşturmaktadır.
 
Bütün dünyada artan natürel ürün eğilimine paralel olarak, kükürtlü üründen vazgeçilerek, kayısının doğal ortamda, kimyasal işlem yapmadan kurutulması ve bunun için gereken bilimsel çalışmaların yapılması gerekmektedir.
 
Kayısının (konserve, reçel, marmelat, hoşaf ve meyve suyu gibi) ürün çeşitlemesi ile ulusal ve uluslararası pazarlara sunulması imkanları kısıtlıdır.
 
İhracatın arttırılması için gerekli olan iade desteği kayısı ürününe sağlanmamaktadır.
 
Kayısı ürünü hem bölge halkına, hem de ülke ekonomisine çok önemli katkılar yapabilecek, önemli bir ihracat potansiyeline sahip olabilecek iken, bütün bu sorunlar ve yetersizlikler yüzünden yeterince değerlendirilememektedir.
 
Yukarıda saydığımız nedenlerle, kayısının hem bölge hem de ülke ekonomisi için daha etkin ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi, gerekli araştırmaların yapılması ve sorunların giderilmesi için gerekli acil önlemlerin Meclisimiz tarafından tespit edilmesi amacıyla bu meclis araştırması önergesi hazırlanmıştır.”
 
İMZASI OLAN 22 MİLLETVEKİLİ..
Önergede imzası bulunan milletvekilleri ise şunlar: Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Akyürek, Yahya Akman, Mahmut Kaçar, Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Osmaniye Milletvekili Durdu Mehmet Kastal, Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu ve Emrullah İşler, Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ve Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Hatay Milletvekili Mehmet Öntürk ve Orhan Karasayar, Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Samsun Milletvekili Tülay Bakır, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, İstanbul Milletvekili İsmail Safi ve Tokat Milletvekili Zeyit Aslan.
 
AKP'nin Fındıklı dışındaki milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Mustafa Şahin ve Cemal Akın'ın ise önergede imzalarının olmaması dikkat çekti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız