SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'dan Türkiye'ye

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:23:27
Malatya'dan Türkiye'ye
A- A+ PAYLAŞ

Buket ve çelenk yapımında kullanılan rengarenk çiçeklerin üretildiği Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tek kesme çiçek serasından, İstanbul'dan Diyarbakır'a, Trabzon'dan Şanlıurfa'ya, hatta seralarıyla ünlü Antalya'ya kadar pek çok kente kesme çiçek gönderiliyor. 

Malatya Valiliği'nce kentte ''Organize Çiçek Sanayisi'' kurmak hedefiyle yaklaşık 5 yıl önce başlatılan ''Kesme Çiçek Projesi'' kapsamında Karakavak Mahallesi'nde kurulan serada, rengarenk çiçekler üretiliyor. Proje kapsamında kurulan diğer işletmelerin kapanmasına rağmen faaliyetine devam eden ve üretim kalitesini artıran sera, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tek kesme çiçek serası olma özelliğini taşıyor. 

Seradan, Elazığ, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Van, Adana, Antalya, İstanbul, Diyarbakır, Konya, Trabzon ve Şanlıurfa'ya kesme çiçek gönderiliyor. 

Seranın sorumlusu Rabia Kelleci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısı üretiminin yapıldığı Malatya'da ve coğrafi özellikleri dolayısıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nde çiçek seracılığının çok yaygın olmadığını söyledi. 

Malatya Valiliği'nin projesi kapsamında başlattıkları sera çalışmalarında ilk etapta zarara uğradıklarını anlatan Kelleci, ancak işi iyice öğrendikten sonra daha kaliteli ve zamanında çiçek üretimiyle bu alanda Türkiye genelinde önemli bir yere geldiklerini ifade etti. 

Ürettikleri çiçekleri pek çok kente gönderdiklerini belirten Kelleci, seracılıkla ünlü Antalya'da yazın sera konusunda sıkıntı yaşandığı için bu dönemlerde o bölgenin sera çiçek ihtiyacını da kendilerinin karşıladığını söyledi. 

Buket ve çelenk yapımlarıyla aranjmanlarda kullanılan çiçekleri 5 dönümü kapalı olmak üzere toplam 13 dönümlük arazide yetiştirdiklerini kaydeden Kelleci, özellikle yaz aylarını kapsayan 5 aylık süreçte sürekli çiçekleri olduğunu, onun dışındaki dönemlerde hazırlıklar ve dikim işleriyle uğraştıklarını ifade etti. 

Yılda 30-40 bin deste çiçek sattıklarını söyleyen Kelleci, ayrıca kurdukları soğuk hava deposunda çiçekleri bir aya kadar muhafaza edebildiklerini anlattı. 

Kelleci, zaman zaman ışık oyunları yaparak bazı çiçeklerin zamanından önce açmasını da sağlayabildiklerini dile getirerek, ''Kasım aylarında açan kasımpatı çiçeğinin, üzerine siyah muşambalarla havanın erken karardığı izlenimi vererek ekim ayında açmasını sağlayabiliyoruz. Hem kapalı alanda hem de açık alanda farklı dikim tarihleriyle çiçeklerin elimizde olmasını sağlayabiliyoruz. Yani serada bir bitki kuruduysa, açık alanda ektiğimiz çiçeklerimiz olduğu için çiçek temin etme konusunda sıkıntı yaşamıyoruz'' diye konuştu. 

Çiçek seralarını başarılı bir şekilde yürütebilmede bitkiyi tanımanın önemli olduğunu vurgulayan Kelleci, ''Aslında bakımı zor bir iş değil. Özellikle toprakla iç içe olan insanlar çok kolay adapte olup bu işi yapabilirler. Ama mutlaka çiçekleri bilmek, tanımak gerekiyor'' dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız