SON DAKİKA
SON DEPREMLER

malatyahaber.com Yeni Yaşında

0
Güncellendi - 2018-04-17 04:38:53
malatyahaber.com Yeni Yaşında
A- A+ PAYLAŞ

"Yayın hayatına başladığı günden bu yana, güçlü bir gazetecilik geleneğinden beslenen, işi sadece gazetecilik olan ve meslek ahlakını temel ilke edinen bir kadro tarafından hazırlanan malatyahaber.com, 16. yayın yılına girmiş bulunuyor.

‘Malatya’nın Özgür Sesi’ olmak iddiasının yüklediği büyük sorumluluğu taşımak ve bu iddianın gerektirdiği cesarete sahip olmak konusunda bir an bile yalpalamayan malatyahaber.com, gazeteciliğin etik anlamda çölleşmeye yüz tuttuğu Türkiye’de, ilkeleri ve özgür karakteri ile, tüm zorluklarına karşın, yılmadan, gerçek anlamda gazetecilik mücadelesi vermenin onurunu yaşıyor.

Malatyahaber.com, Görüş Gazetesi’nin rahle-i tedrisinden geçerek Amerika’ya kadar uzanan bir gazetecilik serüveninden sonra şimdilerde Türkiye’de başarıyla meslek hayatına devam eden, Türkiye’nin yüz akı gazetecilerinden Fuat Kozluklu’nun düşüncesinden doğan bir proje olarak hayata geçti 2000’li yılların başında.

Fuat Kozluklu, internet teknolojisinin henüz emekleme döneminden çıkmaya başlayıp yavaş yavaş yürümeye başladığı bir dönemde malatyahaber.com’u teorik olarak kafasında şekillendirdiğinde, kendisi gibi gazeteci, tv program yapımcı ve yönetmeni olan kardeşi Suat Kozluklu ile birlikte Amerika’da sürdürüyordu mesleğini.

İnternet teknolojisinin geleceğine yönelik perspektifi algılayabilmek ve yönetebilmek bakımından bu durum oldukça avantajlı bir ortam sağlıyordu.

Malatyahaber.com işte böyle bir ortamda meydana gelen bir kıvılcımla yola çıktı.

Yola çıkışının üzerinden bugün 15 yıl geçti. Bir kıvılcımla başlayan yolculuk, bugün Malatya’yı aydınlatan, kimi zaman da Türkiye ölçeğinde gündem yaratan güçlü bir gazetecilik platformuna dönüştü.

Mesleğini icra ederken kendini sadece mesleğinin ahlaki değerleri, ilkeleri, evrensel insan hakları ve hukuk ile kayıtlayan, bunlar dışında diğer tüm iktidar ilişkileri ve güç odaklarından bağımsız biçimde gazetecilik yapan malatyahaber.com, 15 yıl boyunca Malatya’nın doğru, dürüst, özgür ve hızlı haber alma, bilgi edinme kaynağı oldu.

Yayına başladığı günden bu yana, hiçbir siyasi ya da ekonomik güce yaslanmadı. Hiçbir siyasal organizasyona, ya da ekonomik yapıya angaje olmadan sadece halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını kullanabilmesini misyon edindi kendine.

Bağımsız, bağlantısız, özgürlükçü, objektif karakteri, çok sesli, çoğulcu demokratik felsefesi, okuyucusuna karşı sorumluluk, okuyucusunun şahsında kültürel-siyasal farklılıklara karşı saygı duyan yayıncılık anlayışı ve hepsinden daha önemli olmak üzere basın özgürlüğünü, halkın doğru ve dürüst haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanan gazetecilik sorumluluğu, usta gazeteciliği…

Tüm bunlar, malatyahaber.com’u Malatya’nın en kaliteli içeriğe, en çok okunan, en çok takip edilen, değiştirme ve etki gücü bir hayli yüksek medya organı konumuna yükseltti, yükseltiyor.

Malatyahaber.com’da, Malatya’yı, Malatyalıyı ilgilendiren ve haber değeri taşıyan her gelişme, internet dünyasının ve ahlaktan yoksun gazeteciliğin (!) hastalıklarının başında gelen çarpıtma ve manipülatif atraksiyona tabi tutulmadan tüm gerçekliği ile okuyucuya aktarılır.

Kamusal, toplumsal çıkarlar öncelenir.

Halkın hızlı ve doğru bilgi alması önemsenir.

Eleştirel dil egemendir malatyahaber.com’da.

Çünkü, günümüz yöneticilerinin büyük bölümü, bırakın yasalarla, Anayasa ile bile bağlı, kayıtlı görmüyor kendini.

Malatya’yı yönetirken, kimileri (!) sadece bildiklerini okuyorlar. Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin kararlarını bile ayakaltına alıp, Türk Milleti adına alınmış o kararları ‘yok saymak’tan asla çekinmiyorlar.

Çoğunlukla da bireysel, zümresel ve siyasal çıkarları için üretiyorlar kararlarını.

Böyle bir ortamda, halkın nefes alacağı kanalın medya olması gerekiyor.

Medyanın büyük bölümü ise, siyasal ve ekonomik kirlenmenin yarattığı rant pastasından payını almanın mücadelesine giriyor, diğer kurumlarla kirlenme yarışına girercesine.

Böyle bir ortamda malatyahaber.com, sadece okuyucusuna, meslek ahlakına ve insani değerlere yaslanarak sürdürdüğü temiz gazetecilik mücadelesinde Malatya’nın nefes alma kanalı olmayı başarmıştır.

Bu başarının 16. yılında da güçlenerek kendini yeniden ürettiğini ve yenilendiğini vurguladıktan sonra, birkaç kelam da gazeteciliği soysuzlaştırma yolunda büyük çaba gösteren emek hırsızlarına etmek gerektiğini düşünüyoruz:

İnternet teknolojisinin yarattığı büyük teknik kolaylıklar, soysuz bir gazeteci türü üretti.

Meslekle uzaktan yakından ilgileri yok aslında.

Ama, ‘Hiçbir iş yapamıyorsam bari gazetecilik (!) yapayım’ diye düşünerek bu mesleğe şerrini sürten bir hayli fazla, ahlaktan nasibini almamış, sözde gazeteci var bu âlemde.

Özellikle mevcut siyasal ortam, zemin, ilişkiler ve siyasi figürlerin yüreklendirdiği bu sözde gazeteciler, malatyahaber.com’un çoğu zaman binbir emek, alınteri ve birikim ile hazırladığı haberi, yazıyı ya da fotoğrafı en ufak bir utanma duygusu hissetmeden çalıyor, hırsızlıyor ve kendine aitmiş gibi kullanabiliyor.

Yüzleri kızarmıyor, çünkü çalmak, çırpmak artık bir karakter olmuştur o sözde gazeteci için.

Fikri mülkiyet hakkı nedir, insan hakkı nedir, emek, alınteri nedir bilmezler. Bilseler bile umurlarında değildir.

Meramlarını anlatacak iki satır yazı yazmayı, yaralamalı bir trafik kazasını haberleştirmeyi bilmezler, beceremezler. Böyle bir yetenekleri yoktur. Mesleğe dair eğitimleri ya da birikimleri yoktur ama araçlarının önünde ‘Basın’ plakaları, ceplerinde ‘Sarı Basın’ kartları vardır.

Malatyahaber.com’un gerçek gazeteci kadrosu haberi hazırlar, yazar, yayınlar, bu hazretler, fikri mülkiyet hakları malatyahaber.com’a ait olan haberi, yazıyı ya da fotoğrafı çalmanın mücadelesine girişir.

Onları engelleyecek ahlaki değerleri yoktur. Çünkü böyle bir gelenek, birikim, eğitim ya da usta-çırak ilişkisinden kaynaklı bir geçmişleri yoktur.

Fikri mülkiyet hırsızlıkları konusunda mahkeme süreçlerinin uzun sürmesine, kimi zaman da cezaların ertelenmesine güvenmeleri de buna eklenince, emek hırsızlığı tam anlamıyla bu sözde gazetecilerin geçim kaynağı haline gelmiştir artık.

Şerrini gazeteciliğe bulaştıranların yanısıra bir de çeşitli mesleklerle iştigal ettiği halde, kartvizitlerine ‘gazetecilik’ titrini eklemenin derin hazzını yaşamak ya da başka iş ve ilişkilerde kullanmak için olsa gerek, 500 TL verip bir internet sitesi kuranlar vardır. Bu ‘tel maşa’ gazeteciler (!) de sözde gazetecilerin yolunu takip ederek haber, yazı, fotoğrafı hırsızlığı yapmayı alışkanlık haline getirmiştir. Çünkü kurdukları sitede yayınlayacakları bir üretimde bulunmaları doğal olarak mümkün değildir. Bu tür için de malatyahaber.com bir hayli verimli kaynaktır.

Malatyahaber.com başta Malatya, İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere, Türkiye’nin dört bir köşesinden, Avrupa ülkelerinden, Amerika, Avusturalya ve dünyanın değişik ülkelerine yayılmış olağanüstü nitelikli okuyucuları başta olmak üzere, muhabirleri, yazarları, teknik personeli ve hiçbir karşılık beklemeden katkı sunan gönüllülerden oluşan büyük ve güçlü bir iletişimcilik, gazetecilik ailesi.

Bu aile her geçen gün daha da büyüyor, gelişiyor.

Özgür gazeteciliğin Malatya’daki kalesi olarak kök salıyor.

Gazetecilik mesleğinin onurunu yükselten bir mücadele veriyor.

Tüm okuyucularımıza, emek sunan her insanımıza, yardımlaşma ve dayanışma gösteren tüm gazeteci arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz."

* * *

Yukarıdaki yazıyı, 5 yıl önce 10 yılı geride bırakıp 11. yıla girerken yazmışız.. Yazıda haber anlayışımızı ifade edip, yerel yöneticilere yönelik eleştirilerimizi, imar yolsuzluğu, 'ruhsatsız' AVM tartışmaları ve buna dair mahkeme kararlarına karşı yerel yöneticilerin umursamazlığına yönelik yapmışız..  Gazeteci geçinenlere ilişkin eleştirilerimizdeki habercilik ahlakı yoksunluğu, emek hırsızlığı, 'aşırma' habercilik vs. sorunları artarak daha yüzsüzce devam ediyor! Üstelik bunlar sayıca daha arttılar, daha da cüretkarlar, maalesef. İyi anlamda değişen fazla birşey yok, o nedenle yazıdaki yayın yılı rakamlarını düzelttik sadece.

İsmet YALVAÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Z.A. (5 yıl önce)
    Daha çok ,toplumun istek ve arzularına hizmet etmek dileğiyle,nice doğru ,tarafsız yayın hayatı dilerim..
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZTÜRK (5 yıl önce)
    Malatyahaber'e yeni yaşında başarılar diliyoruz. Malatyahaber'le gurur duyuyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yakup (5 yıl önce)
    Nice yıllara
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (5 yıl önce)
    Dogru ,tarafsiz,gerçek ve toplum yararina haberlerle nice yillara
    0
    0
    Yanıtla
  • CANANİ (5 yıl önce)
    Tarafsız,ilkeli haberde doyurucu,kararlı ve Malatya'nın nabzının burada tutulduğu ve Nice 16 yıllara İyiki varsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruşen ucar (5 yıl önce)
    Şehrimine duygularımı açan pencerem nice senelere. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kırkdort (5 yıl önce)
    Allah hayırlı etmeye inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • selahattin kılıç (5 yıl önce)
    Nice 16 yaşlara inşallah iyiki varsın Malatya Haber.Tüm çalışanlarına selam ve sevgiler sunarım
    0
    0
    Yanıtla
  • İnönü ziraat öğrencisi (5 yıl önce)
    Bayram hocama katılıyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (5 yıl önce)
    Nice mutlu sağlıklı yaşlara...
    0
    0
    Yanıtla
  • TEMEL BAYHAN (5 yıl önce)
    Malatyahaber in 16 ncı yılını kutluyorum. Başarılarının devamını dilerim. Tüm çalışanların emeklerine sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • osman doğan (5 yıl önce)
    başarılarınızın devamını diliyorum. gerçek ve tarafsız yayıncılığınız için tebrik ederim. malatya basın yayın kuruluşları içerisinde örnek bir konuma sahipsiniz. öyle ki, çok kez sizin yaptığınız haberlerin kopyalarını başka haber sitelerinde görüyoruz. Allah (c.c) emeklerinizi boşa vermesin.amin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (5 yıl önce)
    TEBRİKLER,NİCE UZUN YILLARA........,YAZMAK,HABER VERMEK İÇİN......,ÖZGÜR OLUN,.....ÖZGÜR YAZIN,...ÖZGÜR KALIN...............BAŞARILARINIZIN DEVAMI.............DİLEĞİYLE
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacer (5 yıl önce)
    16.yaşınız kutlu olsun da, SABAH YAZILAN YORUMLARI GEÇ YAYINLIYORSUNUZ. Yorumları yayınlamakta gerçekten ciddi anlamda hızlanmalısınız. Arkadaş dışarıda diye bir mazeret çok anlamsız. Habercilik interaktiflik demektir !!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Tahir (5 yıl önce)
    Malatya nin sesi malatya nın özgür ve tarafsiz tek yayın organı kutlarım nice yıllara
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali CENGİZ (5 yıl önce)
    Bugüne kadar olduğu gibi daha nice 16 yılları tarafsız objektif bir yayın anlayışı ile bugünkü çizgisinden taviz vermeden devam etmeniz dileği ile emeği gecen herkesi yürekten kutluyorum, Malatya haber gercekten Malatya şehrinin sigorrtası ,başarılar diliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Özpolat (5 yıl önce)
    MALATYAHABER.COM’UN YENİ YAŞINI KUTLAR ÇALIŞANLARINA VE EMEĞİ GEÇEN HERKESE ŞÜKRANLARIMI SUNARIM NİCE YAŞLARA MALATYAHABER.COM
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerim Dayı (5 yıl önce)
    Nice 16 yaşlara iyiki varsın Malatya Haber.Tüm çalışanlarına sağlık ve esenlikler.
    0
    0
    Yanıtla
  • recep solmaz (5 yıl önce)
    doğru ve yanlışları kişiselleştirmeden objektif bakış açısıyla Malatya kamuoyuna sunan 16 yıllık tatlı heyecanlı emek isteyen bilgi isteyen tecrübe isteyen donanımlı malatya haber.com ekibine nice yıllar diliyorum....
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALl (5 yıl önce)
    Havalimanina bir otobus hatti dahi acilmayan acamayan bir iradeden bahsediyoruz 16 degil 160 sene gecsin medyamiz maalesef cok pasif hem de durumu icler acisi
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram Murat Asma (5 yıl önce)
    Tarafsız, tavizsiz ve dosdoğru gazetecilik, habercilik yapan Malatyahaber Ailesini yürekten kutluyorum. Daha nice 16 yıllara.. Emeği geçenleri kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALl (5 yıl önce)
    16. Yiliniz kutlu olsun ama eski elestirel ve arastirmaci gazeteciliginizden eser kalmadi Dumenden kurdelali acilislarda fotograf cekip sanki 3. Kopru misali isler yapiliyormus gibi olaya bir de heybet katiyorsunuz Gidin bir tren garina deyin ki ne zaman hizli tren gelecek? Bu cevre yolu ne alemde ne zaman bitecek? Bir sabah erhaca gidin millet o minnacik yolcu terminalinde ne yapiyor hele bir bakin ne zaman yeni terminali gorecegiz? Ne zaman tramvay gelecek bu sehre? Ne zaman ne zaman ? Tabiki hic bir zaman
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan Öztan (5 yıl önce)
    Her gün sürekli takip ettiğimiz Malatyahaber.Com sitesinin 16 Yaş gününü tebrik ederim.Nice yıllara
    0
    0
    Yanıtla
  • Lemi (5 yıl önce)
    MAŞALLAH
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    HAYIRLI OLSUN.NİCE MUTLU SENELERE.
    0
    0
    Yanıtla
  • ORHAN TUĞRULCA (5 yıl önce)
    Malatyahaber.com un 16 yılına girişini kutluyorum. Daha nice 16 yıllara bu çizgisiyle Malatya'mızın nabzını tutmasını temenni ediyorum.Emegi geçenleri tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla