SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyahaber.com ve İntihalciler!..

A- A+ PAYLAŞ

EDİTÖR'DEN..

Zaman zaman çeşitli vesilelerle yazıyoruz, Malatyahaber.com’un yayın hedefini, mantığını, “profesyonel” gazeteci kadrosunu.. Malatya’yı; olabildiğince “profesyonelce hazırlanmış” bir ürün aracılığıyla, dünyanın her yerindeki Malatyalı'ya bir “amatör”ün ruhuyla, coşkusuyla, heyecanıyla yansıtma çabamızı..

3 yılı biraz aşan süredir beraberiz.. Çok daha iyiyi, çok daha kaliteliyi, çok daha içerikli bir siteyi sizlere sunma çabamızı yansıtmaya çalışıyoruz.

Bunu yaparken, çok çeşitli sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Ancak, bunlardan biri öylesine canımızı sıkmaya başladı ki, “Yeter artık!.. Ayıp oluyor..” deme gereğini duyuyoruz.

Bu site bir haber sitesi.. İşi-gücü gazetecilik olan, dünyanın her yerindeki hemşehrilerine, memleketlerini, Malatya’yı en iyi şekilde yansıtmayı öncelikli hedef olarak seçen, gazeteciliğin de ne olduğunu bilen bir kadroyuz..

Daha iyiyi yapmak, daha detaylı, daha süratli haber aktarmak.. Bunlar elbette yapmayı düşündüğümüz, yapabileceğimiz şeyler..

Ama.. Önümüzde, sözde bizden (!) engeller var.. Bunlar, basın organı ya da basın mensubu olarak orta yerde gezinen bazı unsurlar..

Gazetecilik mesleğinin gerektirdiği alt yapıdan uzak, yetişme koşullarından bihaber, o süreçleri hiç yaşamamış, çoğu daha önce başka birçok mesleği de denemiş, hatta buralardan geçimini sağladıktan sonra, çeşitli amaçlarla ve nedenlerle “basın” sektörüne bulaşmış kişilerin yer aldıkları bazı basın kuruluşlarında, giderek artan ölçüsüzlükte, saygısızlıkta, cürette ve aymazlıktan kaynaklanan bir sıkıntı yaşıyoruz.

Bu sıkıntı, “intihal”.. Daha çok, bilim dünyasının bazı insanlarını “iş ahlakı açısından tartışırken” zaman zaman gündeme geldiği için rastladığımız bir kelime.. "İntihal"in sözlük anlamı; “Aşırma.. Başkasının eserini kendi eseri diye göstererek yayınlama..”.

…

Habercilik; bir deneyim, bir sorumluluk, bir yetenek işi olduğu kadar, masraflı bir iş de.

Haberin; derlenmesinden, toparlanmasından, yazılmasına dek geçen sürecinde bir mesleki beceri, yetenek, emek olduğu kadar, bir de maliyeti var. Bir haberi oluşturmak için emek, zaman, para harcamak (telefon, ulaşım, vs..) durumundasınız.

Malatya’da ve Malatya dışında “Malatyalı'ya yönelik yayın yapan” bazı basın organlarında; Malatyahaber.com’un haberleri, kopyalanıp, aynen ya da çok küçük değişikliklerle yayınlanmakta.

Malatyahaber.com’un; kendi olanaklarının yanı sıra, abonesi olduğu ajansa belli bir ücret ödeyerek satın aldığı haberden tutun, destek sağlayan bazı basın kuruluşlarının üstte de belirttiğimiz çaba ve maliyetlerle ürettiği haberlere kadar, neredeyse tüm haberlerini, Görüş Gazetesi mensubu Selahattin Gökatalay’ın deyimiyle “Çalıntılayanlar”; çeşitli vesilelerle, direkt ve endirekt yapılan uyarılara, bugüne kadar “belki bir gün” iş ahlakının, başkasının emeğine saygının oluşacağı beklentisinden kaynaklanan sabrımıza karşın, tüm hızlarıyla, “haber aşırma” işini sürdürüyorlar.

Bazı yazılı, sözlü ya da görüntülü yerel basın organlarında sıkça rastlıyoruz.. Sözleşmeli bağlantımız olan ajanstan satın aldığımız, bizim kendi istihbaratımızla desteklediğimiz veya arşivimize, özel istihbaratımıza dayalı tamamen bize özel haberimizi, sayfalarında ya da bültenlerinde aynen okurken ya da yayınlarken, gösterdikleri tek özen ve dikkat; haberi aldıkları “kaynağı belirtmemek..”.

Öyle ki; Malatyahaber.com’dan, kaynak göstermedikleri için “aşırdıklarını” rahatlıkla söylediğimiz haberi yayınlarken, bizim zaman zaman metin içerisinde kullandığımız (yandaki fotoğrafta ya da fotoğraftaki kişi) açıklamalarımızı dahi aynen okuyup geçen haber bültenleri, yayınlayan bazı basın organları var.

Bazı yazılı basın organlarında; ajans bilgilerinin üzerine, Malatyahaber.com’un kendi istihbaratını, arşiv bilgilerini eklediği ve dolayısıyla daha detaylandırdığı haberleri, sağladığı fotoğrafları aynen “aşırıp”, mahreç olarak kendi yayın organlarının adını yazıp arkasından da “.. Haber Merkezi” diyenler var. Yani kendi özel haberleri gibi, okura “yutturmaya” çalışanlar.

Tüm bunları da; şöyle bir sinirlenip, “yeter artık..” dedikten sonra, klavyenin başına geçip “canlarına okuyacak” bir yayın organına karşı yapmaktan geri durmuyorlar. Vah, bunlar karşısında "Ne yapıyorsunuz siz?" diye soracak olanağı bulunmayanların haline!..

...

Siz; intihalciler!..

Gazetecilik mesleğini, teknik anlamda yapamıyor olabilirsiniz. Usta veya eğitim görmemiş olabilirsiniz, haber yazamıyor olabilirsiniz. Haberin nasıl izleneceğini, hangi kaynaklardan toplanacağını bilemiyor olabilirsiniz.

Ama bu eksiklerinizi kapatmak için yapacağınız şey; bir internet sitesinin ya da haber bağlantısı olan basın organlarının, tamamen maddi ve manevi emeğinin ürünü olan haberlerini, “üç tuş” kullanarak kopyalayıp, sayfalarınıza-bültenlerinize taşımak olmamalıdır.

Malatyahaber.com’dan; o haberlerin nasıl yazıldığını, nasıl derlendiğini, toparlandığını ve habere dönüştürülmüş olduğunu, bir kendi yazdığınızı-bir burada yazılanı kıyaslayarak, kendinizi geliştirme yönünde yararlanmayı düşünseniz, şimdiye çok yol katetmiş ve bunları da bize yazdırmamış olurdunuz, diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz.

…

Bu sitenin bir haber sitesi olduğunu söylüyoruz.. Kaynak göstermek kaydıyla, bazı haberlerine atıfta bulunulabilir, bazıları alınabilir. Ancak, usülünce, yayıncılık ahlakına uygun olarak. Yani, öylesine "laf olsun" diye kurgulanmış, belli-belirsiz bir şekilde değil de, açık-apaçık kaynak gösterilmek koşuluyla..

Ama tabi bu yine, "işte kaynak gösteriyorum.." diyerek her haberimizi alabilme izni demek değil..

Bunun aksine hiçbir zaman iznimiz olmadığı gibi, elimizdeki- arşivimizdeki yüzlerce somut “intihal kanıtları”nı, bu kez net isim ve adres vermek suretiyle yayınlamak zorunda kalacağımızı muhataplarımıza duyuruyoruz.

MALATYAHABER.COM

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız