SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatyalı İhracatta Söz Sahibi Olacak'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye genelinde Mart ayında 7 bin 481 tonu şekerpare, bin 341 tonu endüstriyel, 675 tonu da kesilmiş olmak üzere toplam 9 bin 497 ton kuru kayısı ihracatı yapıldığı ve bunun karşılığında 18 milyon 7 bin 964 dolar döviz elde edildiği bildirildi. Bu arada AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt Malatya'da Kayısı ve Kayısı Mamülleri İhracatçılar Birliği kurulması için görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

MART AYINDA 9 BİN 497 TON KAYISI İHRAÇ EDİLDİ
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Malatya İrtibat Bürosu yetkililerinden alınan bilgiye göre Mart ayında ülke genelinde yapılan kuru kayısı ihraç miktarı 9 bin 497 ton olarak gerçekleşti. Alınan bilgiye göre Mart ayındaki kayısı ihracatında 9 bin 497 tonun 7 bin 481 tonunun şekerpare, bin 341 tonunun endüstriyel, 675 tonunun ise kesilmiş kuru kayısı olduğu ifade edildi.

Mart ayında gerçekleştirilen kayısı ihracatından elde edilen döviz miktarının ise 18 milyon 7 bin 964 dolar olduğu kaydedildi. 2007 yılı Mart ayında gerçekleştirilen kuru kayısı ihracının 2006 yılı Mart ayına göre 760 ton azaldığı ancak döviz gelirinin ise 2006 yılında 16 Milyon 373 bin 64 dolardan 18 milyon 7 bin 964 dolara yükseldiği vurgulandı.

Bu arada kayısı sezonunun başlangıcı olarak kabul edilen 1 Ağustos 2006 'dan başlayarak 31 Mart 2007 tarihine kadar geçen 8 aylık sürede ise yapılan kayısı ihracat miktarının ise 85 bin 137 ton olarak gerçekleştiği bildirildi. 1 Ağustos 2005 - 31 Mart 2006 tarihleri arasındaki kayısı ihraç miktarının ise 89 bin 344 ton olduğu, bu dönemdeki 8 aylık sürede gerçekleşen kayısı ihracatının bir önceki döneme göre 4 bin 207 ton azaldığı ancak döviz gelirinin ise yaklaşık 20 milyon dolar artış gösterdiği bildirildi.

2005-2006 yıllarındaki 8 aylık sürede yapılan kuru kayısı ihracatından 139 milyon 284 bin 482 dolar döviz elde edildiği, ancak 2006-2007 yıllarındaki 8 aylık sürede ise kayısı ihraç miktarı 4 bin 207 ton azalmasına karşın döviz geliri 20 milyon dolar artış göstererek 159 milyon 25 bin 751 dolar olduğu kaydedildi.

KAYISI VE KAYISI MAMULLERİ İHRACATÇI BİRLİĞİ..
Öte yandan Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, Malatya'ya Kayısı ve Kayısı Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin kurulacağını ve bu konuda önemli adımın atıldığını bildirdi.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Milletvekili Ali Osman Başkurt, Malatya İhracatçılar Birliği Başkanı Ömer Memur ve Baş Yardımcısı Ali Rıza Boyraz'la birlikte Ankara'da Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güçzel'le görüştüklerini bildirdi.

Malatya'da Kayısı ve Kayısı Mamulleri İhracatçılar Birliği'nin kurulması yönünde başvuru dosyalarını verdiklerini ifade eden milletvekili Başkurt, Malatya Kayısı ve Kayısı Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin kurulması için önemli bir adım atılmış olduğunu söyledi.

Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, " Bakanımız Kürşat Tüzmen ile bundan 3 yıl önce Malatya'ya İhracatçılar Birliği kurulması yönünde görüşmüştüm. O zaman sayın bakanımız bu konuya çok sıcak bakmıştı. Ancak bazı prosedürleri yerine getirme konusunda Malatyalı ihracatçılarımız yetersiz kalmıştı. Bugün 51 firmamızın şartları birliğin kurulması için yeterli sayıyı oluşturmaktadır. Malatya için çok önemli olan kayısımız bu birliğin kurulması ile dünya üzerinde hak ettiği yeri alacaktır. Kayısıyı üreten, emek sarfeden Malatyalı ihraç etme noktasında da tek söz sahibi olacaktır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız