SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Mustafa Bahadır Altaş

Malatyalı İsmet Paşa

Malatyalı İsmet Paşa
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM. Mali Müşavir

mba444@mynet.com

Son yıllarda ülkemizde ve bölgemizde yaşanan olumsuz gelişmelere şahit oldukça, Türk Milleti ve Müslümanlara karşı haçlı ittifakının  yürüttüğü bir savaş ortamında şehitlerin kanı ve anaların gözyaşı ile dolu bugünlerde bundan yüz yıl önce (Çanakkale-1915) Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl ve hangi şartlar altında kurulduğunu düşünmeyi bir türlü akıl edemeyenleri düşünmeden yapamıyoruz. 

Tarihi gerçekleri bilmeyen bazılarının yaptığı gibi, geçmişimizi ve tarihimizi kötüleyerek değil, geçmişimize ve tarihimize sahip çıkarak bizlerin bu günlere gelmesine vesile olan büyüklerimizi anarak birlik ve beraberliğimizi geleceğe taşıyabiliriz. 

Bilgi ve duygu eksikliği bulunan kişilerce, belirli zamanlarda siyaseten İsmet İnönü’nün devlet adamlığı ile Malatyalılığı konusunda yanlış ve farklı görüş beyan edilerek tartışmaya açılırken, vefatının 42.yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı ve hemşerimiz olan Mustafa İsmet İnönü’nün tarihe not düşülen sözlerini hatırlayarak onu anmak istedim. 

Bir Müslüman için Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) “Ölülerinizin güzel hallerini yâd ediniz; kötü hallerini söylemekten çekininiz” sözü bu konuda en güzel yol göstericidir. Çünkü “Geçmişe vefa duymak, bugüne ve yarınlara da saygı duymak demektir.”

Mustafa İsmet İnönü Kimdir?

Osmanlı döneminde Albay, Cumhuriyet döneminde Orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı olan, cumhuriyetin ilanından sonraki Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, İstiklal Madalyası sahibi (Kırmızı Yeşil) asker ve siyasetçi (Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı), tam 10 dönem Malatya Milletvekili. 25 Aralık 1973 tarihinde vefat etti. Babasının memuriyeti dolayısıyla bulunduğu İzmir’de doğmuş olmasına rağmen aslen Malatyalı olan İnönü, 49 yıl süre ile TBMM’de Malatya Milletvekilliği yapmış, her zaman Malatya ile içli dışlı olmuş her fırsat bulduğunda Malatya’yı ziyaret etmeyi ihmal etmemiştir.Türk siyasi hayatında Malatya, İsmet İnönü ile İsmet İnönü de Malatya ile özdeşleşmiştir. (http://malatyahaber.com/makale/ahde-vefa-m.bahadır.altaş)

Tarihe not düşülen İsmet İnönü sözleri

•Ben, Türklerin iyi aile hayatına tabiattan istidatlı olduklarına inanmışımdır. Aile saadetinin temelinin, tek evlilik olduğuna yürekten hükmetmişimdir. /İsmet İnönü

•Anadolu’da ilk Türk devletini kuranların hepsi Türk beyi olarak devlet başına geçmişler ve milli hususiyetlerini muhafaza etmişlerdir. Sonra Osmanlılar devrinde, edebiyat vesilesiyle dil ihtiyacı genişledikçe sanatı Arap dili üzerinde işlemek hevesi, milli kültürü zayıflatmıştır. Bizim devrimizde Latin harflerine geçmek Türk dilini ve milli kültürünü kurtarmak için esaslı bir etken olmuştur. /İsmet İnönü 

•İsmet İnönü 1926 yılında Türk Ocakları'nda yaptığı bir konuşmada şöyle diyordu: Biz açıkça milliyetçiyiz. .. Ve milliyetçilik bizim yegane birlik unsurumuzdur. Türk ekseriyetinde Diğer unsurların hiçbir etkisi yoktur. Vazifemiz Türk vatanı içinde Türklüğü yaşatmaktır. Türkleri ve Türklüğe muhalefet edecek öğeleri kestirip atacağız. Ülkeye hizmet edeceklerde her şeyin üstünde aradığımız Türk olmalarıdır. /İsmet İnönü 

•Bir memlekette, namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur. /İsmet İnönü

•Ülkeyi dini irticadan kurtarmanın tek yolu millete Kur'an’ı Türkçe olarak okutmaktır. /İsmet İnönü 

•Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye de orada yerini bulur. /İsmet İnönü

•Hayatta başarılı olmanın esaslı vasıtası karakter ve ahlak sağlamlığıdır. /İsmet İnönü

•İrtica başbakan'dan cesaret bulursa, kim onun sokağa dökülmesini önleyebilir? İrticanın sokağa dökülmesi ise ülkenin kana bulanmasıdır. /İsmet İnönü 

•2.Dünya Savaşı sonları bir gün yolda ilerlerken bir kız çocuğu korumalardan sıyrılıp haykırmaya başlar: Bizi ekmeksiz bıraktın! İnönü'nün verdiği cevap ilginçtir: Ama babasız bırakmadım. /İsmet İnönü

•Malatyalıların İsmet İnönü’ye Paşam bize bakmıyorsun sitemleri üzerine; İnönü, 'Ben Malatya’ya en iyi öğretmenleri gönderdim' diyerek cevap vermiştir. 

Geçmişi ile sorunlu ve Malatyalılık duygusu kaybolmuş birileri İnönü Stadı’nın adını “Malatya Arena Stadı” olarak değiştirse de, bir ara adını caddelerden kaldırmaya kalkışsa da vefatının 42.yılında rahmet ve şükran ile andığımız Mustafa İsmet İnönü.. Hükümet Meydanı'ndaki heykelinin kaidesinde yazılı olduğu gibi,  "ADIN TEMİZ, HATIRAN AZİZ KALACAK". 

Ruhun şad mekânın cennet olsun.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

Mustafa Bahadır Altaş yazıları