SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatyalı'' Kaç Kişiymişiz?

A- A+ PAYLAŞ

Bazı basın organlarında "Malatya Japonya Gibi", "Malatya'da 'Zombi' Araştırması" vb. başlıklarla yeralan, 90 ve 130 yaş üzerinde olmasına karşın nüfusta "sağ" gözükenlerle ilgili Nüfus Müdürlüğü çalışması ile ilgili Vali Osman Derya Kadıoğlu bir açıklama yaptı ve yapılan işlemin yanlış yorumlandığını bildirdi. Vali'nin açıklamasına göre, Malatya nüfusuna kayıtlı olanların toplam sayısı da 1 milyon 799 bin 988 kişiymiş..

VALİNİN AÇIKLAMASI..
Vali Kadıoğlu, yapılan çalışma ile ilgili açıklamasında şöyle dedi:

"Bazı basın yayın organlarında İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce 2005 yılında yapılan 90-130 yaş üzeri kişilerin kayıttan düşüm işlemleriyle ilgili bilgiler yanlış yorumlanmıştır.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 25.02.2003 tarihli talimatı gereği aile kütüklerinde sağ olarak görülen ancak ölmüş oldukları kuvvetle muhtemel olan 90 ve 130 yaş üstü kişilerin güvenlik kuvvetlerince yapılan araştırma sonucu ölü veya sağ oldukları tesbiti sonucu kayıttan düşümleri istenmiştir.

Buna göre İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce yapılan çalışma sonucu ilimizde 90 yaş ve üstü 58.237 künye bulunmaktadır. 130 yaş üzeri olan 10 436 kişinin ise MERNİS veri tabanındaki kayıtları genel müdürlük tarafından kapatılmıştır.

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce yapılan araştırma sonucu ölümleri bildirilmeyen 6.872 kişinin ölüm işlemleri kütüğe tescil edilmiştir.

Geri kalan 90 yaş ve üzeri 40.929 kişinin araştırmaları devam etmekte olup, ölümlerinin tesbiti halinde kütüğe tescil işlemleri yapılacaktır.

Malatya ili genelinde toplam künye sayımız 1.799.988’dir. Yapılan haberlerde ilimizdeki mevcut nüfus sayısı olan 850.658 rakamına göre genelleme yapıldığından yanlış yorumlara neden olmaktadır.

Oysa mevcut künye sayısına göre genelleme yapıldığında takriben 43 kişiden birinin 90 yaş üzeri olduğu görülecektir.

Bu uygulama sadece ilimizle sınırlı olmayıp yurt genelinde yapılan ve her ilde devam etmekte olan bir çalışmadır."

NOT: Haberin resmi; halilq.tripod.com/ yasli_kadin.jpg'dan alınmıştır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız