SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalı Marc Aryan'dan Eskimeyen Şarkılar...

A- A+ PAYLAŞ

Ailesi bir dönem Malatya'da yaşayan ünlü şarkıcı Marc Aryan'ın, ölümünden 22 yıl sonra 20 şarkılık bir CD'si çıkıyor..

Marc Aryan hayata Henry Markarian adıyla adım attı, Henry adıyla çıkardığı ilk albümünün başarısızlığı, onu yeni bir adla şansını denemeye itti. Fransa'nın Valence kentinde hayata gözlerini açtı, ama Lübnan'a göç eden ve bir dönem Malatya'da yaşayan bir ailenin yedi çocuğunun üçüncüsüydü. Markal adlı plak firmasının devamı niteliğinde kurduğu plak edisyon firmasının adı da 'Malatya'ydı. Dahası resmi kayıtlarda doğum tarihi 14 Kasım 1935, ama aslında 1926'da dünyaya geldi. Velhasıl Marc Aryan'ı doğum kayıtlarından değil yaşadığı sürede yaptıklarıyla tanırsınız.

TÜRKİYE'Yİ SEVMİŞTİ

Marc Aryan'ın 1965 yılında yazdığı Katy adlı şarkı, 10 hafta boyunca Avrupa'da en çok dinlenen şarkıydı. 1968 yılında herkesin "Demir Perde'de neler oluyor?" diye merak ettiği günlerde, Moskova'da 60 bin kişiye konser veren de Aryan'dı. Konser sonrası geldiği Türkiye'yi İstanbul adlı şarkıyla selamlayan ve Türkiye ziyaretinden sonra Adamo, Dario Moreno, Anne Marie David gibi Türk pop müziğinin 'yabancı'larından biri haline gelen Aryan'ın şarkılarını Fecri Ebcioğlu'ndan Ay-Feri'ye, Selçuk Ural'dan Ajda Pekkan'a kadar birçok şarkıcı yorumladı. Adamo ve Michel Fugain'le çalışan Aryan, 1973 yılında da Patric Hernandez'le Madonna'nın ilk vokal performansını gösterdiği Born to be Alive şarkısını kaydetti. 1985 yılında bir kalp krizi nedeniyle hayata veda etmeden bir yıl önce evlendi. 1994'te de ardında bıraktığı 200 şarkıdan yapılan seçme CD yayınlandı. 1997'de onun anısına düzenlenen konserde, modern zamanların chanson şarkıcıları Aryan'ın şarkılarını yorumladı. Türkiye'de Balet Plak etiketiyle yayınlanan Marc Aryan Collection'da 20 seçme şarkı var. Aryan'ın ilk hiti olan Katy, uzun süre çok dinlenenler listesinde yer alan Au Hit Parade, bağımsız radyolarla çalıştığı günlerin ürünü olan La Lettre, zamanın rockçularını etkileyen Giorgina, Le Temps du Bolero, bir âşığın tedirgin bekleyişinin en iyi ifadelerinde biri haline dönüşen Le Telephone, C'est Bien Dommage, Agnes ve bir arkadaşa veda etmenin sıcaklığını yansıtan Adieu Jolie Luxembourg da dahil olmak üzere bu 20 şarkı, kadri çok az bilinmiş bir şarkıcıdan tadımlık niyetine bir çalışma...

SABAH GAZETESİ - Nuh KÖKLÜ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız