SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalı Rektör Prof. Alonto

A- A+ PAYLAŞ

haber7.com'un "UZAKLARDAN MEKTUPLAR" bölümünde yazan
K.Emre Ulucan, "Malatyalı Alonto" başlığıyla Filipinler'den yazdığı yazısında, günümüzde pek bilinmeyen gurbetçi bir "Malatyalı" grubundan bahsetti.

Sultan Abdulhamid döneminde Türkiye'den Filipinler'e giden ailelerden birinin mensubu olan Filipinler’in en büyük ikinci devlet üniversitesi Mindanao Devlet Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Ahmed Alonto ile yaptığı görüşmede elde ettiği bilgileri aktaran K.Emre Ulucan'ın yazısı şöyle:

"Türkiye son günlerde hararetli bir gündemin etkisinde ve tüm dünya Türkiye’yi çok yakından takip ediyor. Özellikle dünyanın değişik noktalarındaki azınlık Müslümanlar da Türkiye’yi dikkatle izliyor.

Bizler de buradan ister istemez ilgiyle takip ediyoruz. Ama biz mi iyi takip ediyoruz, yoksa yerli Müslümanlar mı, inanın bazen hayretler içinde kalıyoruz.

İki gün evvel, Filipinler’in en büyük ikinci devlet üniversitesi olan Mindanao Devlet Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Ahmed Alonto ile beraberdik. Söz dönüp dolaşıp Türkiye’ye gelince hararetle Türkiye’deki gündemden bahsetmeye başladı. Tabi Onun gündemden böyle ayrıntılı bahsetmesi bizi de hayretler içinde bıraktı. Biz buradaki Türkler bile Türkiye’nin gündemini bu kadar yakından takip edemezken Alonto Hoca neden Türkiye’yi bu kadar yakından takip ediyordu?

Cevabı hem kısa, hem çok manidar: Alonto Hoca için Türkiye birinci vatanı… Şöyle izah edeyim:

1800’lü yılların son çeyreğinde Sultan Abdülhamid Han tarafından Filipin Müslümanlarının eğitimi ve kalkınması için yatırımlar yapıldığını, Türkiye’den ve özellikle de Malatya bölgesinden buraya aileler getirtildiğini biliyoruz. Arşivlerde de buna dair notlar var. Alonto ailesi işte bu ailelerden biri…

Bugün, Harbiye Nazırı Sadrazam Mahmut Şevket Paşa’nın günlüklerinde Filipinli Müslümanlara yapılan ve yapılması planlanan kayıtlardan sadece iki örnek vermek istiyorum:

“26 Mart Salı 1913

Harbiye Nezareti’nden Bab-ı Ali'ye geldim. Hüseyin Cahit Bey'i kabul ettim. Bir müddet konuştuk. Sonra Hariciye nazırı Prens Sait Halim Paşa geldi. Sulh işlerini bir an evvel ele almamız icap ettiğini söyledi. Hükümet toplantısına girdim. Filipin Adaları Müslümanlarının geçenlerde Halifeleri sıfatıyla Zatı Şahane’ye gönderdikleri heyet hakkında konuştuk. Amerika Birleşik Devletleri Filipin Müslümanlarının ayaklanmalarından şikâyetçiydi. Filipinler’e bazı din adamları ve din kitapları göndermeye, Amerikalılarla iyi geçinmek nasihatinde bulunmaya karar verdik. Buna karşılık Amerika'dan da bazı meselelerde bizi desteklemesini isteyecektik. Bu hususta Amerikan Sefiri ile görüşmek üzere sadaret müsteşarı Adil Bey'i vazifelendirdim...”

“1 Mayıs 1913

Saat beşte hükümet toplantısı başladı. Nahiyeler kanununu, 36. Maddesine kadar müzakere ettik. Filipin Adalarına dört din adamımızı göndermeye karar verdik. Eski Hakan Sultan Abdülhamit zamanında Filipinler’e din adamları göndermiş, iyi neticeler almıştık...”

Bu notlar Osmanlı arşivlerimizden numune olarak sadece iki kayıt idi. Şimdi ise Filipin Müslümanları, Osmanlı’nın o yıllarda kendilerini yalnız bırakmadığı gerçeğini çok iyi biliyor ve nesilden nesile de bunu aktarmaktan geri durmuyorlar.

Alonto Hoca’nın babası Ahmad Alonto, Filipinler’in ilk ve tek Müslüman senatörüydü. 20. Yüzyıla yön veren kişilikleri ele alan pek çok kitap, baba Alonto’yu Pasifik ülkeleri kategorisinde ön sırada tutar. Şu an yürürlükte olan Filipinler anayasasının hazırlayıcılarından biri olan baba Alonto, Filipinli Müslümanlar için hala bir iftihar tablosudur.

Şu an yetmişi aşkın yaşıyla Prof. Alonto Jr. tarihten konuşmaya başladığında asırlık bir çınarla muhatap olduğunuzu hissediyorsunuz. Şöyle anlatıyor:

“Büyük dedemin adı İsa Özal imiş. Osmanlı, buradaki Müslümanların eğitimi, kalkınması ve İslam dünyası ile bütünlüklerini korumak için onları buraya göndermiş. Biz her zaman kendimizi Osmanlı bildik. Aradan bir buçuk asır geçse de biz bu kimliğimizi hiç kaybetmedik.”

Bu yüzden Alonto Hoca, asli vatanı olan Türkiye’yi çok yakından takip ediyor. Türkiye’yi üç kez ziyaret etmiş. Tabi Alonto Hoca buradaki Türkiye âşıkları için sadece bir örnek. Onun gibi binlerce Anadolu aşığı bulabilirsiniz Filipinler’in Mindanao adasında.

Peki bugün Türkiye’nin gündemindeki meselelere ve maalesef sıkıştırıldığımız fasit daireye bir bakın. Ve de yakın tarihe gidin, Sultan Abdülhamid ile Mahmut Şevket Paşa’nın o telaşeli gündemlerinde zaman ayırabildikleri böylesi detay konulara bir bakın.

Ümit ediyoruz ki, en kısa zamanda Türkiye bu silkinişini tamamlar ve o ihtişamlı günlerdeki gibi tekrar insanlığa manevi pederlik yapmaya başlar.

Analiz ve kıyası okuyucuların ince anlayışlarına havale ediyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız