SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalı Ressama Altın Onur

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:13:01
Malatyalı Ressama Altın Onur
A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı dünyaca ünlü ressam Mehmet Güler (fotoğrafta sağdaki), Almanya’nın Hessen Eyaleti’ne bağlı Kassel kentinin sanat elçisi ilan edildi ve kentin ‘Altın Onur Ödülü’ verildi. 

Almanya’da yaşayan Malatyalı sanatçı Mehmet Güler, “Kassel’ın sanat elçisi” ilan edilerek, kente yaptığı katkılar nedeniyle “Altın Şeref Rozeti” ile onurlandırıldı. Kassel Belediyesi’nin tarihi binasında düzenlenen törene, seçkin bir sanatsever davetli topluluğu katıldı. Kassel Belediye Başkanı Bertram Hilgen, 1977 yılından beri Kassel’da yaşayan Mehmet Güler’in, dünya çapında bir sanatçı olduğu¬nu vurgulayarak, şunları söyledi: “Mehmet Güler açtığı 170 kişisel sergi, sayısız müze ve koleksiyonda yer alan eser¬leri ile Kassel kentinde yaşayanların gurur duyduğu bir sanatçıdır. Kendisinin yıllardır ürettiği eserler, yer aldığı koleksiyonlar, kitap ve belgeseller ile Kassel’ın sanat yoluyla tanıtımına büyük katkısı olmuştur. Böyle önemli bir sanatçının kentimizde yaşaması, bizim için büyük bir onurdur. Bu yüzden Güler’i Kassel’ın sanat elçisi ilan ediyorum ve kentimizin çok önemli değerli isimlere verdi¬ği Altın Onur Rozeti’ni takdim ediyorum.” 

Resmin yanısıra, heykelleri, grafikleri ve kitap illustrasyonları ile de tanınan Mehmet Güler de törendeki  konuşma¬sına Kassel Belediye Başkanı ve halkına teşekkür ederek başladı. Kendisini Kassel’a getiren olayları kısa bir film tadında renkli ifadelerle anlatan Güler’in konuşması büyük beğeni topladı. 

Ressam Mehmet Güler Kimdir?

1944 yılında Malatya’nın bir köyünde doğan 8 kar¬deşten birisi olan Mehmet Güler, resme ilgisini küçük yaşlarda keşfetti. Ancak ne boya ne de tuval ala¬cak olanağı yoktu. Kendi kendine keçi kılından fırça yaparak, bitkilerden boya üreterek, bulduğu her zemine resim yaptı. Orta öğretimini parasız yatılı olarak tamamladı. Malatya’nın bir köyünden çıkarak, müthiş yeteneği ile Ankara Gazi Üniver¬sitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne kabul edildi ve başarıyla mezun oldu. Almanya’ya ilk kez öğren¬ci bursu ile 1966 yılında gitti ve bir süre Münih’te çalışma yaptı. Daha sonra başka bir bursu kazanarak Kassel Sanat Akademi¬si’nde eğitimine devam etti. Türkiye’ye döndükten sonra akademik yaşa¬mını sürdüren ve pekçok öğrenci yetiştiren Mehmet Güler, 1977 yılında Al¬manya’nın Kassel kentine dönerek yerleşmeye karar verdi. Kassel’da bir atölye kuran Güler, o tarihten beri resim, heykel ve grafik çalışmalarını bura¬da sürdürüyor.

Malatyalı Ressamlar Kitabının Yazarı Demirbağ: Güler’in Eserleri Japonya’dan Amerika’ya Tüm Dünyada Sergilendi 

Malatyalı Ressamlar kitabının yazarı Araştırmacı-Yazar Hasan Demirbağ ise malatyahaber.com’a verdiği söyleşide Mehmet Güler’i şöyle anlatmıştı: “Bu çalışma esnasında dünyada çok önemli çalışmalar imza atmış birçok ressamın Malatyalı kimliğini ortaya çıkardık. Mesela Mehmet Güler. 150 uluslararası sergisi var. ‘Türkiye’de şu kadar yılda şu kadar sergi açtık’ diyoruz, ama dünya çapında saygı gören bu sanatçımızın 150 uluslararası sergisi var. Bana çalışmalarını göndermiş, o kadar çok ki, ben artık birçoğuna bakamadım. Neredeyse her dakika bir yerde bir eseri sergilenmiş. Japonya’dan, Fransa’dan, Amerika’ya kadar bütün büyük dünya müzelerinde eserleri sergilenmiş. İsimler tanınıyor esasında ama Malatyalı olduğu bilinmiyor”. 

Haber: hurriyet.com.tr  Fotoğraf: radyokassel.de 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız