SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatyalılar Birliğini Oluşturduk'

A- A+ PAYLAŞ

Ankara Malatyalılar Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte konuşmacı olarak Doç. Dr. Yalçın Karatepe, “Ekonomik Krizin Neresindeyiz?” başlığı altında dünyayı etkileyen ekonomik krizin kaynağı, etkileri ve sonuçlarını anlattı. Dünyanın krizi atlatacağını söyleyen Karatepe, “iyimserim” dedi.

30 Ocak 2009 Cuma günü akşamı Doğa Otel’de saat 19 00’da başlayan kokteylin ardından gerçekleştirilen etkinlikte eski milletvekili-vali Galip Demirel, Yurt Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kamil Göksu, Ankara Malatyalılar Derneği Başkanı Yakup Demir, yönetim kurulu üyeleri, üyeler ve diğer katılımcılar bulundular. Doç. Dr. Yalçın Karatepe’ye sunumundan dolayı onurluk verildi.

Başkan Yakup Demir yaptığı konuşmada Malatyalılar Birliği oluşumun Malatyalılar Derneği ile bütünleştiğini dile getirerek çalışmalardan ve projelerden söz etti.

“Çok daha iyi bir yere geleceğiz”

Malatyalılar Derneği Başkan yardımcısı-Doğanşehirliler Derneği Başkanı Atilla Özdemir’in sunuculuğu ile gerçekleştirilen etkinlikte Özdemir, “Birlik olalım, bütün olalım amacıyla hareket ederek bugüne geldik” dedikten sonra gündemi açıkladı. Başkan Yakup Demir ‘i konuşmasını yapmak üzere kürsüye çağırdı. Başkan Demir hoş geldiniz konuşmasının ardından şunları söyledi.

“Amaçlarımız: her ayın son Cuma günü akşamı bir araya geliyoruz. Ankara’daki Malatyalılarla birlikte olup, birlikte hareket etmek; burada bulunan 22 Malatyalı dernek ile ortak karar alıp, ortak hareket etmek… Sizlerin de verdiğiniz yetkiyle ya yeni bir dernek, ya yönetim… Ve federasyon…”

“İlkelerimiz: Ayırım yok… Kaliteli Malatyalı… Derneği kullanmak, kullandırmak yok; bütün görüşlere, partilere eşit uzaklıkta… Etkinlikler yaptık, yapıyoruz ve sürdüreceğiz. Çok iyi bir yere geldik, çok daha iyi bir yere geleceğiz. Oluşumduk; Malatyalılar Derneğinden gelen teklifi değerlendirdik, seçime katıldık ve yönetime geldik, başkan seçildim. Malatyalılar Birliği oluşumunu Malatyalılar Derneği ile birleştirdik.”

Birleşme olayı katılımcıların oylamasına sunuldu, oybirliği ile kabul edildi. Böylelikle Malatyalılar Birliği Oluşumu Malatyalılar Derneği ile bütünleşmiş oldu. Başkan Demir konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Beni yalnız bırakmayın, birlikte iş yapalım demiştim, bu gerçekleşti. İlk hedefimiz Ankara’daki Malatyalılar. Ankara’da 39 600 Malatyalı yaşıyor. Hemşerilerimizle diyalog kurup, ziyaretler yapacağız. Diğer illerdekilerle de işbirliği yapacağız.

“Krizin özünde ABD var”

Başkan Demir konuşmasını tamamladıktan sonra Doç. Dr. Yalçın Karatepe’nin yaşamöyküsü Atilla Özdemir tarafından sunuldu. Doç. Dr. Yalçın Karatepe dünyada yaşanan krizin nedenleri, oluşu ve sonuçlarıyla dile getirdi.

“Krizin özünde ABD var. Kredi kullanımı ve sistemin işleyişinde geri ödemede sorunların yaşanmasıyla birlikte doğdu. Bunun sonucu olarak ABD ekonomisi % 3,5 küçüldü. ABD Merkez Bankası yıllık faiz % 0.25 olarak kredi vermeye başladı. İngiltere, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya da faizi indirdi. İngiltere bazı bankalarını devletleştirdi. Dünya piyasasına 5 trilyon dolara yakın para sürüldü.”

Krizin ülkemizi nasıl ilgilendirdiği-etkilediği konusunda ise şunları dile getirdi.

“Borsa yükseldi, döviz düştü, yıllık milli gelir 10 bin dolara ulaştı, ekonomide büyüme sağlandı. Kredi kullanımı için yabancılarda para kalmadı. Borsada yıllık % 60 değer kaybı yaşandı (ABD’de % 38). ‘Körfez Sermayesi’ dedikleri kaynağa yöneldi hükümet. Oysa onlar da yatırımlarını dışarıya yapıyorlar.

Ekonomik büyümenin yavaşladığı bir dönem… Büyüme oranının düşmesi, işsizlik oranının artması, dışsatımın yavaşlaması (2008’de, 2007’ye göre % 39,4 azalma), dışalımın artması…
Krizi fırsata döndürmekten söz ediliyor. Kriz fırsata döner mi? Bunun nasıl olacağını çözebilmiş değilim. Ama iyimserim…

Önlem alıyor muyuz? Krizi varsaydık, nereden geçtiğini tarif etmeye çalıştık, seçime kadar öteliyoruz (erteliyoruz), IMF ile anlaşmaya çalışıyoruz. IMF, ‘para harcamayın’ diyor. Yani ücretleri azaltın v.b. Oysa Avrupa ülkeleri harcıyor…

(Gösterdiği fotoğrafta) Ön sol tekeri olmayan traktörün arka sağ tekerinin üstüne kilolu eşini bindirerek “dengeyi sağlamaya” çalışan köylü var. Yani, bu fotoğraftaki durumdayız!

Soru-yanıt bölümünde küreselleşmenin rekabeti olumlu yönde etkilemesi bakımından iyi bir şey olduğunu, ancak kontrollü olması gerektiğini öne süren Karatepe, Türkiye’nin bundan yararlandığını söyledi ve dünyanın krizi atlatacağını da öne sürdü.

Atilla Özdemir, Doç. Dr. Karatepe’nin onurluğunu vermesi için eski vali-milletvekili Galip Demirel’i kürsüye çağırdı. Demirel Karatepe’yi tanımaktan memnun olduğunu belirtti ve Mülkiyelilikten söz etti. “Türkiye için Mülkiye” söylemini yeğlediğini de ekledi ve onurluğu sundu.

Yeni katılımcılar kendilerini tanıttılar. Kapanış konuşmasını yapan Başkan Yakup Demir, yapılacak etkinliklerden söz etti. “Nisan sonu ya da Mayıs başında Ankara’da bulunan Malatyalı dernekler toplantısı hazırlıklarına başlamış bulunuyoruz. İnşallah federasyon olacağız” dedi.

Yalçın Karatepe Kimdir?

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde doğdu. Karşıyaka İlkokulu, Doğanşehir Ortaokul ve Doğanşehir Lisesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümüne girdi. Okulu bitirdikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışında örgenci okutma sınavını kazanarak, burslu olarak Amerika’da mastır ve doktora eğitimini tamamladı. 1995 yılında Türkiye’ye döndü, askerlik görevini yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. İşletme ve finans derslerine girmekle birlikte konferanslara ve televizyon programlarına da konuşmacı olarak katılmaktadır. Bu çerçevede TRT'de yıllarca yapmış olduğu ekonomi programları yanında, ulusal temelde yayın yapan ATV, Star, Show TV gibi televizyon kanallarda, İngiliz BBC, Alman DW ve Al Jazeere (El Cezire) gibi uluslararası televizyonlarda da Dünya ve Türkiye ekonomisi ve siyaseti hakkında mülakatlar vermiştir. İki yılı aşkın bir süredir Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Dekan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

HABER: Süleyman ÖZEROL
FOTO: Kadir OKÇU

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız