SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatyalılar Lobisini Oluşturmak İstiyoruz..''

A- A+ PAYLAŞ

Kuruluş aşamasında olan Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği Derneği Hukuk Müşaviri Avukat Mahmut Alikaşifoğlu, Malatya'da düzenlediği basın toplantısında, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Alikaşifoğlu, "Derdimiz, dersimiz Malatya olacak. Kısacası Malatyalıların lobi faaliyetlerini arttırmaktır. Hizmet üreteceğiz, bundan Malatya istifade edecek"dedi.

Malatya il nüfusu kadar Malatyalı nüfusun başka illerde yaşadığını, Türkiye geneline yayılmış ve büyük çoğunluğu İstanbul'da bulunan Malatyalılar olduğunu dile getiren Alikaşifoğlu, kesin olmamakla birlikte şimdilik dernek merkezini İstanbul düşündüklerini söyledi.

Türkiye geneline yayılmış Malatyalı derneklerinin çok olduğunu ifade eden Alikaşifoğlu, amaçlarının derneklerin faaliyetlerini devam ettirmesiyle birlikte, kendi çatıları içinde bulunmaları olduğunu söyledi. Malatya'dan mesleki teşekkülleri de bünyelerine alacaklarını anlatan Mahmut Alikaşifoğlu, "Derdimiz, dersimiz Malatya olacak. Kısacası Malatyalıların lobi faaliyetlerini arttırmaktır. Hizmet üreteceğiz, bundan Malatya istifade edecek"dedi.

2 yıl önce başlayan çalışmaların geldiği noktayla ilgili olarak yapılan eleştirilere de değinen Alikaşifoğlu, "Malatya'ya bu konda eksik bilgi geldiği konusunda hemfikiriz" dedikten sonra, yapılan çalışmaları ve gelinen noktayı şöyle anlattı:

"Ülkemiz sanayileşme ve şehirleşme ile birlikte büyük bir iç göçe sahne olmuştur. Malatya ilimiz de göç veren illerin arasında önemli bir yer tutmaktadır. Kaba tahminle Malatya İl nüfusu kadar Malatyalı nüfus başka illerde yaşamaktadır. Yine yaklaşık Malatya dışında bulunan nüfusun yüzde 80-90’ı İstanbul’da yaşamaktadır. Yani Malatya ilinin dışında Türkiye geneline yayılmış ve büyük çoğunluğu İstanbul’da bulunan bir Malatya daha vardır.

Sınırları belli olmayan adı konmamış Malatya’da hemşehrilerimiz, hemşehriliklerini devam ettirme aralarında dayanışma ve yardımlaşma sağlama gelenek ve göreneklerini yaşatmak Malatya ve Malatya’da kalan nüfusa yardımcı olmak amacıyla dernekleşme yoluna gitmişlerdir. İlinin, ilçesinin ve köyünün ismini yaşatmak amacıyla il, ilçe ve köy bazında dernekler kurulmuştur. Sadece İstanbul’da köyleri dahil ederseniz çok sayıda dernek ve vakıf vardır. Bunun dışında Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Manisa, Antalya, Konya, Bursa, Almanya, Devrek, Babaeski ve Trakya illerinde Malatya dernekleri ve vakıfları kurulmuştur.

Bunların her biri kuruluş amaçları doğrultusunda yörelerine küçümsenmeyecek hizmetlerde bulunmakta aralarında dayanışma ve yardımlaşma sağlamaktadırlar.
Her vakıf ve derneğin son derece yararlı ve başarılı çalışmaları olduğu şüphesizdir.

Ancak büyük bir eksikliğimiz mevcuttur. Bu kuruluşların kendi arasında ve akademik, bürokratik kadrolarla bugüne kadar yeterli işbirliği olmadığı gibi, Malatya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasında faaliyet gösterecek ve bu işbirliğini sağlayacak bir sivil toplum örgütü de olmamıştır.

Bu husus zaman zaman çeşitli toplantılarda dile getirilmiş, Malatyalı hemşehrimizin bu eksikliği hissettiği kanaatine varılmıştır.

Hemşehrilerimizden Şaban Taçyıldız, Celal Karahan, Ümit Özerol, Erol Korkut, Muzaffer Tunç’un organizasyonunu üstlendiği, il ve ilçe bazında bütün dernek, vakıf başkanlarımızın, Malatyalı işadamlarımızın, akademisyenlerimizin, bürokratlarımızın ve o dönem Malatya Belediye Başkanımızın katıldığı 11-12 Ekim 2003 tarihlerinde Bolu Koru Otel’de bir toplantı yapılmıştır.

Toplantıda bütün sivil toplum örgütlerini bünyesinde toplayacak bir yapılaşmaya gidilmesi ittifakla kararlaştırılmış ve bunun çalışmalarını yapmak üzere bir komisyonun kurulması kararlaştırılmıştır.

Komisyona Ahmet Karaaslan, Şaban Taçyıldız, Celal Karahan, Yunus Aktaş, Mahmut Ali Kaşifoğlu, Alaattin Oğuzalp, Ümit Özerol, Erol Korkut, Yüksek Çengel, Naci Ekşi, Prof. Dr. Mesut Parlak, Tavit Köletavitoğlu, Hasan İnci, Fuat Çatal, Sadık Kayhan, Faruk Yeşilyurt, Raşit Atalay, Suavi Nevioğlu, İlhan Deniz, Süleyman Çelik, Abuzer Yıldız, Adil Üstündağ, Şahin Özer, Timur Adıyaman, Erdal Alkan, Muzaffer Tunç, Paşa Koç ittifakla seçilmiştir.

Komisyon ilk toplantısını yaparak Başkanlığına Ahmet Karaaslan, Başkan Yardımcılığına Şaban Taçyıldız, Sekreterliğe Celal Karahan, Muhasipliğe Paşa Koç, Hukuk Müşavirliğine Hasan İnci, Mahmut Alikaşifoğlu ve Alattin Oğuzalp’ı seçilmiştir.

Dernekler kanununun üyelik ile ilgili maddesi değiştirilerek hükmi şahıslara da derneklere üye olma ve dernek kurma hakkı tanınmıştır. Böylece hükmi şahıslarla gerçek şahısların birlikte dernek kurmaları önünde yasal bir engel kalmamıştır. Buna göre Malatya ile ilgili sivil toplum örgütlerinin ve gerçek kişilerin katılımı ile yeni bir dernek kurma kararlaştırılmıştır. Yeni kurulacak ve bütün sivil toplum örgütlerine bünyesinde toplamayı amaçlayan derneğin ismi MALATYA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BİRLİĞİ olarak kararlaştırılmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız