SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatyalılara Güzel Bir Kaç Gün Yaşatalım, Dedik"

0
Güncellendi - 2018-05-04 04:56:10
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ve Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği ile radyo yayıncılığının 91. yıldönümü dolayısıyla Malatya’da etkinlikler düzenliyor.

TRT'nin "6 Mayıs Radyo Günleri" etkinliği kapsamında oluşturulan Malatya'daki Radyo Köyü'nün açılışı, TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında, Malatya Büyükşehir Belediyesi arkasındaki alana, Radyo Köyü ile cam stüdyo kuruldu.

Malatya’da 6 Mayıs'a kadar sürecek etkinliğin açılış töreninde Malatya Valisi Ali Kaban, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, TRT Genel Müdür Yardımcısı Durdu, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Ali Osman Öztürk,  Malatya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Çakır, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Göğüs, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan il protokolü ve vatandaşlar katıldılar.

Açılış töreni öncesi Türk Halk Müziği sanatçıları Cengiz Özkan ve Muharrem Temiz tarafından konser verildi.

-“Radyomuz halen kadim dostumuz”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Göğüs açılış töreninde yaptığı konuşma da, “6 Mayıs 1927 yılında başladığı radyo yayınını 91. Yıl dönümü TRT tarafından Malatya’mızda kutlanmaktadır. Bu önemli etkinliği Malatya’mıza taşıdıkları için biz TRT camiasına teşekkür ediyorum, hoş geldiniz diyorum.  Radyo eski bir iletişim aracıdır. Bazen gönülden gelen bir şarkı, bazen biraz evvel dinlediğimiz yanık bir türkü, bazen bir haber, bazen bir söyleşi olarak bize arkadaşlık etmekte. Bugün halen yolculuk yaptığımız arabamızda, çalıştığımız zaman yanı başımızda, bazen kır gezintisinde telefonlarımızda halen kadim dostumuz olarak bize arkadaşlığını devam ettirmektedir.” dedi.

-“Malatyalılara da güzel birkaç gün yaşatalım’ dedik.”

TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu yaptığı konuşmada, “Malatya’da hoş bulduk, sefa bulduk. 1927 yılında Sirkeci Postanesinde başlayan radyo yayıncılığının serüveni 2018 yılındaki durağı Malatya oldu. Buda Malatya Büyükşehir Belediyesinden arkadaşlarımızın kültür sanat alanındaki yapmış oldukları, hakikaten yakından izliyoruz, geçtiğimiz yıl bir çok etkinliklerini de takip ettik, bir yenisini istişare etmek amacıyla bizi aradıklarında bir Radyo Müzesi kurmak istediklerini söylediler. Tamda bizim radyo etkinliklerinin yıldönümüne denk geliyordu. Dedik ki, ‘O zaman Malatya’da hem radyo müzesini açalım, hemde dünyanın dört bir tarafından meslektaşlarımızı Türkiye’nin dört bir köşesinden yerel radyo seviyesinde iş yapan arkadaşlarımızı da Malatya’ya getirelim, orada buluşturalım, bu yıl iki etkinliği bir arada harmanlayalım, Malatyalılara da güzel birkaç gün yaşatalım’ dedik. Biraz önce hepinizin şahit olduğu gibi bir Malatya’nın evladıydı Muharrem Temiz, Sivas’ın evladı Cengiz Özkan. Gönüllerimizi mest ettiler, bizleri mestane ettiler. Yine bunun gibi her akşam, 3 akşamda bir birinden güzel daha geniş katılımlı konserlerimiz olacak. İnşallah Malatyalılara layık bir programı icra etme imkanımız olur.” İfadelerini kaydetti.

-“Kültür sanat alanında çok derinlikli işler yapıyor”

Malatya’da önemli sanatsal ve kültürel faaliyetlerinde yapıldığını da anlatan TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, “Şunu söylemeden edemeyeceğim; Malatya bir taraftan kendini mamur ederken, ihya ederken, alt yapı olarak,  ekonomik olarak, şehirleşme olarak Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir yapılanmayı gerçekleştirirken, bir taraftan da kültür sanat alanında çok derinlikli işler yapıyor. Bunlara çok yakından tanıklık ettik. Geçtiğimiz yıl belirttim, bir Fotoğraf Müzesi açtı, Sanat Sokağı Türkiye’nin Malatya’dan daha büyük şehirlerde taş çıkartacak nitelikte organizasyonlara ev sahipliği yapıyor.” diye konuştu.

-“100’ün üzerinde sanatçı arkadaşımız Malatya’ya adeta akın etti”

Malatya’da yapılacak olan etkinlikler hakkında da bilgi veren Durdu şunları söyledi, “ Burada bir Radyo köyümüz var. Radyonun serüvenini başlangıcından bugüne kadar aslında uygulamalı bir şekilde anlatan çeşitli görsel etkinliklerimiz olacak, drama etkinliklerimiz olacak. Vatandaşlarımız doğrudan katılımları ile gerçekleştireceği kendi programlarını yapacaklar, anonslar yapacaklar, seslendirme yapacaklar. Çocuklarımız da burada çok keyifli dakikalar geçirecek. Öyle umut ediyorum ben. Akşamları da yine bambaşka sanatsal etkinliklerimiz olacak. Bu şekilde, burayı verimli bir şekilde değerlendirmek istiyoruz. 100’ün üzerinde sanatçı arkadaşımız Malatya’ya adeta akın etti. Bir birinden güzel konserler olacak. Onlar televizyonlarda yayınlanacak.”

-“Radyo son derece pratik imkanlar sunuyor”

Durdu, “Bugün modern insan gününün yarıdan fazlasını büyükşehirlerde arabalarda geçiriyor. Arabalarda bize en yakın iletişim aracı da radyo. Dolayısıyla buradan siyasete girecek, bu alanda mücadele edecek arkadaşlarımıza da şunu hatırlatmakta fayda var, radyoyu iyi kullanmayı kendilerine öneririz. Çünkü  toplumun kılcal damarlarına ulaşma anlamında radyo son derece pratik imkanlar sunuyor. Bunu da değerlendirirler.” dedi.

-“Yüz yıla yakındır TRT bunu çok başarılı bir şekilde yapıyor”

TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, “Radyoculuk bir gönül işi. Çünkü görmeden yayın yapıyorsunuz. Karşınızdaki kitle hakkında her hangi fikir sahibi değilsiniz. Yanıltılmış dört duvarın arasındasınız. Ama o sağır duvarların ötesine taşıp insanların gönüllerine hitap edip, onların o gönül tellerini canlandırma gibi çok zor bir işi gerçekleştiriyor arkadaşlarımız. Yüz yıla yakındır TRT bunu çok başarılı bir şekilde yapıyor. Bugün çok daha başarılı bir konumdadır. Dolayısıyla arkadaşlarımın da bu meşakkatli yolculuğunda onlara başarılar diliyorum, teşekkür ediyorum. TRT bayrağını, TRT radyolarını bizden sonraki nesillere de hakkıyla teslim edeceklerine dair güçlü inancımızı da pekiştirdiler. Sevgili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımlı, daha keyifli organizasyonlarda yine onlarla bir arada olmayı arzu ediyorum. Dünyanın dört bir tarafından 20’nin üzerinde radyocu arkadaşımız var. Türki Cumhuriyetlerden Balkanlara, Avrupa’ya kadar arkadaşlarımızda burada. Onlarda şehri gözleyecekler, bu şehri tanıyacaklar. Kuzey Kıbrıs’tan yine arkadaşlarımız var, kendi gönül coğrafyamızdan arkadaşlarımız var.” diye konuştu.

-“Radyo saygınlığını, kabul edilebilirliğini kabul edilmişliğini yitirmemiştir”

 Törende konuşan Malatya Valisi Ali Kaban ise, “Hakikaten baktığımızda eski ve eskimeyenlik düzleminde radyo hem eskidir, hem de eskimeyendir. Çünkü başlangıç itibariyle oldukça erken bir dönemin yayın aracıdır. Ama bugün gelinen noktada birçok yeni yayın vasıtaları devreye girmişken, -özelliklede görsel sektör artık  bugün her şeyi kaplamış durumda iken, buna rağmen radyo o saygınlığını, kabul edilebilirliğini kabul edilmişliğini yitirmemiştir.  Belki beklenen şu idi, her yeni dönemde birlikte bir önceki dönemin devre dışı kalmasıydı, ama öyle olmadı. Bir anlamda deniz egemenlik döneminin yaygın iletişim aracı olarak gazete ve yazılı basın, sonrasında hava egemen dönemin iletişim aracı olarak radyo, şimdi ise fenomen çağının ve daha çok fenomene dayalı olarak enerjinin egemen çağında görüntünün ve her tür görüntüye dair sanal gerçeklik dahil olmak üzere bunun egemenlik çağında ise radyo halen egemenliğini, kabul edilirliğini sürdürmekte. Bu anlamda tıpkı demiryolunun  karayollarının gelişmesine rağmen o nostaljik ve aynı zamanda işe yarar fonksiyonunu sürdürmesi gibi. Ben şahsen radyoyu belki de görsel yayınlardan daha çok kullanıyorum. Çünkü dinlemesi çok daha kolay. Artı bir görüntüye dikkatinizi toplamanız da gerekmiyor, bu büyük bir imkan. Ve görmediğiniz bir şeyi size hayal etme gücü veriyor. Radyonun belki de en büyük orijinalliği de bu.Siz bir şeyi dinlerken aslında zihninizde, yüreğinizde onu canlandırmak suretiyle tasvir gücünüzü de kaybetmemiş oluyorsunuz. Aksi takdirde size hazır getirilen görüntüler sizi birazda tembelliği alıştırıyor. Bu anlamda  radyo hala dünyamızda var ve diyoruz ki iyi ki varsın radyo. Ve nice yüzyıllara diyerek ve  bu programı burada gerçekleştirerek Malatya’mızı şenlendiren, mutlu eden, şereflendiren bütün  bu yolun emekçilerine, bu yolun çaba sarf eden, bugünlere getiren ve bugünden öteye götüren bütün dostlarımıza da teşekkürü borç biliyoruz.

Konuşmaların ardından törene katılan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ve TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu’ya yöresel yapılmış çay semaveri hediye edildi.

Konuşmaların ardından protokol tarafından Radyo Köyü'nün açılışı gerçekleştirildi. Vali Kaban ve beraberindekiler, daha sonra köyde bulunan stantları gezdi.

TRT Radyo Günleri çeşitli etkinliklerle sürüyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız