SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Ortalama Yaşam Süresi

0
Güncellendi - 2016-07-09 02:22:50
Malatya'da Ortalama Yaşam Süresi
A- A+ PAYLAŞ

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de ortalama 78 yılı bulan yaşam süresi ile AB ortalamasının altında yer alıyor. Söz konusu rakam erkeklerde 75,3 ve kadınlarda 80,7 yıl olarak hesaplanıyor. Ülkede, çalışma çağının başlangıcı olan 15 yaşındaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 64,3 yıl olarak saptanırken, 50 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresi de ortalama 30,6 yıl şeklinde tespit ediliyor.

Malatya'da ise ortalama yaşam süresi 78,8 yıl. Malatya'da erkeklerin ortalama yaşam süresi 75,9 yıl, kadınların ortalama yaşam süresi ise 81,8 yılı buluyor. Bu rakamlar, Türkiye ortalamasının üstünde.

yşmAB üyesi 28 ülkenin ortalama yaşam süresi ise 80,6'yı buluyor. Bu ülkeler arasında 83,2 ile İspanya ilk sırada yer alırken, bunu izleyen 3 ülkenin de Akdeniz coğrafyasında bulunması dikkati çekiyor.

SAĞLIKLI YAŞLILIK İÇİN ÖNERİLER

Sağlıklı yaşlılık için önerilerde bulunan Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji (yaşlılık bilimi) Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, "Birinci sırada beslenme var, 19.00'dan sonra yaşlılara hiçbir şey yememelerini tavsiye ediyorum. Yemeyin, bol su için ve aç yatın. Türkiye'de yaşlı nüfusun en çok olduğu yer Nazilli, buradakiler yemiyor" şeklinde konuştu.

Sosyal ilişkiler ve fizilsel aktivitenin de önem taşıdığını anlatan Tufan, sözlerini şöyle tamamladı: "Yaşlıların yaşamın içinde kalması çok önemli. Yaşlının evi, kalesidir, ayrılmak istemez. İmkanlar dahilinde olabildiğince evinde tutmak gerekli. Bir gerontolog olarak huzurevi bakımını önermiyorum. Daha rahat edeceği gerekçesiyle huzurevine, bakımevine yerleştirilen veya çocuklarının yanına gitmek zorunda kalan yaşlıların daha hızlı bunalıma girdikleri, sağlık sorunlarının arttığı gözleniyor. Huzurevi en son tercih olmalı."

Yeni Malatya Gazetesi- sabah.com.tr- haberturk.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız