SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatyalılarla Lobi Yaptık'

A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD)'nin aylık toplantılarından 39'uncusunun konuğu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış idi.

"AB bize neler vaadediyor?" konu başlıklı toplantıyla ilgili olarak MİAD'dan şu bülten yayınlandı:

"Malatyalı iş adamları derneğinin kamuoyuna yön veren politikacı, bürokrat, akademisyen ya da duayen işadamlarını konuk ettiği MİAD Aylık Toplantılarının otuzdokuzuncusu 16 Mart 2009 Pazartesi akşamı Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen BAĞIŞ’ın katılımıyla gerçekleşti. İstanbul Holiday İnn Bağcılar Otel’de düzenlenen toplantıda AB-Türkiye ilişkileri hakkındaki son durum; yakın bir zamanda AB ile ilişkilerden sorumlu devlet bakanı olarak atanan Egemen BAĞIŞ’ın değerlendirmeleriyle ele alındı.

Toplantı MİAD faaliyet komisyonu üyesi Burak ÜNALDI’nın açılışı ve sunumu ile başladı. Devlet Bakanı Egemen BAĞIŞ’ın toplantıya katılımı öncesinde Global yatırımdan ekonomi stratejisti Arzu ODABAŞI dünyada ve Türkiye’deki ekonomik kriz hakkında kısa bir değerlendirme yaptı. ODABAŞI “Bundan yaklaşık bir sene önce yine MİAD’da yaptığımız bir toplantıda gelecek dönemle ilgili dünyanın kriz dönemine gireceğini ve bundan etkileneceğimizi belirtmiştim. Şimdi dünya büyük bir sıkıntı yaşıyor. Dünyanın en büyük firmaları iflasın eşiğine geldiler. Gündemi iyi takip etmeliyiz IMF ile yapılacak anlaşma doları daha aşağı seviyelere çekecektir. Hisse senetleri için acele edilmemesi gerektiğini düşünüyorum 2010’da hisse senetlerine yatırım düşünülebilir. “ diyerek ekonomik gidişatla ilgili öngörülerinin katılımcılarla paylaştı.

AB TARAFI TÜRKİYE İLE İLİŞKİNİN TEK TARAFLI MECBURİYETE DAYANDIĞINI MI DÜŞÜNÜYOR?

Devlet Bakanı Egemen BAĞIŞ’ın konuşması öncesi bir konuşma yapan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus AKDAŞ son ekonomik gündem ve Avrupa Birliği hakkında değerlendirmelerde bulundu. AKDAŞ “Ülkemizin hemen her alanda geleceğini belirleyen AB sürecinin yönetilmesi için bir bakanlık tahsis edilmiş olması ve başına dış ilişkilerde ciddi deneyimi olduğunu bildiğimiz Sayın Egemen BAĞIŞ’ın getirilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. AB sürecinde merak ettiğimiz husus; AB süreci bizim için bir kıymet ve anlam ifade etmekle birlikte, AB için aynı oranda bir anlam ve kıymet ifade etmekte midir? AB tarafı Türkiye ile ilişkinin tek taraflı mecburiyete dayandığını mı düşünüyor? Oysa son dönemdeki çok boyutlu dış politika açılımları, komşularla sıfır sorun siyaseti, proaktif dış politika uygulamaları ile seçeneklerimizi çoğaltmıştır. Gümrük birliği imzalanırken hak olarak tanınan serbest dolaşım hakkımızın hala verilmemiş olması ticaretinin önemli bir kısmını AB ülkeleri ile yapan işadamlarımızın canını acıtıyor. STK’lar AB sürecine nasıl dahil edilmişlerdir bunu bilmiyoruz. Kurumsal ilişki mekanizmaları hangileridir ve nasıl işlemektedir. Bu bizim açımızdan belirsizdir. Kendi çabalarımızla bilgiler edinmeye dahil olmaya çalışıyoruz.” dedi ve AB süreci ile ilgili süreç hakkında düşüncelerini dile getirdi.

“Başbakanımızın yanından geliyorum kendisi sizlere en içten selamlarını gönderdi. Malatyalılarla birlikte olmak benim için bir mutluluk. ABD’de Malatyalı dostlarımla birlikte lobi faaliyetleri yürüttük ne kadar vatansever ne kadar olduğunuzu çalışkanlığınızı orda gördüm.” diyerek sözlerine başlayan Egemen BAĞIŞ kısaca özgeçmişi hakkında bilgiler verdi. Siyasete 2002 de girdiğini söyleyen BAĞIŞ; AB yolunda çok aşama kaydettiklerini daha önceleri AB yolunun Diyarbakır’dan geçtiğini söyleyenler olduğunu ama bugün gelinen noktada farklı bir duruş sergilediklerini belirtti. 2002 yılında 14 AB ülkesini gezerek müzakere tarihi almak için çalıştıklarını söyledi Egemen BAĞIŞ 2004 Aralık zirvesinde 44 yıl bekledikten sonra tarih aldık. Başbakanımızın Davos’da sergilediği dik duruşu biz daha önce de aynı şekilde 17 Aralıkta sergiledik. Kıbrıs konusunda masadan kalktık ilk one minute orda yaşanmıştı. Abdullah GÜL Brüksel’e gitmedi. Bizim için saatler durduruldu. Gün ilerletilmediği ilan edildi.” Sözleri ile Avrupa Birliği sürecinde yaşananları anlattı.

TERÖRLE MÜCADELEYİ DEMOKRATİK AÇILIMLARLA YAPIYORUZ

Yerel seçimlerden sonra 2.5-3 yıl seçimsiz bir dönemin yaşanacağını söyleyen Egemn BAĞIŞ bu dönemde önemli çalışmalarla mesafeler katedeceklerini belirtti. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun kurulması, Kyoto protokolünün imzalanması, Alevi açılımı ilk defa bir Başbakanın muharrem iftarına katılması, TRT6’nın açılmasının son dönemde yaşanan önemli demokratik adımlar olduğunu ve terörle mücadelede bu yolla başarılı olunacağını belirten BAĞIŞ AB’nin de insanlık tarihinin en önmli barış süreci olduğunu ve Türklerin aslında beşbuçuk milyon insanla zaten AB’de olduğunu anlattı. Nazım HİKMET’e bir Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararla vatandaşlık hakkını geri vererek iade-i itibarını sağladık. Tek itiraz olmadı. Bu Türkiye’de demokrasinin artık belli bir olgunluğa ulaştığını gösteriyor. MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus AKDAŞ’ın konuşmasına da atıfta bulunan BAĞIŞ derneklerin daha fazla AB sürecine entegre olmaları içinde çalışma yaptıklarını fonlarla ilgili projeler üretilmesini belediklerini ifade etti.

HİÇBİR BAŞBAKAN BU GÜNE KADAR SELANİKTE ATATÜRK’ÜN EVİNİ ZİYARET ETMEMİŞ RECEP TAYYİP ERDOĞAN GİTTİ AMA BUNU GÖRMEYENLER VAR

Başmüzakereci BAĞIŞ: “Hiçbir ülke AB üyelik sürecinde bölünmemiştir. Aksine güçlenmiştir. Müzakereler bitince önümüzde üç seçenek olacak. Birincisi hemen üye olabiliriz. Eksiklerimiz olsa bile üyelikten sonra tamamlanabilir. İkincisi İngiltere gibi üyeliğimiz, üye ülkeler tarafından veto edilebilir. Üçüncüsü ise vazgeçtik diyebiliriz. Hangisini seçeceğimizi bugün söylersek vizyonsuzluk yapmış oluruz. Türkiye çok hızlı gelişiyor 50 yıl evvel ülkemizde Başbakan asıldı. 30 yıl evvel Kafka okumak yasaktı. Daha 10 yıl evvel İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı şiir okudu diye hapse atıldı. Bugün ise İstanbul Avrupa’nın 2010 kültür başkenti olacak. Ülkemiz çok genç bir nüfusa sahip ilerde onlar karar verecek AB ye girip girmeme konusunu bizim şimdiden onların kararlarına ipotek koymamamız gerekiyor. O gün gelince kamuoyu kararını verir. Biz süreci devam ettirmeliyiz.

Babalarımızdan devraldığımızdan daha iyisini çocuklarımıza devretmeliyiz. Bugün sadece AB ile değil komşularımızla da çok iyi ilişkiler geliştirdik. Yunanistan’la, savaşın eşiğine gelip sınırına üçyüz bin asker yığdığımız Suriye ile senelerce bir numaralarının gelmediği Rusya çok iyi ilişkilerimiz var. Bu topraklarda 1000 yıldır devlet olma geleneği olan iki devlet var biz ve İran onlarla da ilişkilerimiz ticaretimiz gelişti. Atatürkçü olduğunu söyleyen birçok iktidar geldi. Hiçbir Başbakan bu güne kadar Selanikte Atatürk’ün evini ziyaret etmemiş ilk Recep Tayyip ERDOĞAN gitti ama bunu görmeyenler var.” Dedi. Egemen BAĞIŞ dinleyicilerden gelen Türkiye AB’ye girmeli mi? Sorusu üzerine AB’nin krizde dağılmayacağını ama 27 ülkenin onayı gereken yapının değişmesi gerektiğini ABD’nin de Türkiye’nin doğuya değil AB’ye entegre olmasını istediğini bildiğini söyledi. Obama ilk ziyaretini Türkiye’ye yapıyor bu önemli bir işaret ve mesaj olduğunu söyleyen Başmüzakereci BAĞIŞ “Başı dik bir politika izlediklerini Turgut ÖZAL’ın izlediği yolunda bu olduğunu onun hala unutulmadığını biliyoruz. Türkiye eskisi gibi çantada keklik gösterilmiyor. Gücünü halktan alıyor ve dimdik ayakta duruyor. Ak Parti olarak bu duruşun devamı içinde sizlerden seçimlerde destek bekliyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantı sonlarına doğru salona gelen AK Parti İzmir Belediye Başkan Adayı Taha AKSOY İzmir’de yapmayı planladıkları ve kent planlaması hakkında kısa bir konuşma yaptı. Toplantıya katılımlarından dolayı Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen BAĞIŞ’a teşekkür plaketini ve Malatya’nın meşhur kayısısını MİAD adına MİAD Yüksek İstişare Kururlu Üyesi Kadir ERİŞ verdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız