SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalının Yarısı Gurbetçi

A- A+ PAYLAŞ

Malatyalıların yarısının Malatya'da yaşamadığı ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, "Malatya İl Nüfusuna Kayıtlı Olan Kişilerin İkamete Göre İllere Dağılımı" çalışması yaptıklarını belirterek, "Türkiye nüfusunun yüzde 1.54'ü yani 1 milyon 88 bin 965'i Malatya il nüfusuna kayıtlıdır.

Malatya doğumlu 1 milyon 88 bin 965 kişinin yüzde 49.77'si Malatya il sınırları içerisinde yaşamaktadır. Diğer yüzde 50.23'ü ise Malatya dışında yaşamaktadır. Her 100 Malatyalıdan 50'si Malatya'da yaşıyor. Malatya'da ikamet edenlerin yüzde 24.95'inin nüfusa kayıtlı olduğu yer Malatya değildir. Malatya'da ikamet eden 722 bin 65 kişinin 541 bin 929'u Malatyalıdır" dedi.

Malatyalıların en çok tercih ettiği ilk beş ilin sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Mersin olduğunu söyleyen Özcan, "İstanbul'da 312 bin, Ankara'da 39 bin, İzmir'de 27 bin, Adana'da 23 bin ve Mersin'de 20 bin Malatya nüfusuna kayıtlı olanlar yaşıyor. Her 100 Malatyalıdan 29'u İstanbul'da yaşamaktadır. Malatyalıların en az tercih ettiği iller Karadeniz bölgesinde yer almaktadır.

Malatyalıların en az tercih ettiği 5 ili ise sırasıyla Bayburt, Gümüşhane, Ardahan, Artvin ve Bartın oluşturmaktadır. Bayburt'ta 75, Gümüşhane'de 78, Ardahan'da 95, Artvin'de 123 ve Bartın'da ise 147 Malatya nüfusuna kayıtlı olanlar yaşamaktadır" şeklinde bilgi verdi.

TÜİK Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, Malatya'ya komşu olan Kahramanmaraş'ta 4 bin 619, Adıyaman'da 4 bin 189, Elazığ'da 3 bin 920, Sivas'ta 3 bin 601, Diyarbakır'da bin 863 ve Erzincan'da ise 766 Malatya nüfusuna kayıtlı kişinin yaşadığını söyledi.

Malatya'da Malatyalılar Derneği Başkanı Erdal Karabağ da, Malatya'da hızlı göç olmadan önce para kazanan tüccar kısmının Malatya'dan ayrılarak İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlere göç ettiğini belirterek, "Asıl büyük göç 1975 yılından sonra başlamıştır. Bu dönemde Malatya'daki toplumsal olayların fazlalığından ve siyasi cinayetlerden dolayı küçük esnaf, memur ve işçi Malatya'dan ayrılarak büyük şehirlere gitti. Daha sonra bu göç devam etmektedir. Bu göç oranı yüzde 50'nin de üzerindedir. Ancak, Malatya'dan giden Malatyalılar, gittikleri kentlerin ekonomilerine yön vermişlerdir" dedi.

Malatyalıların girişimcilik ve liderlik ruhu nedeniyle Malatya dışına çıktığını belirten Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin ise, "Malatya dışında yaşayan Malatyalıların sayısı yüzde 50'den daha fazladır. Ancak, Malatya dışında yaşayan Malatyalılar, Malatya ile bağlarını ve ilgilerini koparmamıştır. Malatyalılar, iş ruhu ve işlerini daha da geliştirmek için göç etmişlerdir. Aynı zamanda Malatyalılar liderlik vasfı nedeniyle diğer şehirlere göç etmiştir" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız