SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın 1/5'i Askeri Alan

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:53:01
Malatya'nın 1/5'i Askeri Alan
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’nin birçok kentin merkezinde bulunan askeri yerleşkeler, birer birer belediyelere devredilirken, Bakanlık, kent merkezlerinde kalan askeri yerleşkeleri kentsel dönüşüm kapsamına alınması yönünde çalışmalar yaparken, Malatya’da başta belediye olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlardan ses yok. İkinci bir Sümer Fabrika alanı tekrarından endişe duyuluyor.

Yaklaşık 11 bin hektar imarlı alana sahip Malatya’nın 1/5’nde askeri yerleşkeler olmasına rağmen tartışılmamasına bir anlam veremeyen teknik uzmanlar, konunun bir an önce gündeme getirilip tartışılmasını istiyor. Aralarında bazı arsa spekülatörleri ve rantiye temsilcileri ise konunun gündeme gelmemesi gerektiği konusunda ısrarlı tavır takınıyorlar.

Türkiye’de durum;

Yapıldıkları dönemde, kentlerin dışında kurulan ve zamanla kent merkezi ile bütünleşen askeri yerleşkelerin kamu yararına kazandırılması için, Diyarbakır, Bingöl, İskenderun, Ankara ve İzmir gibi birçok belediye, bu alanları kamu yararı doğrultusunda belediyelerine kazandırılmasına yönelik yaptıkları çalışmaları olumlu yönde başardılar. Örneğin Bingöl Belediyesi kent merkezindeki 4 bin 200 dönümlük yerleşkeyi Belediyeye kazandırdı.  

Malatya’nın 1/5’i askeri yerleşkenin

Yaklaşık 11 bin hektar imarlı alan sahip Malatya’nın 5’te1’i (Kent merkezi ile bütünleşik Yakınca’daki yerleşke de dahil) Kent merkezinde bulunan 9 adet askeri alanın toplam yüzölçümü 2 bin 46 hektar. Bu yerleşkelerin en büyüğü ise yeni kent merkezi için en ideal  alan olması da dahil olmak üzere bir çok spekülasyona konu olan  Şoför Okuluna ait.  Şoför okulu alanı 1100 hektar. İkinci sırayı 364 hektarla Tulga Kışlası, üçüncü sırayı 268.48 hektarla İl Jandarma komutanlığı, 4 sırayı 235 dönümle Askeri hastane, beşinci sırayı 55.9 hektarla İnderesi Jandarma, Altıncı sırayı 17.6 hektarla 2. Ordu Komutanlığı, yedinci sırayı 3.1 hektarla Orduevi, sekizinci sırayı alırken 1.2 hektarla Jandarma Komutanlığı ve son sıradakı 1.1 hektar alanlı MİT yerleşkesi en az alana sahip,

Malatya Belediyesi sessiz

İnsan ve araç trafiği sirkülâsyonunun (dolaşım-ulaşım) adeta tıkandığı Malatya için büyük önem taşıyan askeri yerleşkelerin Belediyeye kazandırılması ve yapılacak doğru projelerle dolaşım ve ulaşım sorununun büyük ölçüde rahatlayacağı böylesine önemli bir konuda sessizliğini koruyan Malatya Belediyesi’nin sessizliği de eleştiri konusu oldu. Sümer Fabrikası alanı örneğini gösteren bazı kesimler “Malatya Belediyesi neyi bekliyor. 2. bir Sümer fabrikası olayının yaşanmaması için tez elden çalışmalara ve projeler üretmeye başlamalıdır” diyerek belediyenin sessizliğinden endişe duyduklarını belirttiler.

"Malatya’nın geleceği açısından çok önemli"

Şehir plancıları ve mimar gibi teknik uzmanlar “Kent merkezinin orta ve uzun vadede insan ve araç dolaşımı-ulaşımı başta olmak üzere, sosyal ve kültürel yaşamı açısından rahatlatılacağı bir proje olan askeri yerleşkelerin Belediyeye kazandırılması çok önemli, Çalışmalar bir an önce başlatılmalı ve kamuoyunda eğrisiyle- doğrusuyla tartışılmalıdır. Aksi halde, arsa spekülatörleri ve rantiyeciler bu alanları da kapatırlar. Böylesi bir durum ise Orta ve uzun vadede Malatya’nın yaşanmaz bir kent haline dönüşmesi sonucunu doğurur” diyerek Malatya Belediyesini bir an önce çalışmalara başlamasını konu ile ilgili projeler üretmesini istediler.

Teknik uzmanların, konunun gündeme getirilmesi ve tartışılması yönünde görüş birliğinde olmalarına rağmen aralarında bazı arsa spekülatörleri ve rantiyecilerinde olduğu bir grup iş adamı, “kent merkezi sıkışmış durumda. Yeni alanlar bulunmalı. Taşınması düşünülen askeri yerleşkeler bu sıkışıklığı giderecek alanlar olabilir. Çalışmalarda zaten bu yönde, o nedenle gündeme taşınması veya taşınmasına gerek yoktur” diyerek, konunun gündeme getirilmesine ve tartışılmasına gerek olmadığı yönünde görüş bildirdiler.

HABER: Yaşar KARAASLAN- Yorum 

FOTO: Google Earth

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız