SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Birinci Sorunu.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:29:32
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği tarafından hazırlanan ve Temmuz 2013 tarihi düşülen “İl Brifing Raporu”nda Malatya’nın birinci sorunu il içive il dışı yaşanan göç konusu gösterildi. Valilik bu sorunun çözümü için ise tarım, hayvancılık ve sulama projelerine yatırım yapılması konularındaki taleplerini sundu.

Malatya Valiliği’nin İl Brifing Raporu'nun “Malatya’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri” bölümünde yer alan ana ve alt başlıklar şu şekilde gösterildi:

1-İl içi ve il dışı göç olaylarının hızlı ve dengesiz seyretmesi ve bunu tarım ve hayvancılığı zayıflatması

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE TALEPLER:

KAYISIYA ALTERNATİF: Kırsal nüfusu köyde tutacak şekilde kayısıya alternatif üretim ve tarımsal ürün işleme tesisleri, meyve suyu fabrikası, soğuk hava deposu, sözleşmeli hayvan yetiştiriciliği modeline dayanan alım garantili hayvan yetiştiriciliği projelerine hız verilmelidir.

KURAKLIK TEHLİKESİ: Kuraklık tehlikesine karşı hızlı ve etkili çözümler üretilmesi amacıyla; sulamada kapalı sisteme geçilmesi, Karakaya Barajından daha fazla yaralanılması, Medik Barajı’nın su tutma kapasitesinin arttırılması (Proje devam ediyor) kanalların su kayıplarının önlenmesi, damlama ve mini spring sulamalarının yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. 

SULAMA ŞEBEKELERİ YAPILMALI: 2011 yılında baraj inşaat yapımı biten ve su tutma işlemine başlanan Turgut Özal Kapıkaya Barajı Sulama Şebekesi ve Recai Kutan Boztepe Barajı Sulama Şebekesi’nin hızla tamamlanması sağlanmalıdır. 

2-Ulaşım altyapısı ve trafik düzeni konusunda yaşanan sorunlar

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE TALEPLER:

TÜNELLER BİTİRİLMELİ: Yapımı devam etmekte olan Malatya-Darende Karayolunda Karahan Tüneli ile Malatya-Gölbaşı-Adıyaman Karayolunda Erkenek Tünelleri yeterli ödeneklerle hızlı bir şekilde bitirilmelidir. 

SİVAS YOLU HIZLANMALI: Malatya-Sivas karayolunun bölünmüş yol çalışması hızlandırılmalıdır. 

KUZEY ÇEVREYOLUNA BAŞLANILMALI: Projesi tamamlanan ve yatırım programında yer alan Kuzey Çevreyolu için gerekli istimlak, imar düzenlemesi ve yapım çalışmalarına başlanılmalıdır.

HIZLI TREN GELMELİ: En önemli ulaşım projelerinden olanhızlı tren projesine Malatya’da dahil edilmelidir.

İSKENDERUN DEMİR YOLU: Hekimhan bölgesinde (Hasançelebi ve Deveci) demir madenlerinin iyi değerlendirilmesi için Hekimhan-İskenderun Demir Yolu hattı iyileştirilmeli.

3-Çarpık kentleşme ve imar sorunları

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE TALEPLER:

DİYALOG İÇİNDE OLMALI: İl Merkezinde TOKİ-Belediye işbirliğiyle 2 bin 200 dönümlük alanda uygulamaya konulan Kentsel Dönüşüm Projesi hak sahipleri ile işbirliği ve diyalog içinde yürütülmelidir. Bu proje kapsamında ev fiyatlarının indirilmesi için Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla yüzde 40 indirim yapılmıştır. 2. Etap olarak belirlenen Beydağı Mahallesinde 568 konut ihalesi 3 Mayıs 2011 tarihinde yapılmış olup inşaatı yapımı devam etmektedir.

4-Sürdürülebilinir kalkınma ve istihdam kapasitesinin arttırılması için ticaret ve sanayinin teşviki

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE TALEPLER:

İHRACATÇILAR BİRLİĞİ KURULMALI: Malatya’da Kayısı İhracatçılar Birliği kurulmalıdır. 

KURU KAYISIDA DAHİL OLMALI. Kayısının düşük fiyatve pazarlama sorunlarının giderilmesine katkı amacıyla ihracat iadesi yapılan tarımsal ürünler kapsamında kuru kayısı  da dahil edilmelidir. 

LOJİSTİK MERKEZ KURULMALI: Doğu’nun Batısı, Batı’nın Doğusu konumunda olan, ana ulaşım akslarının odağında yer alan Malatya’nın bu stratejik yönü dikkate alınarak ilde bir “Lojistik Merkezi” kurulmalıdır.

5-Arazi toplulaştırma çalışmalarının hızlandırılması 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE TALEPLER:

TOPLULAŞTIRMA PROJELERİ ÇİNİ ÖDENEK: İhaleleri yapılan ve çalışmaları devam etmekte olan; Yazıhan Ovası arazi toplulaştırma projesi; 1 ilçe merkezi, 2 belde ve 10 köyü kapsamakta ve 19 bin511 hektarlık alanda uygulanmaktadır. Darende Gökpınar ve Doğanyol merkez arazi toplulaştırma projesi 2 ilçe, 3 köyü kapsamakta olup 19 bin hektarlık alanda uygulanmaktadır. Malatya 1. Kısım arazi toplulaştırma projesi 1 ilçe belediyesi, 7 belde belediyesi ve 33 köyü kapsamakta ve 47 bin 652 hektarlık alanda uygulanmaktadır. Arguvan Yoncalı Ovası arazi toplulaştırma projesi Arguvan merkez ve 30 köyü kapsayan proje 60 bin 957 hektarlık alanda uygulanmaktadır. Toplulaştırma projelerinin ödeneklerinin yeterli düzeyde ve zamanında sağlanarak çalışmalar hızlandırılmalıdır.

HABER: Yeni Malatya Gazetesi ÖZEL

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız