SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Gelişimini Düşürür"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:33:56
A- A+ PAYLAŞ

Kalkınma Bakanlığı Müşaviri aynı zamanda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın GAP’tan sorumlu danışmanı Melik Adnan Çelik, zenginleşmenin toplumsal ve demokratik dönüşüm üzerinde de olumlu etkisi olacağını belirterek, bölgedeki siyasal aktörlerinde bu değişime ayak uydurması gerektiğini, değişime ayak uyduramayanların tasfiye olacağını söyledi.

Empati Düşünce Topluluğu, Kasım ayı toplantısını ‘Türkiye’nin Kalkınma Vizyonu ve Bölgesel Kalkınma’ gündemiyle Malatya Öğretmenevi’nde gerçekleştirdi. Programa konuşmacı olarak Kalkınma Bakanlığı Müşaviri aynı zamanda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın GAP’tan sorumlu danışmanı Melik Adnan Çelik katıldı. GAP’ın bölgesel kalkınmaya ve Türkiye’nin demokratik dönüşümüne katkılarının müzakere edildiği program, katılımcıların temennileri de alındı.

Konuşmasına GAP hakkında bilgiler vererek başlayan Melik Adnan Çelik, “Türkiye'de sulanabilir 8.5 milyon hektar arazinin yüzde 20'si ve faydalı su potansiyelinin yüzde 29’u bu bölgededir. Proje tamamlandığında 1 milyon 800 bin hektar arazi sulanacak, 7 bin 476 megavatın üzerinde kurulu bir kapasiteyle, yılda 27 milyar kilovat saatlik elektrik enerjisi üretilmesi sağlanacaktır. GAP'ın meydana getireceği yüksek tarım ve sanayi potansiyeli Bölge’de gelir düzeyini 5 kat artıracak, Bölge nüfusunun yaklaşık 3,8 milyonuna iş imkanı yaratılacaktır. Bu nedenle bölge dışından iş gücü transferine ihtiyaç duyulacak, bununda büyük kısmı Doğu Anadolu bölgesinden sağlanacaktır. Doğu Anadolu bölgesinden olacak nüfus göçünün de sınırlı kalması istenmektedir. Çünkü Doğu Anadolu bölgesindeki nüfus kaybı o bölgedeki potansiyelleri kullanmayı zorlaştıracaktır” dedi.

Çelik, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasıyla ilgili bütün çalışma ve faaliyetlerin, tüm sosyal ve ekonomik sektörleri içine alacak "geniş kapsamlı bir bölgesel planlama yaklaşımı" içinde kalkınmanın amaç, hedef ve stratejileri ile uyumlu bir şekilde planlanması ve yürütülmesi temel amaç olarak hedeflenmiş ve yatırımlar bu yönde devam etmektedir.

Projenin tamamlanması ile birlikte büyük bir tarım makineleri ve tarımsal mekanizasyon pazarı da oluşmaktadır. Malatya GAP bünyesinde bir şehir olmadığı için bu zenginlikten doğrudan faydalanamamaktadır. Oluşacak bu zenginliğe ortak olmanın en kolay yolu değeri 1 milyar TL’yi aşacak olan tarım makineleri pazarına ortak olmaktır. Bunun içinde Malatya’da tarım makineleri ve mekanik yedek parça ihtiyacını karşılayacak Tarım Makineleri Organize Sanayi Bölgesinin kurulması için biran önce harekete geçilmelidir. Çünkü bu sektörde diğer çevre vilayetlerinde aktör olma potansiyeli bulunmaktadır. Bu konuda erken davranan pazarı domine edebilecektir.”

Bu konuda, Malatya’nın nitelikli insan gücü bakımından avantajları bulunduğuna dikkat çeken Çelik, bunun için Malatya sanayicisinin ve sermaye sahiplerinin bu konuda daha aktif olması gerektiğini belirtti. Çelik, eğer böyle bir yatırım planı hayata geçirilmezse Malatya ve diğer Doğu Anadolu vilayetlerinden GAP bölgesine nüfus kaybı gerçekleşmesinin kaçınılmaz olacağını bununda Malatya’nın gelişim çizgisini iyice düşüreceğini hatta küçülmeye götüreceğini belirtti.

Çelik, “GAP’la beraber Ortadoğu’da değeri 35-40 milyar dolar olan gıda pazarının da önemli bir aktörü haline dönüşecek bir Türkiye, siyasi olarak ta bölgedeki en etkili aktörlerden biri olacaktır. Bunun için projenin bir an önce tam kapasite hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yine bölgenin su ve enerji kaynakları bakımından stratejik bir önemi bulunmaktadır bu potansiyelin verimli ve stratejik olarak kullanılabilmesi demek Türkiye’nin enerji bağımlılığından kurtularak AB’nin enerji gereksinimde önemli bir rol sahibi olması demektir ki bu çok stratejik bir avantaj olarak Türkiye’nin gücünü domine edecektir” şeklinde konuştu.

Zenginleşmenin toplumsal ve demokratik dönüşüm üzerinde de olumlu etkisinden bahseden Çelik, bölgedeki siyasal aktörlerinde bu değişime ayak uydurması gerektiğini vurgulayarak, değişime ayak uyduramayanların tasfiye olacağını belirtti.

Konuşmanın ardından katılımcıların görüş ve önerileri ile toplantı tamamlandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız