SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın İhracatı Arttı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:51:24
A- A+ PAYLAŞ

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya’nın ihracatının geçtiğimiz yılın ilk 5 ayına göre 10 milyon dolarlık bir artış sağlanarak 167 milyon dolara olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Haziran ayı   TSO Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Sami Payza Başkanlığında TSO Salonu’nda yapıldı.  Toplantıda konuşan TSO Başkanı Erkoç, “Malatya’nın ihracat rakamlarına da kısaca değinmek istiyorum. Geçtiğimiz 5 ayda toplam 167 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde ihracatımız 157 milyon dolar civarında iken 10 milyon dolarlık artış, bizleri yılsonu itibariyle umutlandırıyor. Toplam 83 ülkeye ihracatımız olurken, en fazla ihracatı, Almanya, İran, ABD, İtalya, Rusya gibi ülkelere gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İhracat kalemlerimizin başında 81 milyon dolar ile Kayısı gelirken diğer 4 sırayı; Hazır giyim, Su ürünleri, Hububat ve Bakliyat ile Tekstil malzemeleri ürünleri geliyor. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde, yani ilk beş ayda ihraç ettiğimiz yaş kayısı gelirimiz 2013 yılında 1 milyon 654 bin dolar iken 2014 yılının aynı döneminde bu rakam 470 bin dolarda kalmıştır” dedi.

Erkoç, “İSO’nun açıkladığı ilk 500 firma içinde 4 Malatyalı hemşerimizin bulunması da bizim için bir gurur vesilesi oldu” dedi.

TSO bünyesinde Kayısı İnceleme ve Araştırma Komisyonu kurulduğunu belirten Erkoç, “ Kayısıda yaşanan felaket bu yıl Malatya ekonomisini ciddi anlamda etkilemektedir. Öyle ki, Tarihinde ilk kez bu yıl birçok üretici kayısıda gelir elde edemediği için düğününü erteletti. Toplamda 50 civarında iş kolu da kayısıya endeksli olarak etkilendi. Bununla alakalı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak girişimlerimizi sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta içinde 4’ü meclis üyemiz olmak üzere 5 kişilik bir Kayısı İnceleme ve Araştırma Komisyonu kurduk. Meclis üyemiz Tarık Pektekin başkanlığında Aydın Elmas, Remzi Bend, Erol Elbir ve Abdullah Duran’dan oluşan komisyonumuz ilk toplantısını yaptı.  İlk toplantı sonrası komisyon tarafından bir rapor hazırlandı. Burada üç madde ön plana çıkıyor. Birincisi Kayısının afet kapsamına alınması, ikincisi TARSİM Sigorta imkanlarının iyileştirilmesi ve üçüncüsü Üreticiye bir sonraki dönem için bakım desteği için alan bazlı destek talebi var. Yönetim Kurulu olarak bunu başta Tarım Bakanımız olmak üzere tüm ilgili birimlere önümüzdeki günlerde göndereceğiz” şeklinde bilgi verdi.

Bölgede yaşanan kanın Ramazan ayı vesilesiyle son bulmasını istediklerini ve bölgedeki gelişmelerin bölge illerini ihracatını da olumsuz etkilediğini belirten Erkoç, Malatya’nın da bu gelişmelerden dolayı olumsuz etkilendiğini vurguladı.

Ankara’da yapılan Organize Sanayi Bölgeleri Toplantısına katıldığını aktaran Erkoç, bu toplantıda organize sanayi bölgelerindeki parsellerde elektrik için tek abonelik verilmesi zorunluluğunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki organize sanayi bölgelerinde kaldırılmasını talep ettiklerini kaydetti.

THY’nin iptal ettiği Ankara-Malatya arasındaki sabah seferlerinin 2 Temmuz’da tekrar başlayacağını belirten Erkoç, iptal edilen diğer seferin yeniden düzenlenmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdıklarını belirterek, “Bu konuda özellikle seçilmiş ve atanmışların müşterek hareket etmeleri ve seslerini yüksek bir tonla çıkartmaları gerekiyor. Biz bu konunun takipçisi olacağız, bu işinde peşini bırakmayacağız. Malatya bu kadar desteğe rağmen bu kadar haksızlığı hak eden bir şehir değil.  Büyükşehir olmuşuz, bu kadar destek vermişiz, yaz sezonu, uçak seferleri turizm bölgesine arttı diye Malatya’nın seferlerini kimsenin hakkı yoktur. İl olarak da TSO olarak da bu işin peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

TSO  Meclis toplantılarında geleneksel hale getirilen eski üyelere plaket verme geleneği bu toplantıda da sürdürülerek TSO’un eski üyeleri Tevfik Ilıcak, Ali Nuri Ilıcak, Bünyamin Polat, Rıfat Özdemir, Kenan Kurşun, Hüseyin Ertaş, Mustafa Çekmegil, Ramazan Büyükbiber, Mesut Barışık, Halis Bulut ve Hüseyin Şendoğdu’ya plaketleri verildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız