SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın İhracatı, İhracatçısı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, "9. Dış Ticaret Haftası" nedeniyle düzenlenen törenle, 10 ihracatçıya ödül verildi. Ayrıca, ihracatçıları bilgilendirme semineri düzenlendi.

ÖDÜL TÖRENİ..
Dış Ticaret Müsteşarlığı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizesiyle, Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda düzenlenen ödül törenine Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami Payza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Hasan Hüseyin Erkoç, Dış Ticaret Müsteşarlığı Standardizasyon Genel Müdürü Yavuz Mollasalimoğlu, işadamları ve davetliler katıldı.

Vali Daşöz, ekonomik gelişmenin ve ihracatın bir ülkenin bağımsızlığında önemli unsur olduğunu belirterek, "İddia sahibi hiçbir ülke, kendine yetecek kadar üretim yapmaz. İhracata önem verir" dedi.

Kayısı üretimi konusuna da değinen Daşöz, "Kayısı ürünlerinden daha fazla katma değer elde edilebilir. Çünkü, kayısıda Malatya Türkiye'de tekel, dünyada ise Türkiye tekeldir. Bu nedenle, kayısıdan ekonomik girdi daha gazla sağlanmalıdır. Bunun bir yolu da tanıtımdır" diye konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Erkoç ise, Malatya'dan yılda 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bunun 175 milyon dolarının kayısı olduğunu belirterek, "Milli geliri 2 bin dolarlardan 15 bin dolarlara, yıllık ihracatı da 80 milyar dolardan 300-400 milyar dolarlara çıkarırsak, o zaman ülkedeki sıkıntılar giderilir" şeklinde konuştu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Standardizasyon Genel Müdürü Mollasalimoğlu ise, ihracatın 80 milyar dolarlara yükselmesinde, ihracatın önündeki bazı bürokratik engellerin kaldırılmasının önemini anlattı. 1980'li yıllardan sonra Kahramanmaraş, Denizli ve Malatya gibi illerin ekonomisinde gelişmeler yaşandığını, bu illerin sayılarının artması gerektiğini vurgulayan Mollasalimoğlu, üretim ve ihracatın arttırılmasının önemini belirtti.

2005 yılında en fazla ihracat yapan, Akbaş Gıda, Sun Gıda, Kırıcı Dış Ticaret, Göçmez Tarım Ürünleri, Entegre Gıda Sanayi, Anateks, Boyrazoğlu Tarım, Akçin Akaryakıt, Pak Tarım ve Kanat Zirai Ürünleri yetkililerine, protokol üyeleri tarafından plaket verildi.

SEMİNER..
Ayrıca Dış Ticaret Müsteşarlığı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği çerçevesinde "ihracatçıları bilgilendirme semineri" düzenlendi.

Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen seminerde oturum başkanlığını, Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürü Yavuz Mollasalimoğlu yaptı.

Seminerde, İnönü Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Bayram Murat Asma, "Kayısının uluslararası pazar payının arttırılması", Hazine Müsteşarlığı Dış Ekmonomi İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden Şube Müdürü Candan Ergen, "Dünya Bankası projeleri ve kaynaklarından yararlanma yolları", Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Uzmanlarından Fehmi Güneş, "Avrupa Birliği projeleri ve kaynaklarından yararlanma yolları", Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan Uzman Mete Özbalaban, "İhracatta devlet yardımları ve tanıtım" konuları hakkında konuşma yaptı.

Yard. Doç. Dr. Asma yaptığı konuşmada, dünyada yılda 2.8 milyon ton yaş kayısı üretimi olduğunu, bunun 500-600 bin tonunun Türkiye üretimi olup, üretim bakımından Türkiye'nin birinci sırada bulunduğunu bildirdi. Kuru kayısı üretiminde ise Türkiye'de yılda 70-120 bin ton arasında rekolte olduğunu, bunun yüzde 95'inin de Malatya'dan sağlandığına dikkat çeken Asma, Malatya'dan ortalama 2.2 dolardan ihraç edilen kuru kayısının Fransa'da 5 dolar civarında ihracatının yapıldığını, Fransa'nın pahalı ihraç etmesinin küçük ambalajlardan kaynaklandığını vurguladı. Kayısıdaki sorunlardan bahseden Asma, AR-GE çalışmasının yetersiz olduğunu, Ulusal Kayısı Çalışma Grubu'nun oluşturulması ve kayısının tanıtımının iyi yapılması gerektiğini belirtti.

Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomi İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden Şube Müdürü Candan Ergen de, Dünya Bankası kanalıyla Türkiye'ye 24.5 milyar dolar finansman sağlandığını, bunun 17 milyar dolarının kullanıldığına dikkat çekerek, girişimcilerin ve işadamlarının Dünya Bankası'ndan nasıl kredi kullanacaklarına ilişkin izahatlarda bulundu. İhracatçıların ve girişimcilerin, Dünya Bankası'ndan, ihracat finansmanı aracılık kredisi, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) kredisi ve enerji projelerine verilen finansman ve kredilerinden yararlanılması gerektiğini aktaran Ergen, bu konuda Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak girişimcilere yardımcı olmaya hazır olduklarını kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız