SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın İhracatında Koronavirüs Etkisi

A- A+ PAYLAŞ

Dünya ve Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyen, üretim, ihracat ve ithalat faaliyetlerinin küresel düzeyde gerilemesine neden olan koronavirüs salgını, Malatya’dan yurt dışına yapılan ihracat miktarının da düşmesine yol açtı.

Başta kuru meyve (kuru kayısı), tekstil sektörü ve su ürünleri olmak üzere Türkiye’nin ihracat büyüklüğüne önemli katkılarda bulunan Malatya’nın 2020 yılı Ocak – Nisan dönemi ihracat miktarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 9 milyon 288 bin dolar düzeyinde gerileme gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Malatya 2019 yılı Ocak – Nisan dönemini kapsayan 4 aylık sürede 115 milyon 449 bin dolarlık ihracat yaparken, 2020 yılının aynı döneminde 106 milyon 161 bin dolar ihracat gerçekleştirebildi.

TİM’in Malatya ihracatına ilişkin bu verileri, Malatya’nın ihracat büyüklüğünde, geçtiğimiz yılın Ocak – Nisan dönemi ile bu yılın aynı dönemine göre 9 milyon 288 bin dolar gerileme yaşandığı anlamına geliyor. TİM verilerine göre, ihracattaki küçülme oransal olarak yüzde 8 düzeyinde gerçekleşti.

Malatya’nın koroanvirüs salgını sürecindeki ihracat seyrinde, geçtiğimiz yıla göre, Ocak ayında 3 milyon 650 dolarlık bir yükselişle 31 milyon 917 bin dolar olurken, Şubat ayından itibaren düşüşe geçtiği görülüyor. Düşüşün başladığı Şubat ayında, 338 bin dolarlık gerileme meydana geldi. Mart ayında ise ihracattaki gerileme daha da büyüdü ve geçtiğimiz yılın Mart ayındaki ihracatına göre, bu yılın Mart ayında 3 milyon 928 dolar daha az ihracat yapılabildi.

Koronavirüs vakalarının Türkiye’de zirve noktasına ulaştığı Nisan ayında ise, çok sert bir düşüş gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Malatya’dan 28 milyon 360 bin dolar büyüklüğünde ihracat yapılırken bu yılın Nisan ayındaki ihracat 19 milyon 689 bin dolarda kaldı.

2020 yılı Ocak – Nisan döneminde en çok ne ihraç edildi?

Türkiye İhracatçılar Meclisi istatistiklerine göre bu yılın Ocak – Nisan döneminde ihraç edilen ürün sıralamasında kayısı ilk sırada yer alırken, kayısıyı, hazır giyim konfeksiyon, su ürünleri ve hayvansal mamuller, makine aksamları, çimento ve cam seramik takip etti.

Söz konusu kategorilerde bu yılın Ocak – Nisan döneminde Malatya’dan yapılan ihracatın dolar bazında büyüklükleri şöyle gerçekleşti:

Kuru Meyve ve Mamulleri                                          47.347,50

Hazır Giyim ve Konfeksiyon                             17.254,54

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller                              9.792,54

Makine ve Aksamları                                                  6.436,96

Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri                  5.765,70

Diğerleri                                                                      19.564,03

Toplam                                                                      106.161,26

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız