SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'nın Kaderini Belirleyen..'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:52:30
'Malatya'nın Kaderini Belirleyen..'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından, Malatya’nın tarihi ve kültürel birikimi hakkında toplumsal bilinç oluşturmak amacı ile başlatılan ve Şubat 2013- Aralık 2013 tarihleri arasında yürütülen “Malatya Tarihi Okulu” Eğitimci Hasan Demirbağ’ın “Tanzimattan Cumhuriyete Malatya “  konulu sunumu ve akabinde düzenlenen katılım belgesi takdim töreniyle sona erdi.

Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Toplantı Salonunda düzenlenen programa konukların yanı sıra Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, İlahiyatçı Yazar Hasan Demirbağ ve Tarih Okulu öğrencileri katıldı.

Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, geçen dönem “Düşünce Tarihi” konferanslarına yoğunlaştıklarını, bu dönemde Malatya Tarihi ve kültürü hakkında daha fazla birikime sahip olduklarını vurguladı. 

İlahiyatçı Yazar Hasan Demirbağ, yapmış olduğu sunumda Malatya’nın coğrafi konumu itibari ile Anadolu’nun kilit noktalarından biri olduğunu, Malatya’nın tarihsel süreç içinde birçok kez el değiştirdiğini ve egemen güçlerin Malatya’yı elde tutmak için çok çaba harcadıklarını belirtti.

1515 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Malatya’nın Osmanlı topraklarına katıldığını, Cumhuriyete kadar Malatya’nın Osmanlı hâkimiyetinde kaldığını söyleyen Demirbağ,  Malatya’nın Selçuklular döneminde önemli bir konumda iken Osmanlı Devleti döneminde eski önemini kaybettiğini anlattı. Malatya'nın kaderini Nizip savaşının belirlediğini söyleyen Demirbağ Osmanlı askerinin Malatya’yı karargâh olarak kullanmalarından dolayı 1838 tarihinden itibaren Malatya’nın şimdiki merkezi Aspuzu'ya taşındığını, bu tarihten sonra Malatya’nın iskânının iyileştiğini daha sonra 1893 depremi ve ardından Malatya’da meydana gelen büyük yangında Malatya’nın ciddi manada tahrip olduğunu belirtti.

Tanzimat’tan cumhuriyet dönemine kadar Malatya’nın değişik alanlarını fotoğraflar ile anlatan Demirbağ, Cumhuriyet döneminde Malatya’nın Anadolu’nun yıldız şehri olduğunu söyledi.  Cumhuriyetin ilk yıllarında devlet eliyle Malatya’ya önemli yatırımlar yapıldığını ifade eden Demirbağ, Şeker Fabrikası tekstil ve demir yolları ile Malatya’nın öneminin daha da artmış olduğunu belirtti.

Programın sonunda katılımcılara katılım belgeleri ve Orhan Tuğrulca’nın 3 ciltlik “Malatya Tarih / Kent ve Kültür” kitabı verilirken, Orhan Tuğrulca’ya da teşekkür plaketi takdim edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız