SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Karnesi Çok Kötü!."

0
Güncellendi - 2016-01-13 00:38:03
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin organ nakilleriyle Türkiye ve dünyada öne çıkan bir merkez olmasına karşın, organ bağışının Türkiye’de son derece yetersiz, Malatya’da ise hemen hemen hiç olmadığını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz 2015 yılında yapılan 203 karaciğer naklinin 41 tanesinin kadavradan yapıldığını, bu sayının sadece 2’sinin Malatya’dan alınan bağış olduğunu kaydetti.

Organ bağışı yetersizliğinin kaynağında, sadece vatandaşın organ bağışına soğuk bakmasının olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, sağlık kurumlarının üstlerine düşen görevi yapmak konusunda yetersiz olmasının da organ bağışının istenilen düzeye ulaşması yolunda önemli bir engel oluşturduğuna dikkat çekti.

Organ bağışıyla ilgili çarpıcı ifadeler

Önceki gün, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde ilk defa gerçekleştirilen ince bağırsak nakli hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen toplantıda organ bağışının genel durumuna yönelik bir açıklama yapan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, organ bağışı konusunda çarpıcı ifadeler kullandı.

‘Beyin ölümlerinin tespiti veya hangi hastalardan organ bağışının alınabileceği’ konusunda sağlık kurumlarının daha duyarlı olması ve organ bağışı prosedürü çerçevesinde ilgili birimlere bildirimde bulunması halinde, kaybedilme ihtimali olan insanların hayatta tutulabileceğini ifade eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz, sağlık kurumlarının bu hususta daha hassas olmaları gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin 1, dünyanın 2 numaralı karaciğer nakil merkezi olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın organ bağışı konusunda yaptığı açıklamanın öne çıkan satır başları şöyle:

‘Malatya’da organ bağışı hemen hemen hiç yok’

“İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, organ nakilleriyle öne çıkan bir merkez. Fakat geçen yıl yaptığımız 203 karaciğer naklinin 41 tanesi kadavradan. Bu 41 tane bağışın maalesef ki sadece 1 ya da 2’si Malatya’dan. Diğeri dışarıdan aldığımız organ bağışı. Organ bağışı ülkemizde son derece yetersiz. Ama Malatya’da hemen hemen hiç yok. Bu konuda halkımızın veya bu konuda bilinçlendirme ile alakalı diğer kurumların yardımlarına ihtiyacımız var. Çok önemli bir durum. Çok ihtiyacımız var”

‘Sağlık kurumlarının daha duyarlı olması gerekiyor’

“Bu konuda sağlık kurumlarına da büyük görevler düşüyor. Özellikle beyin ölümlerinin tespiti veya hangi hastalardan organ bağışı yapılabilir bu konuda sağlık kurumlarına büyük görevler düşüyor. Kaybedeceğimiz insanları organ nakliyle hayatta tutabiliriz. Herkesin canlı vericisi olmuyor. Örneğin ince bağırsak naklinde böyle şansımız yok. Nereden alacaksınız, ölüden alacaksınız, nasıl alacaksınız organ bağışıyla. O yüzden bu konuda biraz daha duyarlılığı ve bilinci arttırmamız gerekiyor.”

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • M.Sinan Öztan (8 yıl önce)
    Sevgili hemşehrilerim.İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer nakil enstitüsü ile övünüyorsak gelin vefat eden yakınlarınızın başta karaciğer olmak üzere organlarını bağışlayın.Bu konuda kampanya başlatılmalı ,vatandaşlar bilinçlendirilmeli ve kamuoyu oluşturulmalıdır.Aksi halde vefat eden yakınlarınızın organları çürüyüp gidecektir.Dinen sakıncasının olmadığını din adamlarımız söylemektedir.Gelin bu sevaptan kaçınmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • kamil yurdakul (8 yıl önce)
    HOCAM ÇOK İYİ DEYİNMİŞ KONUYA ORGAN BAĞIŞINDA DİNENDE HİÇ Bİ SAKINCA YOKTUR ÖLÜNCE ZATEN RUH UÇUYOR BEDEN ÇÜRÜYOR....
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (8 yıl önce)
    NEREDE İLİN YÖNETİCİLERİ, VALİSİ, BELEDİYE BAŞKANI, MÜFTÜSÜ HALKI BİLİNÇLENDİRMELERİ GEREKİR. KOLTUKTA OTURMAKLA GÖREV YAPILMIYOR. KOLTUKTAN KALKIP HALKIN SORUNLARI İLE İLGİLENMELERİ GEREKİR. MESELA BU ZAATLAR ORGANLARINI BAĞIŞLAYIP HALKI DA TEŞVİK EDEBİLİRLER.
    0
    0
    Yanıtla