SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Performansı Güçlü"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:46:33
A- A+ PAYLAŞ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın "Malatya ilinde 2012 yılında kapanan firma sayısına ve Malatya'da yaşanan ekonomik daralmaya" ilişkin sorusunu yanıtladı.

Bakan Ergün, Milletvekili Ağbaba'nın yazılı soru önergesine verdiği cevaplarda; Malatya'nın dış ticaret fazlası veren merkezlerden biri olduğunu, söz konusu dönemde açılan firma sayısının kapananlara oranla yüzde 19 fazla olduğunu ve Malatya'nın güçlü ekonomik performans gösterdiğini belirtti.

Milletvekili Ağbaba'nın sorularına, Bakan Ergün'ün verdiği cevaplar şöyle;

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği — TOBB’un 2012 yılı açılan ve kapanan şirket istatistiklerine göre Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya en fazla kapanışın ve tasfiyenin yaşandığı il olmuştur. Ocak-Temmuz döneminde Malatya’da 241 küçük işletme, 53 şirket, 4 kooperatif kapanmış, 46 şirket tasfiye edilmiştir. Bu verilerden hareketle;

SORU 1- Basın-yayın kuruluşlarında ekonomik büyüme rakamlarının her geçen gün övünerek anlatıldığı bir dönemde Malatya ilinde yaşanılan ve ekonomik daralma göstergeleri olan firma kapanmaları ile ilgili Bakanlığınızın görüşleri nedir? Ekonomi büyürken, yüzlerce şirketin kapatılması normal midir?

CEVAP 1- Bir ilde kapanan firma sayısı, söz konusu ildeki muhtemel bir ekonomik daralmanın tek başına belirleyicisi değildir. Üstelik Malatya ilimizde Ocak-Ekim 2012 tarihleri arasında açılan toplam firma sayısı 385 adettir. Diğer bir ifadeyle, bahse konu dönemde kapanan firma sayısı 324 olurken, açılan firma sayısı bunun % 19 üzerinde gerçekleşmiştir. Bunun da ötesinde Malatya, dış ticaret fazlası veren merkezlerden bir tanesidir. Nitekim Malatya'nın verdiği dış ticaret fazlası ve böylece ülkemize kazandırdığı döviz girdisi 2011 yılının Ocak-Ekim döneminde 140,2 Milyon Dolar iken bu rakam 2012’nin ayni döneminde 142,8 Milyon Dolara yükselmiştir.

SORU 2- Yukarıda yer alan verilere göre Malatya’nın ekonomik geleceği ile ilgili öngörüleriniz nelerdir? Doğu Anadolu Bölgesinin en hızlı büyümesi beklenen şehirlerinden biri olan Malatya’da 7 ay gibi kısa bir sürede ortaya konulan tablo kaygı vericidir. Bakanlığınız tarafından bu tablonun önüne geçebilmek için hangi girişimlerde bulunulmuştur?

CEVAP 2- Malatya, ülkemizin önemli ekonomik merkezleri arasında olup bu ilimizin güçlü bir ekonomik performans göstermesi, ülke geneli açısından önem taşımaktadır. Bunun için Bakanlığımız, elindeki tüm imkânları seferber ederek Malatya’da daha güçlü bir imalat sanayi ve girişimcilik altyapısının kurulması yönündeki çalışmalarını devam ettirmektedir.Bu çerçevede, Malatya ilimizde faaliyet gösteren yaklaşık 500 KOBİ'mize, KOSGEB tarafından 2010 yılı ortalarından itibaren çeşitli destek programlan kapsamında 10,8 Milyon TL destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, Malatya’da düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri kapsamında 2012’de gerçekleştirilen 19 adet eğitim programı neticesinde 726 girişimci adayına eğitim verilmiştir. Bu yıl ilki düzenlenen k,KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’' kapsamında ise, ülke genelinde başvuru yapan 1.000'in üstünde işletme arasından finale kalan 40 işletmenin 3’ü (yani % 8’i) Malatya ilimizde faaliyet göstermektedir. Ayrıca Malatya’da, KOSGEB-İnönü Üniversitesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle İnönü Üniversitesi bünyesinde bir Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kurulması çalışmaları da süratle devam etmektedir. Bunun dışında Malatya'dan bir işletmemiz 2011 yılında Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya hak kazanmıştır.

Tüm bunlara ilaveten, Malatya ilimiz yeni teşvik sisteminde 4. Bölgede yer almakta olup bu bölgede yatırım yapacak potansiyel yatırımcılar vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti desteklerinden faydalanmaktadırlar. Ayrıca, anılan Karar kapsamında 4. Bölgede yer alan Malatya ilinde yapılacak yatırımların. Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleştirilmesi halinde, 5. Bölge için öngörülen oran ve sürelerde vergi indirimi desteği ve sigorta primi işveren hissesi desteğinden faydalanacağı değerlendirilmektedir.

SORU 3- Katma değeri düşük sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler ile sanayileşmenin gerçekleştirilebilmesi mümkün görülmemektedir. Yüksek katma değer yaratan işletmelerin desteklenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Etkin bir teknoloji politikası ile işletmelerin büyük bir kısmını oluşturan KOBİ’leri yüksek katma değer yaratan işletmeler haline getirilebilmesi için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

CEVAP 3- 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisince öngörülen; KOBİ’lerin yüksek katma değer yaratan işletmeler haline getirilebilmesi ve bunların desteklenmesine yönelik politikalar. Bakanlığımızın üzerinde hassasiyetle durduğu meseleler arasındadır. Bakanlık olarak bu noktadaki amacımız Türk sanayisinin rekabet gücünü ve verimliliğini artırarak, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretildiği bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmaktır.

KOSGEB tarafından yürütülmekte olan destek programlarının da temel gayesi; girişimciliği teşvik etmek ve düşük katma değer yaratan KOBİ’leri yüksek katma değer yaratan KOBİ’lere; yüksek katma değer yaratan KOBİ’leri de yurt dışı pazarlara açılacak, ihracat yapacak uluslararası platformda rekabet edebilir işletmelere dönüştürmektir. KOSGEB tarafından hâlihazırda yürütülmekte olan Genel Destek, KOBİ Proje Desteği, İşbirliği - Güçbirliği, Girişimcilik Desteği, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Desteği, Tematik Proje Desteği ve Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Desteği gibi programlar; işte bu hedef için birer araçtır.

Örneğin; “Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı” vasıtasıyla; ar-ge veya inovasyon projesi KOSGEB kurullarınca uygun görülen KOBİ'lerimize, TEKMER’lerde ücretsiz işlik tahsis edilmekte, işlik tahsis edilmeyenler için ise kira desteği verilmektedir. Bu çerçevede; projede yer alan makine-teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımı, danışmanlık, eğitim, tanıtım, yurtdışı kongre, konferans, fuar ziyaret ve teknolojik işbirliği ziyaret, test-analiz ve belgelendirme, sınai mülkiyet ve fikri mülkiyet hakları tescili, başlangıç sermayesi giderleri ile projede çalışan personel giderleri için önemli miktarda destek verilmektedir. KOSGEB ayrıca, 95'ten fazla üniversite ile işbirliği yapılarak; yalnızca ar-ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama faaliyetlerini içeren projelere 2010 yılından bu yana 90 Milyon TL'den fazla destek sağlamıştır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız