SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'nın Tamamlayıcıları..''

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, illerin dış ticaret potansiyelini belirlerken, her ilde 500 sektörü ve bu sektörlerin 100 ülkeyle tamamlayıcılığını incelediklerini bildirdi.

Bakan Çağlayan, bu inceleme kapsamında yer alan Malatya’nın da Türkiye’nin rekabet gücünü geliştiren iller arasında yer aldığını belirterek, İngiltere ve Danimarka’nın Malatya’nın ihracatında tamamlayıcı ülke olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın geçtiğimiz hafta Mersin’de Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplantısında bakanlığı tarafından hazırlanan ve illerin dış ticaret potansiyeline göre en rekabetçi ve kolay şekilde ürünlerini hangi ülkelere ihraç edebileceklerini irdeleyen ''İl İl Dış Ticaret Potansiyeli'' başlıklı çalışmanın sunumunu yaptı.

Söz konusu çalışma sayesinde yıllara göre ülke genelinde yaşanan değişimlerin de kayıt altına alındığını belirten Çağlayan, ''1980'lerde sebze meyve, konfeksiyon ve orman ürünleri varken, 2010'dan sonra ise makine otomotiv ve kimya-elektronik ağırlık kazanıyor. İhracatımızın yüzde 80'ini Avrupa'ya yapıyor olmamız ve bunun da yüzde 95'nin sanayi ürünü olması, gelişmemizin göstergesi'' dedi.

Çalışmanın illerin sanayi alanındaki rekabet edebilme gücünü, uluslar arası piyasalar karşısındaki konumunu ve Türkiye’nin rekabet gücünü hangi alanlarda yükselttiğini ölçülebilir verilerle ortaya koyduğunu ifade eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, aralarında Malatya’nın da yer aldığı illerin dış ticaret potansiyelini irdeleyen inceleme hakkında ''İhracat ve ürün desenimizi, hangi ülkelerde ne satabileceğimizi çalışma altına aldık. Sektörlerin hangileri cari açığa daha çok neden oluyor, ithalata hangi konularda ne kadar gerek duyuyor. Temel amacımız oydu. Sonra bunları hangi ülkelerden daha ucuza sağlayabiliriz. Alternatif pazarlar bulmayı hedefledik, başka bir deyişle. Hangi mekanizmaları devreye sokabiliriz? Yurt içinde üretim potansiyelimiz nedir? Hangi mekanizmaları devreye sokarsak daha fazla yarar sağlarız, bunu öğrenmek istedik. O yüzden bu çalışmayı çok önemsiyoruz’’ dedi.

Malatya’nın Tamamlayıcı İhracat Ülkeleri: İngiltere ve Danimarka

Çalışma kapsamında birbirine komşu illerin ihracata konu ürünlerinin üretiminde benzer türden ürün desenlerine sahip olduğunun belirlendiğine işaret eden bakanlığın sözkonusu incelemesine göre, giyim eşyası, tekstil elyafı ve makine-cihaz üretimi bakımından Malatya’nın ihracatında tamamlayıcı ülkelerin İngiltere ve Danimarka olduğu belirtildi.

Bakanlığın incelemesine göre Türkiye ekonomik faaliyet bakımından 14 bölgesel güç merkezine ayrıldı. Malatya, Adıyaman ve Kahraman Maraş ile birlikte başta giyim eşyası, tekstil ve makine-cihaz üretiminde bölgesel bir güç merkezi oluşturuyor.

Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın ihracatta bölgesel birliktelik özellikleri taşıdığı, giyim eşyası, tekstil elyafı ve makine-cihaz imalatında benzer desene sahip olduğu belirtilen incelemede, anılan nedenlerle bu bölgesel güç merkezinin diğer ülkelere göre İngiltere ve Danimarka’ya daha rahat ihracat yapabileceği vurgulandı. İncelemede Malatya, Adıyaman ve Kahraman Maraş’ın ihracatında tamamlayıcı ve eş ülkelerin İngiltere ve Danimarka olduğu kaydedildi.

14 Bölgenin Herbiri Birer İlmiş Gibi Birlikte Hareket Etmeli

Aynı zamanda AKP Mersin 1. Sıra Milletvekili Adayı olan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, incelemenin sunumu sırasında yaptığı konuşmada, bundan sonra bölgesel güç merkezi olarak belirlenen bölgelerin her birinin birer ilmiş gibi birlikte hareket etmelerini sağlayacak ortak politikalar geliştireceklerini söyledi.

Her bir ilin, en rekabetçi ve kolay şekilde ürünlerini hangi ülkelere ihraç edebileceğini bileceğini ifade eden Çağlayan ‘Artık illerimiz, herkesin mal sattığı ülkelere gözü kapalı gitmeyecek. Her ilde güçlü ve hedef sektörler belirledik. Çalışma sırasında illerin ihracatta rekabet gücünün de ortaya çıktığını vurguladı: 2000-2009 yılları arasında illerimizin 64’ü rekabet gücünü artırdı. 17 ilimiz rekabet gücünde gerileme yaşadı. Rekabet gücü en fazla artan illerimiz ise İstanbul, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Gaziantep oldu’ dedi.

Her Bir İli Bir İhracat Pazarı İle Evlendirmek İçin Çöpçatanlık Yapacağız

Bakan Çağlayan, illerin dış ticaret potansiyelini ortaya çıkaran ve illeri ülkelerle eşleştiren incelemenin bir anlamda her ili bir ihracat pazarıyla “evlendirmek” için “çöpçatanlık” yapma planı olduğunu vurgulayarak ‘Biz illere adres gösteriyoruz. İhracatında bizim işaret ettiğimiz ülkelere ayrıca yüklen’ diyoruz şeklinde konuştu.

Her bir ilin ihracatta daha nitelikli ürünler üretmesi ve ihraç etmesi için hangi sektörlere ağırlık verilmesi gerektiğini tek tek her bir il için belirlendiğini söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti ''Buradaki amacımız ölüyü diriltmek değil. Önemli olan o ildeki bütün paydaşların mutabakatıyla ilimizin üretimini ve ihracatını canlandırmak. Bunun için kalkınma ajansları ile sanayi ve ticaret odaları, ihracatçı birlikleriyle irtibat halindeyiz. Bundan sonra atacağımız ilk adım, bu çalışma ile belirlediğimiz ihracatta her bir ilde potansiyel arz eden sektörleri ve o ile ilişkin diğer tespitlerimizi yereldeki tüm birimler ile paylaşmak. Onlar ile mutabakat halinde tüm illerimizde ihracatta hedeflediğimiz sıçramaya yönelik farkındalık yaratmak.

Kayısı İhracatı Dikkate Alınmamış

Bu arada bakanlığın incelemesinde Malatya’nın en önemli ihracat kalemlerinden biri olan kayısıcılığın göz önüne alınmamış olması dikkat çekiyor. Üstelik Kahraman Maraş’ın Elbistan ilçesindeki ciddi boyuttaki kayısı üretimi de hatırlandığında bakanlığın kayısı konusunu es geçmiş olması, bölgenin temel ekonomik sektörlerini ve potansiyelini eksik incelediği görülüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız