SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Tarihi 10 Bin Yıllık"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:33:18
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından 2013 kültürel etkinlikleri çerçevesinde yayınlanan “Malatya Tarih Kent ve Kültür” isimli kitap konferansla tanıtıldı.

Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra İl Müftüsü H. Yusuf Gül, Malatya Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Sıtkı Akgül, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, MESOB Başkanı Şevket Keskin, ESKKK Başkanı Ali Evren, vakıf, oda, dernek başkanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Şehrin imarı ile gönüllerin imarını birlikte yapmak zorundayız

Konferansın açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Malatya Belediyesi olarak Malatya’yı bir bütün olarak görüyoruz. Dolayısıyla projelerimizi de bütüncül bir anlayışla çok boyutlu olarak ele alıyoruz. Malatya’yı imar açısından geliştirirken; Malatya’yı altyapısıyla üstyapısıyla modern bir şehre dönüştürürken aynı zamanda bir o kadar yatırımı kültürel-sosyal anlamda da yapıyoruz. Şehrin imarı ile gönüllerin imarını birlikte yapmak zorundayız. Sadece modernleşen şehirle bir yere varamayacağımız bir gerçektir. Dolayısıyla en önemli yatırımın insana yapılan yatırım olduğu bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Başkan Çakır, kültürel-sosyal faaliyet anlamında yüzlerce projenin gerçekleştirildiğini anlatarak, “Sanat Merkezimizle başlamış olduğumuz çalışmalara çok amaçlı sosyal tesislerle, semt konaklarımıza kadar bir çok fiziki alanlar oluşturarak ve bu mekanlarda faaliyetler yaparak devam ediyoruz” diye konuştu.

Tarihin hepimiz için çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Çakır, “Gelecekte ne kadar sağlam temeller üzerinde politikalar oluşturacaksak özellikle tarihimizi çok iyi bilmemiz lazım. Bu şehrin var olan kültürünün hangi birikimlerden geldiği anlamında bize çok önemli ışık tutacaktır tarihi bilgilerimiz. Dolayısıyla bununla ilgili biz bir çalışma başlatmıştık. Malatya Tarihi Kitabı Yazma Yarışması yapmıştık. Çok değerli jüri üyelerimiz vardı. Ve Orhan Tuğrulca Hocamızın eseri bu jürimiz tarafından takdir edildi. Biz o zaman ödül töreninde bu eseri yayınlayacağımızı, kütüphanelerde yer alabilecek şekilde dağıtımını yapacağımızı beyan etmiştik. Hem jürimize teşekkür ediyorum hem emeği geçen tüm arkadaşlarıma ve Orhan Hocamıza teşekkür ediyorum. Böyle bir eseri Malatya’ya kazandırdığı için ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konferans programında bir selamlama konuşması yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ise kitap okumanın önemine değinerek “Çocuklarımızın çok okumalılar, kendilerini geliştirmeliler. Yazarları tanımalıdırlar. Kitapla buluşmak, medeni kişilik vasfıdır. Kitap her şeyin başıdır. ‘Malatya Tarih Kent Kültür’ kitabını okullarımızla buluşturduğu için belediyemize ve yazarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Teferruatlı bir çalışma oldu

Daha sonra kitabın müellifi Tarihçi- Yazar Orhan Tuğrulca, Malatya Belediyesi’nin gerçekleştirdiği “Başlangıcından Günümüze Malatya Tarihi” konulu yarışmada dereceye giren ve basımı yapılan “Malatya Tarih Kent ve Kültür” adlı eseriyle aynı ismi taşıyan konferans verdi.

Orhan Tuğrulca, kitabın basımının yapılmış olmasından dolayı Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve emeği geçen herkese şükran borçlu olduğunu belirterek, “M.Ö 7 bin yılından günümüze kadar getirmiş olduğumuz bir çalışmayı Cumhuriyetimizin 90. Yılında Malatya’ya kazandırmış olmamız benim için ayrıca bir onur vesilesi oldu” diye konuştu.

Konferasında Tuğrulca, özetle şunlara yer verdi:

“Daha önce Malatya ile ilgili yazılmış olan kitapların kapsamı dikkate alındığında bu hayli teferruatlı, mufassal bir çalışma olarak görülebilir. Ancak hemen şunu hatırlatayım ki aslında kitapta yer alan 400-450 civarındaki her bir başlık, ayrı bir kitap çalışması olmalıdır. Her bir başlık altında sondaj çalışmaları yapılarak konu, derinlemesine ele alınmalıdır. 

Paris’te bazı caddeler üzerinde ciltlerce kitap yazıldığı, bu yüzden denilir ki; “Paris yıkılırsa Balzac’ın romanlarından yola çıkarak şehri yeniden kurmak mümkündür.” Bu, aslında şehir içi her sokağı, caddesi ile ilgili bir hikayenin, romanın yazılması gerektiğini ortaya koyuyor. Bir vefa olarak ifade edelim ki Malatya tarihi ile ilgili ilk çalışmayı Abdulbaki Efendi’nin yaptığı karşımıza çıkıyor. Muhtasar Malatya Tarihi olarak kayda geçmişti. 

Cafer Höyük geçmişini dikkate aldığımızda Malatya’nın 10 bin yıllık tarihi olduğunu anlıyoruz. Arkeologlar 50 civarında höyüğü tespit etmişlerdir.”

Yazar Tuğrulca, konferansta ayrıca harita üzerinde Cafer Höyük, Değirmentepe, Aslantepe, Eskimalatya ve modern Malatya merkezleri ile ilgili bilgiler verdi.

Kitap dağıtımı başlatıldı

Konferans sonunda, Malatya Belediyesi tarafından yayınlanan “Malatya Tarih Kent ve Kültür” isimli 3 ciltlik kitabın ilimizde bulunan İlk ve Orta Öğretim Müdürlükleri’ne dağıtımı da başlatılarak Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından bazı okul müdürlerine kitap setinden takdim edildi.

Ayrıca kitabın ilimizde bulunan bütün ilk ve orta öğrenim okul kütüphanelerine konulması için okulların müdürlüklerine verilmek üzere Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edileceği ifade edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız