SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'nın Toprağı Özel''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Gazeteciler Derneği (Mag-Der)'nin "geleneksel" hale getirmeyi amaçladığı haftalık "fikir toplantıları"nın son konuğu Vali Halil İbrahim Daşöz oldu. Şeker Fabrikası Sosyal Tesisleri bahçesinde hafta sonunda gerçekleştirilen ve yaklaşık 4.5 saat süren toplantıda, Vali Daşöz ile derneğin yöneticisi ve üyesi gazeteciler ilin, kentin sorunlarını konuştu. Konuşmaların önemli bir bölümü, karşılıklı sohbet olarak gelişirken, bazı satırbaşları ortaya çıktı.

Mag-Der Başkanı Orhan Çekin, ili yönetenler, atanmış- seçilmiş kent yöneticileri ile sorunlara çözüm üretme, karşılıklı fikirlerin değerlendirilmesi amacıyla fikir toplantılarının düzenlenmeye başlandığını belirtti.

Toplantıda Malatya'nın başta dışarıdan aldığı niteliksiz göç, kayısı ve diğer tarımsal konuları, trafikten işsizliğe, Malatyaspor'dan üniversiteye, sanayiden sosyal ve kültürel konulara birçok konu ele alındı. Önemli bir bölümü, samimi bir sohbet ortamında geçen, tarafların kendi görüş ve değerlendirmelerini rahatça aktardıkları toplantıda Vali, kayısıya alternatif ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra kayısı ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve daha fazla ekonomik değer elde edilmesi ile ilgili görüşlerini anlattı.

Malatya'da halen tüm il nüfusunun yüzde 50'sinin kent merkezinde yaşadığını, bunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağını belirten Vali, bunun için Malatya'da "bir yere sıkışmış" merkezi kent yapısının dışında, alternatif cazibe alanları oluşturulması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda, Ulaştırma Alayı lağvedildiği için önemli miktarda arazisinin "boşa çıktığı" değerlendirilen "Şoför Alayı"nın yerinin yeni bir kent oluşumunda gözönünde bulundurulması önerileriyle ilgili olarak Vali, bu alanla ilgili hem askerlerin, hem de Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşünün, alana askeri gerekçelerle ihtiyaçlarının olduğu şeklinde kendilerine ifade edildiğini, nitekim buraya birlik kaydırıldığını kaydetti.

1992 yılında kurulan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nin bugün 45 bin civarında öğrencisi olduğunu, buna karşılık 30 yıllık İnönü Üniversitesi'nde öğrenci sayısının 19 bin dolayında olduğunu, Malatya'nın ihtiyaçlarına göre başta Ziraat Fakültesi olmak üzere yeni fakültelerin açılması gerektiği yolundaki görüşünü tekrarlayan Valiye, toplantıya katılan basın mensupları, bir kısmı YÖK'ten ve önceki Bakanlar Kurulu'ndan dahi onay almış yeni fakültelerin açılmak için kadro ve bütçe beklediğini, ancak bunlara engel olanlar bulunduğunu, İnönü Üniversitesi'nin gelişiminin bazı engellere takıldığını anlattılar. Vali bu karşı açıklamalarla ilgili herhangi birşey söylemedi.

Vali, insanların yaptıklarından değil daha çok yapmadıklarından pişmanlık duyduklarını, ayrıca bir işteki başarının "Bir işi doğru, bir de doğru iş yapmakla" geleceğini söyledi.

Malatya toprağının farklı bir özelliğini, geçenlerde biraraya geldiği bir konuğundan dinlediğini anlatan Vali, Malatya'da üretilen buğdaydaki mineral ve besin değerlerinin, bu konuda Türkiye'de en iyi olduğu düşünülen Konya buğdayından çok daha artı özellik taşıdığının ifade edildiğini, bunun İngiltere'deki bir analizle ortaya çıktığını konuğunun kendisine ilettiğini, buğdaydaki bu kalitenin de Malatya toprağının doğal yapısındaki çinkodan kaynaklandığını, çinkonun kemik yapısı dahil olmak üzere insan gelişiminde önemli rolü bulunduğunu kaydetti.

Toplantıda Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ile Valilik Basın Müdürü İbrahim Halil Kılıç da hazır bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız