SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Trafik Gerçeği

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin başlattığı Ulaşım Planlaması için yapılan çalışmaların ilk etabı kamuoyuna açıklandı. Açıklamalarda ve tespitlerde ilginç noktalara işaret edildi.

Malatya Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen Ulaşım Planlaması'nın 1. Etap Sunumu programına Vali Yardımcısı Enver Erdem, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, çok sayıda meslek kuruluşu odaları başkan ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Özellikle uzman arkadaşlarımızın yoğun bir çalışması var. Bunun ilk etabını kamuoyuna tanıtmak için toplandık. Sunumdan sonra önümüzdeki çalışmalar devam edecek. Katkı ve önerileriniz olduğu zaman bunlarda eklenecek. Şehrin planlı gelişmesi ve özlediğimiz büyük şehir Malatya'nın programlı ve planlı büyümesi için bu tür programların hazırlanması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ulaşım Planlamasını hazırlayan firmanın temsilcisi olarak yapılan çalışmaların ilk etabı hakkında bilgiler veren Şehir Plancısı Erhan Öncü, şehrin 25 ve 30 yıl sonrası için tahminler yapılarak planlama ve programların yapılması gerektiğini belirterek, "Önce, mevcut durum belirlendikten sonra mevcut durumun iyileştirilmesi için bir plan hazırlanmalı. Ancak ondan sonra bir ulaşım planı ve uzun vadeli programlar yapılmalı. Mevcut sorun çözüldüğü zaman problemler daha rahat çözülür. İlk önce mevcut sorunların çözülmesi gerekiyor" dedi.

Malatya'nın gerçek bir büyükşehir olduğunu belirten Öncü, "Malatya gibi bir yerleşim yerini Doğu'da muhtemel örnekleri yoktur. 50 kilometrelik bir çap içerisinde çok sayıda ilçe merkezine sahip olan, ama ondan ötesi etrafında çok sayıda köy, bucak ve ilçe yerleşimin gerçek bir merkezi. Hepsini yönlendiriyor ve örgütlüyor. Yani aslında Malatya bir büyükşehirdir. Her ne kadar yasal statüsü bir büyükşehir olmasa da, pek çok büyükşehirden daha gerçek bir büyükşehirdir. Malatya kendisini ve ulaşımını bu gerçeğe göre oluşturmak zorunda" dedi.

Öncü şunları söyledi:
"Malatya ile ilgili tartışmaları izledik. En büyük tartışmanın çevre yolunun Güneyde mi, Kuzeyde mi olsun şeklinde. Bu tartışmaya uzman olarak kendimizi hazırladık. Ne kadar trafik var diye. Adıyaman'dan yaklaşık 3 bin 500 bin trafik geliyor. 3 bin 600 civarında aşağıdan geliyor. 3 bin 400 civarında yukarıdan geliyor. Bunlar havaalanı kavşağından sonra birleşiyorlar ve 8 bin düzeyinde bir trafiğimiz var. Bu trafik kente girdiğinde 22 bin oluyor. Kentte çıkınca üniversiteye kadar 14 bin 15 bin düzeyinde devam ediyor. Üniversite bitince de 3 bin 500 düzeyine iniyor. Yani daha basitleştirecek olursak, trafik 8 bin ile kente giriyor. Kent içinde 22 bin. 15 bin üniversiteye kadar devam ediyor. Sonra 4 bin olarak çıkıyor.

Dolayısıyla transit trafik, ne kadar olabilir diye düşündük, 22 bin trafik yoğunluğunun sadece yüzde 10'u transit trafik. Yüzde 30'u ilçelerden gelen, yüzde 60'ı da kentin trafiğidir. Dolayısıyla buradan şu sonuç ortaya çıkıyor; çevre yolu üzerindeki 22 bin trafik, bu kentin trafiğidir. Kentin ayrılmaz bir parçasıdır. Kentin gölgesidir. Yani yeni bir çevre yolu yaptığınızda bu gördüğünüz yoğunluğun sadece yüzde 10'unu alabilirsiniz. Yani çevre yolu ister Güney'den geçsin, ister Kuzey'den geçsin, Malatya'nın ana koridoru üzerindeki trafik sorunlarını çözmeyecektir. Bu trafiğin sadece yüzde 10'unu alabilecektir. Çünkü geriye kalan yüzde 90-93'ü kentin trafiğidir. Kentin gölgesidir. Gölgesini ayıramazsınız. Çevre yolu yaptığınızda gitmeyecektir. Çevre yolundaki kentin trafiğinin gitmesi için bugünkü çevre yolundaki trafiğin, Güney yada Kuzey çevre yoluna gidebilmesi için sizin Buğday Pazarı'nı, Şire Pazarı'nı, toptancıları, bütün bunları alıp o çevre yolunun üzerine koymanız gerekmektedir. Onlar gitmedikten sonra bu trafik yoğunluğu gitmez. Dolayısıyla bizim burada gördüğümüz nokta, Malatya'ya yapılacak bir Güney yada Kuzey Çevreyolu, bize bugün sorun olarak gördüğümüz, yaşadığımız trafik yoğunluğunu üzerine çekemeyecektir. Çünkü trafiğin yüzde 90'ı kentle ilişkili. Ucu kentte olan, başlangıç ve bitiş noktası kent merkezinde olan, ya da kentle ilişkili alanlarda olan bir hareket."

Karayolu ağını Malatya'da trafik sorununun başlangıç noktası olarak gördüklerini söyleyen Öncü, "Hiç bir kavşak düzgün bir kavşak değil. Dört kollu, beş kollu kavşaklar var. Açıları düzgün değil. Dolayısıyla Malatya'daki karayolu planına baktığımızda biz düzgün bir karayolu sistemini değil, sadece mülkiyet ve tarlalarla oluşmuş yolları görüyoruz. Dolayısıyla bizim trafik ve ulaşımda ilk sorunuz burada oluşmaya başlıyor. Biz bu tarlaların çizgilerini yol yapmışız, ondan sonra onların kenarlarına 5-6 katlı binalar yapmışız. Arada kalan yollarda ise ulaşım ve trafiği çözmeye çalışıyoruz. Malatya'nın temel sorunu bu. Malatya'da çok zor ve sıkıntılı bir karayolu alt yapısı var" şeklinde konuştu.

Erhan Öncü, "Malatya yollarını yol olarak kullanmıyor, otopark olarak kullanıyor. Konut alanları daha çok çift taraflı otoparklarla dolu. Malatya'nın yolları yol değil, otoparktır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız