SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Unutulan Yemekleri

A- A+ PAYLAŞ

Malatya mutfak kültüründe yer alan ve fakirlerin yemeği olarak bilinen çok sayıda yemek türü bugün yapılmıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kaynaklarına göre Malatya mutfak kültüründe yer alan ve daha çok ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlara yönelik yemeklerin unutulduğu ve yapılmadığı belirtildi.

Malatya mutfak kültüründe gösterilen yemekler arasında fakir yemeği olarak "Ergibaz" ve "Fakir kellesi" ön plana çıkıyor. Ergibaz'ı yapmak için, "Bir tasa su konulur. İçine sarımsak dövülerek katılır ve bu suya ekmek bandırılarak yenir" şeklinde tarif verilirken, Fakir Kellesi'ni yapmak için de: "Bol soğan halka halka kesilir. Yağda kavrulur. Soğanın üzerine su ve sarımsak koyularak ateşte kaynatılır. Üzerine ekmek doğranarak yenir" deniliyor.

Unutulan yemekler arasında gösterilen 'Gül Yaprağı' için, "Yoğurda sarımsak dövülerek katılır. İçine ekmek doğranır. Tuzu atılır. Karıştırılıp yenir" şeklinde tarif yapılırken, "Cılbır" için de, "Yumurta tabağa kırılır. İçine bir miktar un katılır. Bir tavada da aş yağı eritilir. Önceden hazırlanan malzeme bu tavaya aktarılır ve karıştırılır. Ateşten hemen indirilir. Üzerine yoğurtlu sarımsak dökülerek yenir" tarifi yapılıyor.

Unutulan yemekler arasında ayrıca, "İleşemen", "Bulgur herlesi" ve "Ekmek tiridi" de gösteriliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız