SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyaspor ve F.C. Barcelona!..

A- A+ PAYLAŞ

2006’da kuruluşunun 40. yılını kutlayacak olan Malatyaspor’un tarihinde o denli ilginç olaylar var ki.. İşte bunlardan birinin öyküsü..

 Rahmetli gazeteci ağabeyimiz Erhan KIRÇUVAL, Malatyaspor’un ikinci ligde mücadele ettiği 1983-1984 futbol sezonunu, “namağlup” şampiyon olarak tamamladığı dönemde, 6 Mayıs 1966’da kurulan Malatyaspor’un o güne kadarki tarihini “Gelmişi ve de Geçmişi İle Malatyaspor” başlığı altında GÖRÜŞ Gazetesi’nde yazmıştı.. 32 gün devam eden bu dizi yazıda, Malatyaspor’un kurulduğu dönem, sonrasına ilişkin olaylar ayrıntılarla yeralıyor.

 Forma rengi öyküsü de bunlardan biri.

 Bilindiği gibi, Malatyaspor’un biri 15 yıl “Sarı-Siyah” renkli formalarla mücadelesi, daha sonra “tescilli” renginin “Sarı-Kırmızı” olduğunun federasyondaki kayıtlardan ortaya çıkmasıyla, o günden bugüne kullandığı “Sarı-Kırmızı” formalı Malatyaspor biliniyor.

 Oysa, Malatyaspor’un, pek kimsenin hatırlamadığı, hatta Osman Çağlı’nın dahi hatırlamadığını ifade ettiği bir üçüncü forma rengi var ki, 6 Mayıs 1966’da kurulduktan sonra çıktığı ilk “resmi” maçta giydiği forma, bu renkleri taşıyor.. Zaten, söz konusu renkli formaların giyildiği ilk ve tek maç da bu olmuş..

 Evet, Malatyaspor’un ilk resmi maçında ve “ilk ve son” olarak giydiği formanın rengi; Kırmızı-Lacivert.. Hani Avrupa futbolunun önemli kulüplerinden İspanya’nın F.C. Barcelona takımının forma renklerinin aynısı..

 Rahmetli KIRÇUVAL, söz konusu yazı dizisinde; Malatyaspor’un kuruluş dönemini ve forma rengi tartışmalarını anlatırken, şöyle diyor:

 “..Uzun görüşmelerden ve pazarlıklardan sonra Adafı Gençlik, Hürriyet Gençlik (Hüresnaf Gençlik), Coşkunspor (Mensucat Gençlik) kulüpleri Akınspor kulübüne katılmayı kararlaştırdılar.. Katılacak kulüp olarak Akınspor’un seçilmesinin nedeni de, bu takımın o sezon Malatya Amatör Küme Şampiyonu olması nedeniyle o zamanki adıyla, Türkiye Kupası’nın ilk kademe maçlarına katılma hakkı bulunmasıydı..

Alınan karar gereğince adını ettiğim 3 kulüp Akınspor’a iltihak edecek, Akınspor da hemen olağanüstü kongreye gidecek ve adını Malatyaspor olarak değiştirecekti..

Ve bu yapıldı da..

Asıl sorun da bundan sonra başladı ya.. Her şey tamam, iyi güzel de peki Malatyaspor’un rengi ne olacaktı?

Malatyaspor’u oluşturan kulüplerin renkleri o zaman şöyleydi.. Adafı Gençlik Sarı-Yeşil, Hürriyet Gençlik Kırmızı- Siyah, Coşkunspor’un Sarı- Siyah, iltihak edilen Akınspor’un ise Sarı- Kırmızı idi..

..O zamanın Akınspor asbaşkanı olan Kadir Kanat, sadece Akınspor başkanı Doktor Zekai Saltoğlu’nun bilgisi dahilinde Ankara’ya gidiyor ve Malatyaspor kulübünün tescilini yaptırıyordu.. (Bu tüzük Akınspor’undu. Profesyonel takım için 4 amatör kulübün birleşmesi gerekiyordu. Diğer 3 takım Akınspor’a iltihak ettiler ve Akınspor’un ‘forma rengi sarı-kırmızı’ olarak belirtilen tüzüğünün bu maddesi ‘unutkanlık’ veya ‘uyanıklık’ nedeniyle değişmemişti..)

Malatyaspor’un rengi konusu henüz yeterli şekilde kimsenin aklına gelmediği ve Akınspor da genel kurulunda sadece ismini değiştirdiği için tabiatıyla renk de resmen Sarı- Kırmızı oluyordu..

Oysa, birleşen dört kulüpten Akınspor hariç, diğerlerinin yöneticisi Sarı- Kırmızı renge karşı çıkıyorlardı.

Uzun süren tartışmalardan sonra dört kulüp Malatyaspor’un rengi konusunda anlaşmaya vardılar.. Malatyaspor’un rengi Kırmızı- Lacivert olacaktı.. Ama kimse bilmiyordu ki, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğündeki resmi kayıtlarda Malatyaspor’un rengi Sarı- Kırmızı..

Gerçi, bu konu Malatyaspor’un kuruluşundan tam 15 yıl sonra yeniden gündeme gelecekti ya..”

 Merhum Erhan Kırçuval, başlangıçtaki “renk tartışmasının” 1. bölümünü böyle anlatmış..

 İLK RESMİ MAÇ..

Kurçuval, dizi yazısında o dönem hala amatör olan ve profesyonellik tescili bekleyen Malatyaspor’un, ilk resmi karşılaşmasını ve hangi formayı giydiğini de şöyle yazmış:

 “..Bu sıralar Malatyaspor da, mevcut kadrosuyla ilk resmi karşılaşmasını, Kayseri Sümerspor’la Türkiye Kupası ilk kademesinde Kayseri’de oynamıştı.

Malatyaspor’un rengi konusunda hayli tartışma yapıldığını daha evvel yazmıştık. Akınspor yöneticileri, renklerin Sarı- Kırmızı olması gerektiğinde ısrar edince, nereden ve kimden geldiği meçhulümüz, bir de görüldü ki, Malatyaspor; Kırmızı- Lacivert forma ile sahada..

Evet, Malatyaspor Kayseri’deki karşılaşmaya Kırmızı- Lacivert forma ile çıkıyordu

Kadrosu da; Erdem, Haşim, Erol, Ersin, Sabahattin, Rıza, Zeki, Önder, Cengiz, Ahmet ve Vedat şeklinde idi.

Malatyaspor, ilk resmi karşılaşmasında iyi bir sonuç alamıyor ve Malatya’ya kupanın ilk turundan elenmiş olarak dönüyordu..”

 Dizi yazının bu bölümünün yayınlandığı sayıda, "İşte Malatyaspor'un İlk Onbiri" diye, Kayseri'deki maça Kırmızı- Lacivert formayla çıkan takımın, siyah/beyaz klişe baskı bir fotoğrafına da (üstteki kupür) yer verilmişti.

 15 YIL GİYİLEN FORMALAR İSE....

Aralık 1966’da profesyonelliğini ilan ederek Malatya Amatör Ligi’nden çekilen, daha sonra profesyonel olarak Türkiye Liglerinde mücadele etmeye başlayan Malatyaspor’un, bu dönemde giydiği forma; ne tartışılan Sarı- Kırmızı, ne de mutabakat sağlanıp sadece Kayseri’de giyilen Kırmızı- Lacivert’ti..

 Malatyaspor, profesyonelliğinin ilk 15 yılında Sarı- Siyah forma ile mücadele ediyordu, liglerde.. Bu “üçüncü” forma rengi alternatifine ilişkin anlatılan; Malatyaspor’u oluşturan kulüpler arasındaki tartışmayı “sulh etme” yolunda kendince bir formül bulan Osman Çağlı’nın eseri olduğuydu.

 Ekonomik açıdan pek de parlak bir alt yapıyla lige başlayamayan Malatyaspor’un; forma, eşofman, malzeme vs. gibi ihtiyaçlarını, kulübe para ödetmeden karşılama formülünü, ancak Malatya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nün tescilli rengi olan “Sarı- Siyah” formaların kullanılması olarak ortaya koyan Çağlı’ya kimse itiraz edememişti.

 Bir-iki yıl sonra ise, durum kanıksanmış ve sonrasında “Sarı- Kırmızı” ve “Kırmızı- Lacivert” tartışmaları dahi unutulmuştu. Ta ki, 1981 yılına dek.. O dönemde; Futbol Federasyonu, profesyonel futbol kulüplerinin forma desenlerine bir standart getirme kararı almış, kulüplere bundan böyle kullanacakları forma desenlerinin örnek çizimini yaptırıp göndermeleri talimatını vermişti. Çubuklu, parçalı formaların deseni nasıl  olacak? vs..

 O dönemde, Malatyaspor yönetimi, hazırlattığı örnek çizimleri “Sarı- Siyah” renkli olarak federasyona göndermiş, işte o zaman “Sarı- Kırmızı” defteri açılıvermişti. Federasyon, Malatyaspor Kulübü’ne “tescilli” renklerinin “Sarı- Kırmızı” olduğunu bildirdi ve örnek çizimlerin buna göre yapılmasını istedi. Ve Malatyaspor “Sarı- Kırmızı” renklerine kavuştu..

 İşte, Malatyaspor’un tarihinden ilginç bir öykü, sizlere..

 Bu yazıya ilişkin bilgileri, GÖRÜŞ’te 1984 Mart ve Nisan aylarında yayınlanan yazı dizisinden aldığımız merhum gazeteci ağabeyimiz Erhan KIRÇUVAL’ı, bu vesileyle, bir kez daha rahmetle anıyoruz..

 DERLEYEN: Levent BARIŞ..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız