SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyaspor'a Sarı- Siyah Oyun!

A- A+ PAYLAŞ

MALATYASPOR ÜZERİNDE OYNANAN SARI-SİYAH BİR OYUN

* KONUK KALEM
Halil ÇIKIN, İstanbul

Memleketim Malatya’dan uzakta oluşumu, çektiğim gurbetliği bir nebze olsun hafifleten bir haberdi bir zamanlar Malatyaspor’um. Son yılarda da her ne kadar alt liglere düşse de bu öyle oldu hep, ta ki bu en son 2.lig 4.gruptan da düşmek üzere olana, can çekişene kadar. Öyle ki artık duyduğum her Malatyaspor’la ilgili haber beni en ağır gurbetlere, sürgünlere ve tarifsiz acılara sürüklüyor.

“İstanbul’da gurbette olduğunda insan bazen denizde sarılacak bir yılan da olsa arıyor” diye takıldığım bir dostumdur Elazığlı Cemal. Her zaman takıldığım mahallemizin bakkalı Cemal ile Malatyaspor-Elazığspor üzerine çekişir dururuz. Çok muhabbet bir insandır Cemal. En son kaleci Eray Serbes’in yaptıklarını kendisi de nefretle karşılamıştır (içtenliğine inanıyorum). Önceki gün yine takıldı bana Cemal. “Malatyaspor’unuzun renklerini biz Elezizliler olarak değiştireceğiz, haberin var mı?” dedi. Git başımdan dedim Cemal’e; ortada Malatyaspor mu kaldı ki rengini değiştireceksiniz. Ama adamın anlattıkları resmen tüylerimi diken diken etti. Şimdiye kadar duyduğum en büyük acılardan biriydi desem yeridir.

Evet, benim de kısa süre içerisinde kaynağına ulaştığım bilgi sanal ortamdaki bir sitenin ürettiği bir “kirli bilgi”ymiş ve kendi başlarına böyle bir haltı yemeye çalışıyorlarmış. Malatyaspor borçları nedeniyle kapatılacak, Malatya Belediyespor’un ismi de değiştirilerek “44 Malatyaspor” olacak ve renkleri de sarı-siyah olacak diye bir söylenti yayıyorlarmış. İlkin düşündüm isim değişikliği doğru bir yol, alternatifleri de var “1966 Malatyaspor” (doğru ya bir ilin sırf plakası 44 diye bu rakam önüne eklenmez ya, en azından tarihiyle özdeşleşmeliydi bu rakam [1966]), ancak şu “sarı-siyah” renk değişimine kafam takıldı. Gerekçeleri Malatyaspor’un ilk kurulduğu renklermiş güya. Sonra ayrıntılı gerekçelerini, yazışmalarından okudum ve irkildim doğrusu. Yok sarı-kırmızı renkler Galatasaray’ınmış ve bir deplasmandan dönerlerken Fenerbahçeliler kendilerini Galatasaraylı sanmış, yok bu renkleri zamanında Malatyaspor’a verenler mutlaka Galatasaraylıymış vs. Öte taraftan Galatasaray’la ilgili yazdıklarından ben bu arkadaşların niyetlerinden bir Malatyaspor cephesinden bakış değil de bir Fenerbahçelilik havası sezdim. Düşünün bir Malatyasporlusunuz normalde size Beşiktaş da, Fenerbahçe de, Galatasaray da aynı uzaklıkta değil midir? Neden hiç yok yere nefret edesiniz ki bunların içinden sadece birinden? Ama bugün herkes de biliyor ki Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki çekişme ve tahammülsüzlük asla bunların diğer kulüplerle olan çekişmeleri kadar değildir. Bu nedenle nasıl ki Malatyaspor ile Fenerbahçe arasında herhangi bir çekişme yoksa, normalde Galatasaray ile Malatyaspor arasında da pekâlâ böyle bir çekişme söz konusu değildir. Eee hem böylece bu gizli fanatikler gönüllerindeki sarı-siyahı Fenerbahçe’nin renklerine de oldukça yaklaştırmış olacaklardır. Bu nedenle bu arkadaşlara ben “İçimizdeki İrlandalılar” demekte bir sakınca görmüyorum.

Bu arkadaşlar kendi çapları kadar kalsalar iyi, bir de ahbap çavuş ilişkisi içinde oldukları başka sitelerde anket düzenletmişler, sözde demokratik bir seçim yapacaklar ya; sarı-siyah logolar, alternatif seçime giren diğer renkler: yeşil-turuncu; bu kayısının rengi ve yeşil yaprağıymış, turuncu-beyaz: yok bu da dost Adana’nın renkleriymiş, kardeşmişler falan. (Bir taraftan sarı-kırmızıdan Galatasaray’ın rengi diye kurtulmaya çalış, öte yandan yok turuncu-beyaz Adanaspor, yok sarı-siyah İstanbulspor renklerini kendininki belle, sanki çok çok özgün bir renk bulmuşlar gibi) Yani kargaların güleceği şeyler. Böylesini hiç görmedim. Bu arada logolar da yarışıyor. Kayısının dalı, yaprağı.. Hadi şimdi kalksın Bursa taraftarı logosunu şeftali yapsın, Diyarbakırlı karpuz, Çengelköylü de hıyar.. olur mu? Ben köylüyü köyde severim, o kadar. Her işi ehli yapacak kardeşim. Ama nerde.. yapılan katakulli ile gidişat sarı-siyah’ın daha çok tercih edildiği yönünde ve önde olduğu(!) Ne vahimdir ki bizim Elazığlı Cemal’i memleketinden bu siteye yönlendirip sarı-siyah renkler için oy kullandıranlar ile Malatyaspor’a yeni don biçen bu arkadaşlar aynı renkleri taşımaktadırlar. Yani aynı zamanda Elazığsporludurlar. Bu anketten çıkacak sarı-siyah renkler de Elazığlıların Malatyaspor’a giydirdiği renkler olacaktır dolayısıyla. Ne diyeyim “Hayırlı olsun”. Yıllardır sürdürdüğümüz futbol aşkının; galibiyetlerin, mağlubiyetlerin, şampiyonlukların, yeri geldiğinde küme düşmelerin gelip de Elazığlıların Malatyaspor’un rengini sarı-siyah yapmalarına varacağını rüyamda görsem inanmazdım. Elazığlıların (bir grup diyeyim, genellemek yanlış) bu gayretleri; Malatyaspor’un düştüğü durumdan faydalanıp tamamen paramparça edilmesine yöneliktir. İlkin aklıma hemen iki büyük il Adana ve İzmir geldi. Adanaspor-Adanademirspor çekişmesi ve İzmir’in kendi içinde parçalanarak düştüğü durum.

Söz konusu sitenin yöneticileri kendi sitelerinde sarı-kırmızı renkleri savunan güruhtan hiçbir kimsenin yazdıklarını tutmadıkları gibi “GSaray sempatizanı” gibi yaftalayarak, mesajlarına engeller koymakta ve daha sonra da üyelikten çıkarmaktadırlar. Örneğin değerli edebiyat hocası Murat Çakır’ın takım tutmanın psikolojisi; bunun renklerinin değiştirilmesinin travmatik bir durum oluşturacağı, bu renklerde ortaya çıkacak bir takımı tutmanın mümkün olamayacağını belirtmesi, yeni fikirlerin önünü açacağı, karşı bir cevap bulacağı yerde, sığlığın kurbanı olarak bu içerikli mesajları silinmiş ve forumdan atılmıştır. Bu arkadaşlar kendi gönüllerince yaptım oldu mantığındalar, ama yanılıyorlar. Taraftarı böldüklerinin, bölebileceklerinin farkında değiller. Tabii bir de tarih önünde bu yaptıklarının bir gün hesabını vereceklerinin..

Evet, kesinlikle taraftar psikolojisinin “p”sini bile bilmiyorlar. Bizim sarı-kırmızı renkleriyle Türkiye’nin, Avrupa’nın gönlünü fethetmiş bir takımımız var ismi Malatyaspor. Bu yaşatılacaksa, yine kendi renklerimizle, ismi deforme edilmeden “1966 Malatyaspor”la da yaşar ve yaşatırız. Ehil ellerce tasarlanacak yepyeni bir logo ile. Ancak asla ve asla sarı-siyah diye bir renk yok, sadece oynanmak istenen bir oyun var. Tabii bir de bunlara prim vermeyecek Malatyaspor’un şanlı tarihine sahip çıkacak kentin ve Malatyaspor’un ileri gelenleri, gönüllüleri halen var.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız