SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyaspor'a Yetişmedi!..

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun, kulüplerin gelirlerine temlik konulamaması için yasa düzenlemesi yapılması yolunda uzun süredir TBMM'de sürdürdüğü çaba sonuç verdi. Aslanoğlu'nun verdiği ve AKP grubunun da destek verdiği, genel kurulda kabul edilen önergeye göre, spor kulüplerinin Spor Toto'dan doğan hak ve alacaklarına, temlik ve haciz konulamayacak. Bu düzenlemenin, kötü yönetimlerin yanı sıra büyük borçlar ve temlik nedeniyle iki yıldır transfer yapamadığı için 2. ligden 3. lige düşen, 3. ligden de amatöre düşmesi kesinleşen Malatyaspor'a artık bir faydası olmayacak.

DÜZENLEME YAPILDI..
TBMM genel kurulunda, konu görüşülürken Milletvekili Aslanoğlu'nun yaptığı konuşma ve yapılan düzenlemeler tutanaklarda şöyle yeraldı:

"FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya)- Değerli arkadaşlarım, burada spor var, gençlik var; gençlik sevgidir, spor sevgidir, her şeyin üstündedir ama bir, Sayın Bakanım -ilgili Bakan yok- federasyon başkanlarında lise öğretimi şartı getiriyorsunuz.

MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) – Sayın Bakan geldi.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Arkadaşlar, Türkiye’de çok iyi yetişmiş, çok başarılı federasyon başkanları var, iki lisan bilen, üç lisan bilen. Neden “en az lise” diyoruz? Tüm federasyon başkanları yüksekokul mezunu olsun. Dünyanın her tarafında bizi en iyi şekilde temsil etsin; bir.

İki: Değerli milletvekilleri, spor kulüpleri. Ben buradan Spor Toto Teşkilatına teşekkür ediyorum. Kim üretiyorsa, kim yapıyorsa, kim gençliğe, kim spora hizmet ediyorsa ben teşekkür ederim arkadaşlar.

EMİN HALUK AYHAN (Denizli) – İçişlerine de.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Dur, İçişlerine daha etmiyorum, etmeyeceğim, etmeyeceğim. Şanlıurfa’nın hakkını, Denizli’nin hakkını, Malatya’nın hakkını söz verip de vermeyen İçişleri Bakanına teşekkür etmek benim için züldür. Söz namustur. Söz namustur. Söz namustur. Bu nedenle de Spor Teşkilatına teşekkür ediyorum. Hiç, yapıyorsa, üretiyorsa ama bir sözüm var. Sayın Bakan, bir sözüm var. Kulüpler bizim her şeyimiz. İddiadan, oyunlardan kazanıyor Teşkilat ama kanunu... Aslında Teşkilata kabahat bulmuyorum. Maliyenin vergi yeri. Hayır arkadaşlar, spor kulüplerinin üstünden para kazanıyorsan kulüplere vereceksin. Özellikle 3’üncü lig, 2’nci lig kulüplerimiz son derece zor durumda. Kazandığını maliyeye değil. Kulüplerin ekonomik özgürlüğü olmazsa Türkiye’de spor kulüpleri hepimiz üzerine yarın yük olacaktır. Artık Türkiye’de futbol kulüplerine yönetici bulamayacağız. Dernekler Kanunu’na göre yönetilen, vergi ve sigortadan dolayı müşterek borçlu, müteselsil kefil olduğu sürece, devam ettiği sürece bir tane yönetici bulamayacağız. Benim size buradan âcizane tavsiyem: Hiçbir spor kulübüne yönetici olmayın, ocağınız söner. Yarın vergi ve sigorta borçlarından dolayı hepsini gelir senden alırlar Sayın Bakanım. Maalesef böyle. Bu nedenle, özellikle, spordan sorumlu Sayın Bakanım, kulüplere uygulanan, bir daha altını çiziyorum, Faruk Bakanım, altını çiziyorum, kulüplere uygulanan temliklerin kaldırılması lazım spor kulüplerinin özerkliği için. Spor Toto’dan alacakları parayı, bir başkan gelip, yaptığı hatalardan dolayı “Benim şu kadar alacağım var.” deyip kulübü ipotek altına alıyor. Yazıktır, günahtır. Spor Toto’daki para kulüplerin yaşamı için gitmelidir, kulüplere gitmelidir. Bu nedenle bir önergem var.

MEHMET ALTAN KARAPAŞAOĞLU (Bursa) – Okullara da gitsin.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Efendim, okullara gitmesinden şeref duyarım, amatör kulüplere gitmesinden şeref duyarım ama 100 lira hasılatın 35 lirasını maliyecim “Ooh! Hazır para, gel buraya, gel buraya.” derse… Kulüpleri koşturuyorsun at gibi, kulüplere verdiğin para yüzde 7 yani 100 liranın 7 lirasını veriyorsun. Haksızlıktır. Özellikle Üçüncü Lig kulüpleri, İkinci Lig kulüpleri borç altındadır.

Sayın Bakanım, temlikleri kaldırın.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Lütfen sözlerinizi tamamlayınız.
Buyurun.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Spor kulüplerine, Spor Toto’ya hiçbir kimse temlik koyamamalı. Oradaki para kulüplerin yaşamı için, onuru için. Sizlere, bizlere gelen yöneticiler gelmesin bize, kulübü özgürce yönetsinler. Yani birileri gelip o kulübün her şeyine ipotek koyacak, temliği alacak, ondan sonra yallah git!
Arkadaşlar, bunu kaldırmak zorundayız.

Sayın Elitaş, lütfen kulüplere konulan temlikleri kaldırın, buradan bağırıyorum. İnsanları ipotek altına aldırmayın ama dürüst alacaklının hakkını da korumak zorundayız. Buna hiçbir itirazım yok.

Ben hepinize saygılar sunuyorum. Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz Sayın Aslanoğlu.

Spor Kulüplerinin Spor Toto’dan Doğan Hak ve Alacaklarına Artık Haciz ve Temlik Konulamayacak

17 Mart 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ve arkadaşlarının verdiği önerge sonucunda TBMM Genel Kurulu tarafından bu öneri benimsenmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Kamu kurumu ve kuruluşlarına ait alacaklar hariç olmak üzere spor kulüplerinin Spor Toto Teşkilat Başkanlığı nezdindeki isim haklarından doğan alacakları haczedilemez ve bu alacaklar devir ve temlik edilemez.

Önerge sahipleri:
Ferit Mevlüt Aslanoğlu (Malatya) ve arkadaşları
Mustafa Elitaş (Kayseri) ve arkadaşları

Önerge üzerine Sayın Aslanoğlu’nun yaptığı konuşma:

Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri. Yaklaşık dokuz yıldır söylüyorum. Sayın Bakanım teşekkür ederim. Spor kulüplerinin özgürlüğü bundan sonra yaşanacak. Hiç kimse, hiçbir yönetici kamu hariç, yani sigorta ve vergi borçları hariç spor kulüplerinin Spor Toto’dan alacaklarına haciz ve temlik koyamayacak. Diğer bir deyişle kulüpler ipotek altına alınamayacak. Bu nedenle Spor Toto’dan özellikle üçüncü lig, ikinci lig ve üst klasman ligindeki kulüplerimiz ekonomik özgürlüğe kavuşacaklardır. Temlikler ve hacizler nedeniyle vergi ve sigorta borçları ödenemiyordu. Onbinlerce kulüp yöneticisi tüm malvarlığıyla sorumluluk taşıyordu. Artık kulüplere bir veya birkaç yönetici gelip, “ben şu kadar para verdim” deyip Spor Toto’daki hak ve alacaklara temlik koyamayacak. Lütfen bu önergelere destek verin. Hepinizin ve hepimizin sorunu. Bu konuda onbinlerce dürüst yöneticinin başı ağrıdı, yüzlerce kulüp yok oldu ve yok olacaktır. Bu önerge spor kulüplerinin özgürlüğüdür. Bu nedenle bu önergeye destek verecek herkese kulüpler adına teşekkür ediyorum. Artık kulüpler feda edilmeyecek, heba edilmeyecek. Eğer bir yönetici gelip “ben yöneticilik yapmak istiyorum” diyorsa, yüreğine güveniyorsa buyursun hoş geldi, sefa geldi, yapsın yöneticiliğini. Ama gittiği zaman kulüp harap edilmesin. Kulüplerin geleceği artık kimsenin ipoteği altında olmayacaktır. Bu önergeye destek verecek her arkadaşıma şükran duyacağım."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız