SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyaspor'da Bir Devir Kapandı (2)

A- A+ PAYLAŞ

İsmet YALVAÇ Yazdı

(1'DEN DEVAM)
Aslında Hikmet Tanrıverdi’nin, göreve devam edip etmeme konusunda eğilimleri almayı amaçladığı bu toplantı organizasyonu, Tanrıverdi’nin beklediği bir ortamda da olmuyor.. MİAD Başkanıyla birlikte hareket eden Sabri Özel, toplantıdan Necip Olgun’u da haberdar ettiği ve Olgun da katılacağı için, bir anda farklı bir boyuta geliyor. Tanrıverdi’nin, tamamen kendi tavrını belirlemek için yapılmasını arzu ettiği toplantıya, Necip Olgun’un da çağrılması, Tanrıverdi’nin tepkisini çekiyor. Başkan adaylarından birine hesap verileceği toplantı gibi algılanacak bir durum oluşturulmasını hoş bulmuyor. Ama sonuçta, yine yakın çevresi tarafından ikna ediliyor ve “kendileri davetli olup olmadıkları belli olmayanların başkalarını davet ettikleri..” bu toplantıya katılıyor. Tanrıverdi tarafından, toplantıda özellikle bulunması istenen Prof.Dr. Mesut Parlak da, konu kendisine farklı lanse edildiği için, “biraraya gelip, ortak hareket etme” tarzından bir görüşme yapılacağını düşündüğü için, o tarzda bir konuşma yaparken, Tanrıverdi’nin toplantının böyle bir amacı olmadığı, sadece kendisinin aday olup olmama konusunda bazı Malatyalıların görüşünü almak için, böyle bir toplantıyı istediğini, daha sonra “birilerinin” tamamen farklı bir ortam oluşturma gayretine girdiklerini belirtmesinden sonra, Prof.Dr. Parlak da, konunun kendisine yanlış aktarılmasına tepki gösteriyor. Kenan Işık devreye girerek, Parlak’ı yatıştırıyor. Hatta toplantının tamamen kendi hedeflediğinin dışında bir noktaya getirilmesine kızgın olan Tanrıverdi’yi de yatıştırmak için, Kenan Işık eğer aday olursa, yönetim listesinde yeralacağını söylüyor. Olgun’un listesinde yeralan Selahattin Karagözlü ise, bu toplantıda Parlak ne isterse, ona göre hareket edeceklerine ilişkin sözler söylüyor ama, toplantıda bulunmaması gerekirken “ilgisiz” birilerinin davetiyle orada olan bazılarının tavrı, Tanrıverdi’yi rahatsız ediyor. Konuşulanların özetinde, Tanrıverdi’nin yeniden devam etmesi yönünde bir hava var ama, Tanrıverdi’de yeniden görev almama düşüncesi, bu toplantıdan itibaren şekillenmeye başlıyor.

İstanbul’da gerek Necip Olgun, gerekse Haşim Karadağ çevresinde “ortak” isim olarak gözükenlerin kulis çalışmaları sürüyor. Bunların önünde, Tanrıverdi’nin başkan vekili Celal Birsen’e olan “özel” tepkisi olan ve sadece bu nedenle Tanrıverdi’nin karşısındaki oluşumlara sıcak bakan Sabri Özel, özellikle Hikmet Tanrıverdi’ye karşı tavrı bilinen, daha çok Olgun’dan yana çalışan Mustafa Başdemir, Tanrıverdi’nin yönetimine almasına rağmen, bir türlü “hazzetmediği” Özcan Kayhan geliyor.. Her ne kadar, ligin son maçının ardından İstanbul’da yapılan toplantıda, bir daha Malatyaspor’la ilgili olmayacağı vs. gibi düşüncelerini kızgınlık ifadeleriyle dile getiren ve birçok kişinin önünde bunu söyleyen Kayhan, kendisine Tanrıverdi aleyhinde hareketin önünde yeralmayı görev olarak görüyor. Etkisi ve gücünün olduğunu, yanında yeraldığı gruba bir katkı sağladığını hiç kimse düşünmüyor ama, o da o arada kendi hesabını böyle görmüş oluyor..

Nabız yoklamalarını sürdüren iki aday da, herşeye rağmen Hikmet Tanrıverdi adının camiadaki ağırlığını tümüyle hissediyorlar. Hem İstanbul’da, hem Malatya’da.. Tanrıverdi’nin karşı olacağı herhangi bir harekette başarılı olamayacakları, her adımda karşılarına çıkıyor.. İstanbul’da ve Malatya’da, bu iki adayın etrafında gözükmeye başlayanlar da bunu farkediyorlar. O arada, bir yandan Tanrıverdi’nin başkanlığındaki bir oluşumda yeralabilme senaryoları da gündemlerinde iken, diğer yandan yönetimlerini oluşturma çabalarını sürdürüyorlar. Ancak, yönetim için konuşulan bazı isimlerden olumlu yanıt alamadıkları öne sürülüyor. Malatya’da bazı isimler de, kendilerine bu iki adayın çevresinden, yönetim kurulu üyeliği teklif edildiğini, ancak çeşitli gerekçelerle reddettiklerini söylüyorlar zaten..

Bir yandan Tanrıverdi’yle “olumlu diyalog” görüntüleri vermeye çalışırken, diğer yandan kongrede, en azından “parasal katkı” anlamındaki gücü nedeniyle belediyenin tavrının önemli olduğunu bildikleri için, belediyeyle diyaloğ kurmak istiyorlar.. Ancak, belediye ile diyalog konusunda Haşim Karadağ’ın daha önde olduğu görülüyor. Çünkü, MİAD Başkanı Karadağ’ın yanında yeralıyor..

Bu arada, Hikmet Tanrıverdi’nin başkanlığında, iki adayın da yeralabileceği bazı formülleri gündeme getirenler de oluyor, ama bu Tanrıverdi tarafından kesinlikle kabul görmediği için düşünce aşamasında kalıyor.
...

Malatyaspor’la ilgili konularda, kısa bir süre önce geldiği için pek bilgi sahibi olmayan, dolayısıyla kongre sürecinde yaşanabilecekler, yönetim tercihi konusunda net bir tavır oluşturmayan Vali Halil İbrahim Daşöz, Malatya’daki kısa geçmişi nedeniyle, bu tavrıyla ilgili pek eleştirilmezken, Tanrıverdi’nin devam etmesi konusunda belediyenin “istekli gözükmemesi”, tamamen “ortada iki aday var, hangisi kazanırsa kabulümüz” gibi dışa yansıyan bir tavır sergilemesi, belediye başkanının, giderek görev almayabileceğine ilişkin mesajları yoğunlaşan Tanrıverdi’ye diğer adaylarla aynı mesafede bir görüntü vermesi dikkat çekiyor.

O arada adayların görüşmeleri, arayışları devam ediyor.. Her an farklı bir durum ortaya çıkabiliyor. Örneğin bir ara Haşim Karadağ, bazı isimlerle ilgili çekincesini dile getirip, o isimler olmazsa Tanrıverdi’nin başkanlığındaki bir yönetimde görev alabileceğini Tanrıverdi’ye iletiyor. Yine Olgun’un cephesinden de, Tanrıverdi’nin listesinde yeralabileceğine ilişkin mesajlar veriliyor..

Net tavrını açıklamamış olmasına rağmen, Tanrıverdi ve yönetimdeki “üst düzey” isimlerin kulüple ilgili tüm çalışmaları, transfer görüşmelerini vs. aralıksız sürdürmesi, gerek adaylar çevresinde, gerekse Malatya’da başta belediye olmak üzere çeşitli çevrelerde, görevi bırakmayacağı, yeniden aday olacağı şeklinde yorumlanıyor. O dönemdeki tüm kulislere karşın, Tanrıverdi aleyhindeki çabaların içerisinde olanlar, hani bu yazının 1. bölümünde ifade ettiğimiz “ ‘Hikmet Tanrıverdi gitsin, kim gelirse gelsin.’ veya ‘kalırsa da eli kolu bağlı olsun..’ “ şeklindeki hesapların, “kalırsa da eli kolu bağlı olsun” bölümünü giderek kendileri için daha ağırlıklı bir hedef olarak görmeye başlıyorlar. Çünkü tüm kulislerde gördükleri, Tanrıverdi’nin kulüp ve camia üzerindeki ağırlığı, etkisi, kongrede ona rağmen hiçbir şey olmayacağı.. Necip Olgun’un kongre haftasındaki basın toplantısının da bu havayla yapıldığı öne sürülüyor.

Kongreye birkaç gün kala Necip Olgun’un basın toplantısına katılan Selahattin Karagözlü’nün, Tanrıverdi aleyhindeki açıklamaları, kameralar kapatıldıktan sonra söylenenler, Olgun’un Tanrıverdi’ye karşı tavır aldığı şeklinde yorumlanıyor..

....

Haşim Karadağ ve Necip Olgun’un aday olarak ortaya çıktıkları, ancak kendisinin aday olup olmama konusunda net kararını vermediği dönemde, Hikmet Tanrıverdi’nin kafasındaki önemli alternatiflerden birisi, kendi döneminin Malatya kanadında yeralan başkan vekili İlhan Kavuk başkanlığında bir yönetim oluşturulması. Tanrıverdi; kurumlaşma açısından önemli bir noktaya gelen, varlıkları ve maddi konumuyla iyi durumda olduğu değerlendirilen Malatyaspor’un başkanlığını üstlenmesi yolundaki önerisini Kavuk’a iletmiş, ancak Kavuk kabul etmemişti. Bu alternatif Tanrıverdi’nin kafasının bir yerinde hep kalıyor..

....

Hikmet Tanrıverdi, “yeniden aday olmama” yönündeki kararını, kongre gününden 6 gün önce, Pazartesi akşamı İstanbul’da, yönetim kurulunun İstanbul kanadının tamamına yakınının (biri çağrılmıyor) katıldığı toplantıda alıyor. Orada geniş bir durum değerlendirmesi yapılıyor. Gelinen noktada, aday olunması halinde kesinlikle kongrenin kazanılacağı, ancak bazı çevrelerden “birlik, beraberlik ve destek” konusunda hiçbir mesajın alınmaması nedeniyle başarılı olunamayacağı, Malatyaspor’un bunun sonuçları itibarıyla zarar göreceği olduğu görüşüne varılıyor. Tanrıverdi’nin “aday olmaması” görüşü orada çıkıyor. Tanrıverdi’nin aday olmama kararı, 19 Haziran akşamı yapılan bu toplantıda netleşiyor.

Kongre haftasına girilmesine karşın, Hikmet Tanrıverdi’nin “net kararını” açıklamamış olması, devam edecekmiş gibi çalışmalarını sürdürmesinden kafası karışan ve böylece “eli kolu bağlanmış, daha büyük risk altına girmiş, büyük olasılıkla başarısızlığı kaçınılmaz” Tanrıverdi’nin göreve devamıyla da hesaplarının bir bölümünün tutacağı hesabı içindekiler, nefeslerini tutmuşken.. 20 Haziran günü malatyahaber.com’da yeralan “Beklenen Olmayacak Gibi..” başlıklı, Tanrıverdi’nin aday olmayacağını ima eden yazı kulisleri hareketlendiriyor.. Tanrıverdi’nin gidecek olmasından dolayı sevinenlerin, bu gidişin kendileri üzerinde yaratacağı maddi ve manevi sorumluluk tedirginliği de hayli artıyor..

...

Kongre öncesi Malatya’ya gelen Tanrıverdi, yeniden görev almama kararını bazı kişilerle paylaşıyor. Bu kararı nedeniyle Malatyaspor’un zarar göreceği, 5 yılda getirilen kurumsal yapının yok olabileceği, bunun hasarının daha büyük olacağı yorumlarına karşın, kararının kesin olduğunu belirtiyor.

Gelinen noktayı, geçmişte yaşadıklarıyla açıklamaya çalışıyor.. Malatyaspor’a maddi destek sağlanması amacıyla kurulan Malatyaspor Sportif A.Ş. ile ilgili tartışmaları hatırlatıyor.. Malatyaspor’a, belediyenin 2.5 yılda sağladığı katkı kadar katkısı olan bu şirkete belediye ve üniversitenin, bazı kesimlerin yaklaşımını dile getiriyor. Tepe yönetimleri açısından farklı kutuplarda yer alan Belediye ve Üniversite yönetimlerinin, Malatyaspor’a karşı, bazılarını geçmişte gündeme getirmediği “ortak- benzer” tavrını anlatıyor..

Malatya Belediyesi’nin, daha önceki yönetim döneminde Malatyaspor’a katkı için sağladığı olanaklardan; Bilboard işinin bir bölümünü yeni yönetim döneminde geri aldığını, haksız rekabet yaratan kiralama fiyatlarıyla kendileri aleyhine bir durum oluşturduğunu, yine eski yönetim döneminde yıllık 500-600 milyarı bulan kulübün iaşe ve yakıt giderleri vs. gibi katkıları yeni yönetimin üstlenmediğini, bunun önemli bir yük getirdiğini, kulüp idari binası ile ilgili “Malatyaspor’u kiracı” gibi görme tavrını anlatıyor.. Daha önce “zarar eden” ve belediyenin eski yönetimi döneminde Malatyaspor’a verildikten sonra, kulübe yıllık 200-250 milyar gelir sağlayan kapalı otopark işletmesinin geri alındığını, Esenlik’ten geçen sezon için verilecek 1.5 trilyonluk ilan-reklam bedeli katkısının, Malatyaspor Sportif A.Ş.’nin, otoparkla ilgili sözleşmeyi feshetmesi koşuluna bağlandığını ve otopark alındıktan sonra desteğin verilmeye başlandığını belirtiyor.. Yine, Tanrıverdi’nin Malatyaspor’a gelir sağlamak amacıyla gündeme getirdiği, “totem” diye adlandırılan, ayaklı elektronik reklam panolarının kurulması önerisine bir yanıt verilmezken, Tanrıverdi’nin getirdiği bu projenin daha sonra belediyece ihaleye çıkarılıp, bir şirkete verilmesi de dile getiriliyor.

Malatyaspor Sportif A.Ş. ile üniversite arasında yaşanan gerginliklerin, mahkemeye intikal eden olayların ardından, daha önce hiç anlatmadığı bir olayı da anlatıyor.. Malatyaspor’un, mahkemeyi kaybetmesinin ardından; üniversitedeki kafeterya, medikal satış yeri ve otoparkla ilgili yapılan ihaleyi kazanmış olan şirketin sahibi ile görüştüğünü, bu şirketi satın alarak Malatyaspor adına söz konusu yerlerin işletmesini sürdürme konusunda anlaştıklarını, ancak bu anlaşmaya, Malatyaspor’u burada istemediğini belirten üniversite rektörünün rıza göstermediğini söylüyor.

Daha birçok örnekle, niye görev almama kararı aldığını açıklıyor.. (DEVAM EDECEK)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız